Robinson OY-HRG 5. sep. 2014 Samsø Bælt

Skift til: navigering, søgning

5. sep. 2014 Samsø Bælt[redigér]

En Robinson R44 Clipper II ejet af den 52-årige rigmand Michael Henriksen lettede 5. september 2014 ca. kl. 9.15 fra hans hjemadresse i Lynge ved Allerød antagelig med ham selv som pilot, med hensigt at flyve til BallenSamsø for at spise frokost på en restaurant ved havnen sammen med de 3 andre ombordværende i helikopteren.

Michael Henriksen havde tilladelse til VFR-flyvning og ved sin side havde han den 37-årige medarbejder Morten Friis, som også havde privatflyvecertifikat. De 2 passagerer var ledende medarbejdere ved Volvo Danmark.

Piloten var i forbindelse med flyveledelsen i København, som meldte om fint flyvevejr over Sjælland, men forringet sigt grænsende til VMC-minima nær Samsø. Ruten lagdes ud over Sejerø Bugt i nordvestlig retning og syd for Sejerø drejedes kl. 9.45 i vestsydvestlig retning mod Ballen, mens flyvehøjden sænkedes fra ca. ½ km til ca. 250 meter.

Hvis sigtbarheden blev for dårlig ville piloten vende om og dette skete ca. kl. 9.50 mens at en sejlbåd på vej fra Ballen til Kalundborg før og efter så på, bortset fra at helikopteren i 30 sekunder under selve drejningen var væk i disen.

Vidnerne observerede igen helikopteren komme på en sydsydøstlig kurs i 75 meter højde flyvende med god fart som ved normal distanceflyvning, men med næsen pegende i en 45° vinkel og mindre en 10 sekunder senere styrtede den i havet ca. 300 meter bagved sejlbåden og totalhavarerede uden chance for de ombordværendes overlevelse.

Ulykken skyldtes antagelig, at piloten under drejningen var blevet rumlig desorienteret i det disede vejr.

Vraget bjærgedes en uge senere fra 17 meter dybt vand.