Stenderup 1844 Hans Hendrik Kiær ½ fæstegård

Skift til: navigering, søgning

Vitterligt gøres hermed, at imellem Christen Hans Hinrichsen af Stenderup, som overlader på den ene, og hans søn Hans Hinrich Kiær sammesteds, som antager på den anden side, under dags dato er indgået og sluttet efterstående overladelses- og aftægtskontrakt.

§ 1.

Førbemeldte Christen Hans Hinrichsen overlader og aldeles afstår herved fra sig og arvinger den ham hidtil tilhørende og i besid og fæste havende halve gård i Stenderup by med alle dets rettigheder, de derpå stående husbygninger, med alle forefindende avlsredskaber, hele besætningen levende og dødt, både inden og uden døre, såvel som hele … intet deraf undtagen i nogen måde, således til førnævnte Hans Hinrichsen Kiær, at han det alt sammen straks må tage i besid og for sig og arvinger så nyttigt og gavnligt gøre, som han bedst ved og vil, samt tilladeligt være kan, når han derpå har søgt og erholdt fæste.

§ 2.

Derimod lover og forpligter sig antageren, Hans Hinrich Kiær og det for sig og arvinger, ej alene at svare og betale alt hvad af gården svares gøres og betales bør, rigsbankhæftelsen iberegnet, men end også, foruden overladerens … gæld, som her agnoseret (?), dog uden protokollationsrettighed, sub hypotheca bonorum, at betale:

velforakkorderet købesum 1.000 rd. cour., eller 1.600 rbd. sm., skriver seksten hundrede rigsbankdaler sølvmønt, således:
a. til sin broder Hans Jessen Kiær 200 rd. cour. = 320 rd. sm.
b. Jens Kiær 200 rd. cour. = 320 rd. sm.
c. Nis Kiær 200 rd. cour. = 320 rd. sm.
d. Peter Christian Kiær 200 rd. cour. = 320 rd. sm.
e. til sin søster Kirsten Marie Kiær 100 rd. cour. = 160 rd. sm.
f. Marie Kirstine Kiær 100 rd. cour. = 160 rd. sm.

hvilke penge udbetales til enhver af dem når de er 21 år gl., men forrentes fra deres 18. år af med 4 procent pro anno indtil udbetalingen sker, dog nyder de yngste søstre, som drager med forældreneaftægt, renter fra 1. maj 1845 af, den sidste broder, der er 14 år gl., forbliver desuden på gården til han er konfirmeret og nyder der føde, klæder og skolegang, og når han skal konfirmeres, får han en fuldstændig klædning af hjemgjort tøj. Alle her benævnte søskende nyder fri tilflugt til gården i sygdomstilfælde så længe de er ugifte og skulle der uden betaling have pleje og opvartning.

§ 3.

Ligeledes forpligter jeg antageren og det sub hypotheca bonorum, at give overladeren, Christen Hans Hinrichsen og sammes hustru, på deres livstid, fra 1. maj 1845 aaf regnet, følgende livsvarige aftægt med … af det særlig betingede, det halve fra majdag og det andet halve hver mortensdag, såsom:

  1. Til husværelse det hus, der ligger tæt østen for gården, hvilket af antageren, eller gårdbesidderen bestandig holdes i ordentlig beboelig stand både ude og inde.
  2. Til kålgård et stykke af den ved gården værende have, der er anvist fra de nuværende æbletræer og til øster så langt som haven går. Bemeldte have dyrkes af aftægtstagerne så længe de ville og kunne, men siden forrettes det af gårdbesidderen. Den tilhørende gøde påføres af gårdbesidderen hvert andet år.
  3. Til underholdning årlig i godt, rent og forsvarligt korn: 3 tønder rug, 10 skp. boghvedegryn, 2 skp. … og 2 skp. … byggryn, 5 skp. byg til mel og 12 skp. godt mask af byg. Til hvert års jul leveres 3 lispund dansk slagt, tør, røget flæsk og 1 lispund jeglet godt hør, samt 2 pund hvede og 1 skp. salt. Og så leveres der årlig 6 rd. håndpenge, halvdelen om majdag og resten om mortensdag, samt fri offer og ekstraskat. Når de drager på aftægt udtager de en af gårdens køer, hvilken de lyster til malkning for sønnerne. Ved mortensdagstid tillades det dem at udtage en anden af gårdens køer til malkning for vinteren, men til 1. maj, da de atter når udtagne andre og således, må de vedblive at udtage en anden ko 2 gange om året. Også udtager de trende af gårdens får, hvoraf de selv nyde både uld og yngel. Såvel køerne som fårene fodres og græsses ved gårdens besidders egen de bedste og besørges græsset af ham i … . Skulle koen eller fårene dø af sygdom, eller omkomme ved vanheld, da skal gårdbesidderen give dem andre i stedet for.
  4. Til ildebrændsel årlig 4 læs klyne og 16 læs klyne, som gårdbesidderen indsætter dem i rette tid … i aftægtshuset.
  5. Aftægtstagerne har bestandig fri adgang til og brug af gårdens brønde, såvel som ovn, skorsten, bryggers og bagerredskaber.
  6. Gårdbesidderen befordrer dem deres aftægtskorn frit til og fra mølle, og så giver han dem fri befordring til kirken når det forlanges, og tvende gange årlig til købstaden eller deres venner, dog ikke i pløjen eller højtiderne.
  7. Når de drager på aftægt medtager de af gårdens boskaber hvilke de selv ville, deriblandt også trende senge, men alt hvad der kommer fra gården falder tilbage til samme igen ved deres dødelige afgang. Ved den ene af aftægtstagernes død bortfalder den 3. del af kornet, … og håndpenge, men de øvrige aftægtsposter vedbliver til den sidstes død.
  8. Når aftægtstagerne bliver syge og skrøbelige lader gårdbesidderen dem forsvarlig opvarte, således at han skaffer dem en voksen pige til dette brug, som han selv koster og lønner, og når de ved døden afgår lader han dem kristsømmelig efter sognets skik og brug begrave.
§ 4.

Ved købesummens udbetaling leveres køberen et rent folium i skyld- og panteprotokollen og … fri for al deres gæld.

At således imellem kontrahenterne er indgået og sluttet, bevidner de med deres egenhændige underskrifter, ombedende kgl. officiales samme ville behage med dem til vitterlighed at underskrive og protokollere denne kontrakt, som er sluttet Stenderup den 3. dec. 1844 og ekspederet, samt … i aktuariatet på Catharinelund, den 6. marts 1845.

Christen H. Henrichsen Hans Hendrik Kiær
In fidem subscriptionum Müller

Til vitterlighed Bruhn collatum Müller vid. fol 611.

Noter[redigér]

Side 451-454. Album