Sophie 1880 Fjand

Skift til: navigering, søgning

11. dec. 1880 Sophie[redigér]

Skonnerten Sophie var fra 1869 ejet af Jes S. Kromann fra Sønderho, som selv var kaptajn, da skibet på vej fra Kaliningrad/Kønigsberg til Sunderland med planker under en storm i Nordsøen 11. december 1880 kl. 2 om natten pludselig kæntrede, hvorved kaptajnen og en udkigsmand omkom.

4 mand var gået ned og spise og var nu indespærrede som rotter i kahytten. Kuldsejlet drev skibet mod land og tørnede mod revlerne ud for Fjand, hvor masterne revedes af og vraget stadig med kølen i vejret stod fast på kysten.

De overlevende kravlede gennem en lem i dørken op mellem trælasten til en luftlomme i agterstævnen, hvor de kun havde et anker sirup og nogle rå kaffebønner som eneste næringsmiddel, at leve af. Endelig efter 4 dage i totalt mørke hørte de lyden af træskostøvler trampe på skroget og med banken og råben fik tilkaldt hjælp.

De hentede økser, huggede hul i skibsbunden og trak folkene ud. Nogle af dem havde fået koldbrand i fødderne i de vandfyldte støvler.

De 2 forkomne og syge endnu overlevende var styrmand Søren Brinch Fischer og kaptajnens søn Søren Kromann, hvoraf sidstnævnte i øvrigt senere blev bankdirektør i Ribe og var meget uvillig til at fortælle om det uhyggelige forlis. [1]

Sønderho Kro er værelse 8 opkaldt efter skonnerten Sophie.