Schlei 1908 Mandø

Skift til: Navigation, Søgning

31. aug. 1908 Schlei[redigér]

Det tyske dampskib Schlei med kaptajn W. Harder var på vej fra Ålborg via Kielerkanalen lastet med cement i sække bestemt for Thorvald Møller i Esbjerg, da det under en sydvestlig stiv kuling 31. august 1908 strandede på et rev sydvest for Koresand ved Mandø. Skibet udsendte ingen nødsignaler, men fra Mandø telefoneredes til disponenten i Esbjerg, der alarmerede Sønderho redningsbåd, som kom i vandet kl. 12. Efter en drøj tur i modvind og bygevejr nåede båden frem kl. 18.30 og reddede 5 mand med hjem til Sønderho 3 timer senere.

De tilbageværende 4 officerer ville ikke med, heller ikke da Rømø redningsbåd ankom, men dagen efter forværredes forholdene, så de rejste nødflag og reddedes til Rømø. Den tilkaldte Svitzer-damper Ægir returnerede allerede samme dag kl. 18 til Thyborøn, da bjærgning formentlig ikke kunne betale sig. Samme aften fandt Esbjerg-damperen Nordsøen det forliste skib forladt og sunket så dybt, at kun en del af skorstenen og masterne ragede op over vandet.

Under søforhørene i Nordby 1. og 3. september, samt 14. september i Ribe opgaves havariårsagen at være beskadigelse af roret i rum sø.

Skibet var oprindeligt bygget til kreatur-transport mellem Korsør og Lybæk, men solgtes 1900 til Pará-delstaten i det nordlige Brasilien og kom 1902 tilbage til Hamborg-Altona, hvor det på forlis-tidspunktet ejedes af Blumenthal & Böse-rederiet, der i øvrigt endnu eksisterer.

Redningsmændene tildeltes henholdsvis den prøjsiske røde ørns orden og kroneordenen.

Samtidig avis