Forskel mellem versioner af "Ravning 1805 Peder Truelsen Jensen ½ fæstegård"

Skift til: navigering, søgning
 
m
(Ingen forskel)

Versionen fra 23. mar 2012, 19:37

Vitterlig gøres hermed, at imellem Hans Jepsen i Ravning, som sælger på den ene og Peder Truelsen Jensen af Hygum som køber på den anden side, er indgået og sluttet følgende købe- og aftægtskontrakt.

1.

Sælger og aldeles afstår Hans Jepsen for sig og sine arvinger hans hidindtil påboende og i fæste havende halve gård i Ravning, med husbygninger, rugsæden, gødskning, 3 vogne, 1 plov og harve, hammeltøj og vognredskaber, 1 saddel og alt andet udbesætning, som sælgeren ej på aftægtet behøver, 1 hakkelseskiste og kniv, 1 jernkakkelovn, 1 daglig seng, samt ager og enge, og alt hvad der hører til gården, intet deraf undtagen eller forbeholden, uden det østerste stykke land 'Markskel' kaldet, som består i ager og enge derved, hvortil en grøn rundel sønder agrene efter dolerne med beregnet, hvorpå han selv på egen bekostning bygger sig et hus og siden selv vedligeholder. Kørslen, som fattes om majdag, forrettes af stedets besidder og håndarbejde er sælgeren og køberen hverandre behjælpelig ved, og hvad tag, som bliver af gårdens avling i denne vinter forbruges dertil.

I øvrigt betaler og bekoster sælgeren det hele, hvilket hus og land sælgeren for sig og sin nuværende hustru forbeholder dem som et aftægt deres livstid, og alt øvrigt, som er meldt leveres køberen om første majdag, kvit og fri for alt gæld og for hver mands på- og tiltale, og desforuden forbinder sig sælgeren til at bedrive gården med plovning og sæd, som det sig bør. Til majdag dette år leveres også til havresæd 8 tønder havre, 5 tønder boghvede, 4 tønder rug, 2 tønder byg, godt forsvarlig ren korn, og hvad fodringen som bliver til overs, forbliver ved stedet til begges udforring (?), og beholder stedets besiddere fri vej og trækken til fælleden igennem aftægtstagernes land, til Peder Truelsen Jensen, at han samme gård cum pert. må antræde den 4. maj a. c., gøre sig samme så nyttig og gavnlig, som han selv bedst ved og kan, samt søge fæste derpå.

2.

Derimod lover og forpligter køberen Peder Truelsen Jensen for sig og sine arvinger sub hypotheca bonorum ikke alene at præstere årlig fra antrædelsen den 1. maj af gården præstande, men endogså at betale derfor til sælgeren den forakkorderede købesum med 1.250 rd., siger tolv hundrede og halvtredsindstyve dansk b. b. efter kursen i slesvig-holstensk courant, nemlig ved kontraktens ekspedition 200 rd., ved antrædelsen 200 rd., de øvrige 550 rd. forrentes årlig med 4 procent og betales efter ½ års opsigelse.

Foruden dette skal stedets besiddere være pligtig, at dyrke og bedrive før bemeldte aftægtslanderier ligesom og med sit eget i alle måder, dog skal aftægtstagerne derved være behjælpelig med håndarbejde, så længe de nogenledes kan. Til ildebrændsel nyder de årlig 24 læs tørv og 8 læs klyne, som stedets besidder selv til huset hjemfører, hvorved de også med håndarbejde er behjælpelig, så længe de nogenledes kan. Da på nærværende tid mere rugsæd i aftægtslandet er lagt, end til aftægten kunne tilfalde, så høster stedets besiddere det første år 2 agre udi hvilke lande, nemlig den øster- og vesterste af rugsæden. Af gårdens gødskning nyder aftægtstagerne 16 læs gøde det første år og fri vogn til mølle, kirke og købstad i fornødne tilfælde, dog føres kornet til mølle med stedets eget og til købstaden og marked, når stedets besidder selv kører. Offer, ekstraskat og deslige betaler aftægtstagerne selv så længe de lever, og når de ved døden afgår, begraves dem på egen bekostning. Endnu er aftalt, at aftægtstagerne nyder til høavling endnu den 4. del af den vester skift i kærene, som afmærkes efter den 4. del til første gærde, men efter gærdet nyder stedets besidder selv. Når begge aftægtstagerne er ved døden afgangne falder til stedet bemeldte landerier og indavlingen, sæden og husbygninger, brændsel og gødskning uden betaling.

At således imellem kontrahenterne er forakkorderet og sluttet, som uryggelig skal holdes og efterkommes, bevidne de med deres egenhændige underskrifter, sub renunciatione omnium exceptionum, ombedende de kongelige herredsbetjente samme behage til vitterlighed at ratificere og protokollere kontrakten, som er sluttet Ravning den 5. nov. 1805, men ekspederetFrøs og Kalvslund Herreders ting i Hygum den 8. maj 1806.

Hans Jepsens egenhændig tegnet kors. Peder Truelsen Jensen
Til vitterlighed Bertelsen J. Kloppenburg

Collatum J. Kl. vid hovedbog fol. 116.

Noter

1806-57, side 745-748, f. 374. Album