Principia 1895 Sandoy

Skift til: navigering, søgning

21. nov. 1895 Pricipia[redigér]

Det engelske dampskib Principia med kaptajn Richard B. Stannard afsejlede 16. november 1895 fra Dundee i Skotland lastet med klude, papir og 100 fade tjære i tønder bestemt for New York, men da skibet befandt sig ca. 250 km vest for Skotland i en storm fra sydvest, opstod der brand natten til den 18. november kl. 2.30 brand i lastrummet og forreste luge sprang i luften. Af 8 mand som var fanget i folkelukafet fortil klarede kun 2 af dem sig i sikkerhed på bagbordsskibet ved først at springe overbord.

Mens der kæmpedes med brandslukningen fik man om morgenen gang i motoren igen og med halv kraft styredes lempeligt med vinden.

Kort efter midnat natten til den 21. november stødte skibet på et skær ved Stóraboða uden for Søltuvík/Saltevig på vestkysten af Sandoy. Skibet knækkede over og alle overlevende forblev på den tilbageværende del, hvorfra de forgæves opsendte nødraketter og endelig steg på en sammenflikket tømmerflåde.

Det tyske besætningsmedlem Heinrich Anders fra Rostock faldt af tømmerflåden og mistede sin redningsvest, men klarede sig over på lastluge, hvor skibets enlige passager også opholdt sig. Efter 2 timer faldt passageren af og tyskeren var nu alene og drev forbi Hestur til Hestsfjørður, hvor han kl. 15.30 observeredes ud for GamlarættStreymoy. Han reddedes i land af en færingebåd og kom til hægterne hos bonden Jóannes Patursson i Kirkjubøur.

Et bord som står i Kirkjubøur er lavet af den luge eller planke, som tyskeren overlevede på. I 2001 etableredes et mindesmærke på kysten ud for forlisstedet, markeret med 2 ankre hævet fra vraget.