Neva 1861 Kattegat

Skift til: navigering, søgning

28. sep. 1861 Neva[redigér]

Den nybyggede skruedamper med jernskrog Neva tilhørende den senere parlamentariker C.M. Norwood afsejlede 25. september 1861 med kaptajn Geo. North fra hjembyen Hull lastet med stykgods bestemt for Sankt Petersborg. Det var skibets kun 5. rejse.

Samtidig var det danske dampskib L.N. Hvidt på vej fra Kaliningrad/Kønigsberg til Hull vistnok også med stykgods, men 28. september ved 2-3 tiden, da skibene befandt sig i Kattegat ud for Hallands kyst mellem øen Nidingen og Gøteborg (dvs. ud for Læsø) bragede L.N. Hvidt ind i Nevas styrbords side, inden de nåede at undvige.

Efter konstatering af 1½ meter vand i lasten og at pumpning var nytteløst gik besætningen i redningsbådene og 5 minutter senere sank Neva på ca. 10 meter vand. De skibbrudne reddedes over på L.N. Hvidt, hvor de straks måtte hjælpe til med at kaste dækslasten overbord, så det i stævnen alvorligt skadede skib kunne returnere til København.

Da L.N. Hvidt åbenbart havde skyld i forliset og man frygtede arrest i Storbritannien, indsattes skibet i stedet på rute til Antwerpen. Skibet blev i øvrigt senere under navnet Arcona hjemmehørende i Østfold og var på vej til Goole lastet med granit, da det 1. februar 1904 sprang læk og sank ved Tynemouth.

I 1994 fandtes et vrag på vistnok 65 meters dybde, som ved senere dykninger i 2005-07 viste sig at være Neva. Under medvirken til DR-tvprogrammet 'Jagten på havbundens hemmeligheder' bjærgedes ca. 200 øl-lertøjsflasker og peberkorn.

Nyere avis

Bog

  • Skattejagt, af Klaus Aarsleff (2018). ISBN 9788702256192