Sikorsky OY-HAI 'Akigssek' 25. okt. 1973 Færingehavn i Vestgrønland
22. nov. 1971 Søndre Strømfjord[redigér]
OY-HAI 'Akigssek' ('Rype') |
Sikorsky S-61N |
1969-1971-1973 |
Wikipedia |
Helis |
Nordic Rotors |
Airport Data |
Aviation Safety |
En Sikorsky S-61 helikopter fra Grønlandsfly var 22. november 1971 på vej fra Maniitsoq/Sukkertoppen til Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord, da den pga. is i indsugningen fik flameout på begge motorer og med et stort plask i fjorden nødlandede på sine flydepontoner.
En anden helikopter, som stod i Søndre Strømfjord, hentede de 7 passagerer og 3 mand besætning.
Efter forsinkelse pga. snestorm blev helikopteren vistnok afhentet at fragtskibet Anne Johanne.
Ved ombygning fik den tilføjet et isskjold foran indsugningen og en større radarnæse.
- Helikopter nødlandede i Sdr. Strømfjord - Sønderjyden 24. nov. 1971
- Slap heldigt fra nødlanding i fjord - Aktuelt 25. nov. 1971
25. okt. 1973 Færingehavn i Vestgrønland[redigér]
OY-HAI 'Akigssek' |
Aviation Safety |
Havarirapport: [1] |
Samme Grønlandsfly-helikopter lettede 25. oktober 1973 kl. 16.15 dansk tid på en ruteflyvning fra Godthåb til Frederikshåb/Paamiut, men under snestorm udeblev den rutinemæssige melding ½ time senere.
En eftersøgning iværksattes med Grønlandsflys andre helikoptere, som 1 time senere fandt vragrester og oliepletter på havet lidt nord for Kangerluarsoruseq/Færingehavn og Buksefjordens munding omkring 40 km syd for Godthåb. Senere fandtes en omkommen stadig fastspændt i sit sæde og en tom redningsbåd.
Der var således ingen overlevende blandt de 15 ombordværende, hvoraf den 3 mand besætning bestod af den norskfødte kaptajn Bjarne Johan Hammer, andenpilot Gunner Lauritz Stockholm Jensen og mekaniker Christian Krolykke Smith, alle bosat i Godthåb.
Blandt de 12 passagerer var de 2 landsrådsmedlemmer fra Sydgrønland købmand Johan Knudsen fra Narsaq og fåreavler/timelærer Jørgen Poulsen fra Tasiusaq ved Nanortalik, samt 2 kvinder og 5 på vej hjem fra et sikkerhedskursus tilrettelagt af Grønlandsk Arbejdersammenslutning i Godthåb. En af de i alt 5 omkomne danskere var blot 2 uger tidligere ankommet til Grønland med sin familie.
Ifølge aftale mellem Søværnet og politimesteren indledtes eftersøgningen til søs i det formodede nedstyrtningsområde i farvandet vest for Agpanguit-pynten nord for Buksefjordens udmunding, ved at der udspændtes en ankerkæde mellem Søværnets inspektionskutter Maagen og politikutteren Nakuak', som gennemtrawlede området.
Efter resultatløs eftersøgning indledtes den 20. oktober samarbejde med det amerikanske eftersøgnings- og bjærgningsfirma Seaward Inc. og i stedet spændtes en side-scan sonar efter Nakuak' i en line 15 meter over havbunden. I løbet af 1½ døgn fandtes helikoptervraget endelig på 200 meters dybde sunket ned i en 3-4 meter dyb tangskov.
Den 27. oktober var kun fundet ligene af 4 af de omkomne.
Til hjælp ved bjærgningen hyredes en mini-ubåd med besætning, som med fly til Søndre Strømfjord og efter omlæsning med helikopter til inspektionsskibet Fylla, bragtes til havaristedet sammen med sandsuger-skibet Gustav, som var det eneste skib med tilstrækkelig løftekapacitet til selve bjærgningen.
Miniubådens første dykning ved vraget foregik 11. december, men på andendagen viklede en af løftelinerne sig uheldigvis ind i ubådens skrue så den ikke kunne komme op ved egen hjælp og kun ved indgåelse af større risici lykkedes det at ubåden op til overfladen i tide.
Først omkring den 1. februar 1974 var man igen klar til bjærgningsforsøg af helikoptervraget, men ved opkomst til overfladen gik det i flere stykker. Man koncentrerede sig derfor om at bjærge hovedvraget, der bragtes 1½ sømil fra havaristedet ind på ca. 12 meter vand ved Agpanguit-pynten, hvorfra det senere endeligt bjærgedes.
Ulykken skyldtes muligvis en fejl ved hovedrotoren, men årsagen blev aldrig opklaret.
- Snestorm tvang helikopter i havet og femten i døden - Aktuelt 26. okt. 1973
- Kun fire af de omkomne bjærget - Aktuelt 27. okt. 1973
- Helikopterstyrtets ofre - Land og Folk 27. okt. 1973
- Forulykket helikopter med 15 om bord fundet - Hejmdal 30. nov. 1973
Samtidig avis
- Maagen søger helikopter/Den nedstyrtede helikopter - Søværns-orientering 7./21. dec. 1973
- Helikopter-bjærgningen i Grønland/Helikopter-bjærgningen indledt/Helikopteren bjærget/Helikopter-bjærgningen/Helikopterbjærgningen satte rekord - Søværns-orientering 18. jan./1./8./15. feb./8. marts 1974
- Lokaliseringen af helikoptervraget/En tak til Søværnet - Søværns-orientering 15. marts/19. april 1974