Precurseur 1895 Hanstholm

Skift til: navigering, søgning

20. april 1895 Precurseur[redigér]

Det engelske dampskib Precurseur ('forløber' på fransk) med kaptajn Lee var på vej fra hjemstedet Hull til Helsingborg lastet med kul, da det 20. april 1895 i Skagerrak godt 2 km nord for Hanstholm Fyr i tåge blev påsejlet af det norske dampskib Jelø.

Af den 18 mand besætning hoppede 15 straks over på Jelø, men der var 3 mand tilbage da skibene kom fri. Ved en dristig manøvre sejlede det norske igen op under det engelske skib og fik bjærget de sidste, men ved sin undergang der ialt varede 20-30 minutter, slog det engelske kraftigt sin agterstavn mod det norske skibs side, så man frygtede det også ville gå under.

Jelø havde fået en stor lækage i boven og for at holde hullet oven vande måtte skibet, der var lastet med mursten og på vej fra Fredrikstad til Hamborg, kaste en del af sin last overbord, hvorefter det returnerede til hjemstedet Moss ved Jeløya i Oslofjorden og ved ankomsten der vakte en del opsigt.

Precurseurs redningsbåd drev i land med fuld inventar og presenning på. Skibets master var til fare for skibstrafikken og blev få dage senere fjernet af Svitzer. Ved søretsforklaringen var der uenighed om skylden, og man mente at Hanstholm Fyrs tågehorn havde forvirret de 2 skibe.

Dykkere har senere bjærget skibsklokken.

Der er forvirring om skibets forhistorie, da et andet skib som i januar 1895 blev efterladt i synkende tilstand i Nordsøen enten er forvekslet med dette her eller i virkeligheden det samme.