Southern Lotus 1966 Fjaltring

Skift til: navigering, søgning

18. dec. 1966 Southern Lotus[redigér]

En nybygget Flower-klasse korvet udlåntes 1942-1947 af Royal Navy til den frie franske flåde FNFL, som opkaldte den efter den da nyligt afdøde franske frihedshelt kommandant d'Estienne d'Orves.

Skibet deltog i beskyttelse af den arktiske konvoj PQ 17 fra Hvalfjörður på Island til Arkhangelsk, men på flugt fra bl.a. det tyske slagskib Tirpitz blev skibene lette ofre for tyske ubåde og flyangreb. Korvetten reddede nord for Kolahalvøen 38 overlevende, heriblandt kommandør J. Dowding fra det britiske konvoj-flagskib River Afton, som den 5. juli 1942 om aftenen var torpederet og sænket af den tyske ubåd U 703. Desuden bistod korvetten det amerikanske skib Pan Kraft, der var ramt af et tysk fly og måtte forlades, samt andre skibe, der eskorteredes til Novaja Zemlja-øen i Barentshavet og til Arkhangelsk i Hvidehavet, inden den i en ny konvoj i september returnerede til Storbritannien.

Under den allierede landsætning i Nordafrika, Operation Torch, deltog korvetten 12. november 1942 ud for den indtil da af Vichy-regeringen kontrollerede nordvest-algierske havneby Oran i sænkningen af den tyske ubåd U 660 og angreb desuden U 77, som slap væk.

Skibet udførte under resten af krigen adskillige konvoj-tjenester i Middelhavet og Nordatlanten.

I 1947 solgtes skibet til det skotsk-norske hvalfangerfirma Chr. Salvesen & Co og ombyggedes af Smiths Dock (vistnok i Newcastle) til hvalfangerskib og fik navnet Southern Lotus. Efter den sidste hvalfangstsæson forlod skibet Grytviken i Sydgeorgien og ankom til Leith, men blev med motorskade slæbt til oplægning i Melsomvik ved Tønsberg i Norge.

Den hollandske slæbebåd Temi III hentede i december 1966 de 2 stort set ens hvalfangerskibe Southern Lotus og Southern Briar og tog dem med på fælles slæb til ophugning i Belgien, men den 17. december ved 16-tiden sprang slæbetovet under en orkanagtig storm fra sydvest ud for Hvide Sande og skibene strandede næste dag ved den jyske vestkyst.

Southern Lotus drev ind ved udløbet af Dybå mellem Fjaltring og Trans, hvor det året efter ophuggedes på stranden, ligesom Southern Briar, som drev ind 10 km længere nordpå.