Memoranda 1880 Vejers

Skift til: navigering, søgning

1. nov. 1880 Memoranda[redigér]

Den norske brig Memoranda ejet af købmand B.C. Bertsen af Tvedestrand, sejledes af sønnerne Niels og Bernt, som hhv. kaptajn og styrmand, afsejlede 21. september 1880 fra Lissabon lastet med 150 tons salt og 55 tons kork bestemt til Christiania.

Men den 31. oktober kl. 22 befandt skibet sig vest for Horns Rev fyrskib i snestorm, der en time senere blev til orkan. Ved 2-tiden var kun nogle laser af sejlet på fokkemasten tilbage, kl. 3 holdtes skibsråd og da skibet ved 5-6 tiden sprang læk kappedes stormasten.

Ved 14-tiden var skibet kommet vel nord om Horns Rev og huggede første gang i grunden syd for Vejers. Redningsbåden fra Blåvand kom ud og 1½ time efter første hug var alle reddet i land.

Skibet stod så nær land, at man ved ebbe kunne gå ombord. En uges tid senere bjærgedes ladningen af kork, som solgtes til en købmand i Varde, hvorimod salten gik tabt. Skibet syntes ikke at fejle stort og kunne måske bjærges, hvis uvejr ikke skulle indtræffe, men det endte med at rester af vraget i mange år blev liggende på stranden 2,5 km syd for Vejers.