Forskel mellem versioner af "Bavngård 1870 Jacob Erichsen Petersen gård forpagtningskontrakt"
Hp (diskussion | bidrag) m |
Hpk (diskussion | bidrag) m |
||
(En mellemliggende version af den samme bruger vises ikke) | |||
Linje 66: | Linje 66: | ||
[[Kategori:Koldingvej 74, Bavngård]] | [[Kategori:Koldingvej 74, Bavngård]] | ||
− | [[Kategori:Rødding | + | [[Kategori:Rødding Amtsret 1869-1871 P.]] |
[[Kategori:Forpagtningskontrakt]] | [[Kategori:Forpagtningskontrakt]] |
Nuværende version fra 1. dec 2012, 19:12
Vitterligt gøres hermed, at imellem gårdmand Peter Hansen i Bavngård som bortforpagter på den ene og Jacob Erichsen Petersen af Braastrup som forpagter på den anden side er oprettet og sluttet efterstående forpagtningskontrakt.
Førbemeldte Peter Hansen bortforpagter herved for sig og arvinger i 8, skriver otte på hinanden følgende år fra 1. maj 1870 af at regne, altså til 1. maj 1878 den ham tilhørende i Bavngård, Kalvslund sogn beliggende gård med derpå stående husbygninger samt tilliggende landerier, således til ovennævnte Jacob Erichsen Petersen, at han samme under forpagtningstiden må gøre sig så nyttigt og gavnligt som han bedst ved og tilladeligt være kan.
Forpagteren nyder afgrøden af den i jorden nedlagte vintersæd, ligesom der også ved tiltrædelsen leveres ham til føde- og sædekorn 12 td. havre, 6 td. byg, 4 td. boghvede og 2 td. kartofler, af ovennævnte havre lader bortforpagteren havremarken tilså inden dette års 1. maj.
Forpagteren har under forpagtningstiden ret til på gårdens tørvemose til egen brug at grave eller stryge de fornødne tørv til ildebrændsel, hvorimod han ikke må sælge eller på anden måde afhænde af samme, ligeledes har han ret til, til eget brug at bjerge krat og lyng.
Derimod lover forpagteren merbemeldte Jacob Erichsen Petersen sig til under forpagtningstiden:
- at svare, yde og præstere alle på gården hvilende skatter, afgifter og byrder, af hvad navn nævnes kan, med undtagelse af brandpenge, som betales af bortforpagteren, der ligeledes i tilfælde af overordentlige pålæg til de ovennævnte særlige afgifter svarer det beløb, som de i dette tilfælde overstige det sædvanlige
- i akkorderet forpagtningsafgift årlig prenumerando den 1. maj at betale 200 rd., skriver to hundrede daler preussisk courant.
- at yde og præstere til bortforpagteren Peter Hansen følgende:
- overlades ham til beboelseslejlighed af gårdens bygninger 4 fag oven og under bjælkerne i den nordre ladebygning østen for porten, hvilken beboelseslejlighed ejeren selv lader istandsætte samt fremtidig vedligeholde under bjælkerne
- leveres ham til underholdning årlig 12 skip rug, 2 skip havre, 4 skip boghvedegryn, 1 skip byggryn, 2 skip byg, 4 skip malt og 60 dusin æg, som leveres med halvdelen den 1. maj og halvdelen om mortensdag, fremdeles årlig 24 pund tør flæsk samt udbyttet af 1 skp. kartoflers sæd på marken, ugentlig 1 pund smør og daglig 2 potter nymalket mælk
- leveres ham årlig til ildebrændsel 10.000 stk. tørv og 10 trave lyng
- at vedligeholde de af ham overtagne bygninger i forsvarlig stand, samt navnlig årlig at belægge 6 fag på den ene side af huset med ny tækkelse
Ved forpagtningstidens udløb tilbageleveres forpagterens bygninger i samme stand, som de af ham er modtagne. Landerierne besået med en lignende vintersæd som ved tiltrædelsen, samt et lignende kvantum føde- og sædekorn, som af bortforpagteren er leveret, som ved tiltrædelsen og af samme slags og godhed, såvel som også havremarken sået med havre.
I tilfælde af, at gårdens bygninger under forpagtningstiden skulle forulykkes ved ildebrand, da er bortforpagteren forpligtet til så snart som muligt at opføre nye bygninger, hvorimod forpagteren i denne tid selv skaffe sig husly, indtil bygningerne er opførte. Skulle bortforpagteren i dette tilfælde mangle kørsel, da er forpagteren på forlangende pligtig at præstere samme imod derfor at de i godtgørelse 22 ½ dgr. for ½ dag og 1 daler 15 dgr. for en hel.
Med hensyn til jordernes drift bestemmes: agermarken, der ligger vesten for gården, inddeles i 8 lige slag, og drives efter følgende fremgangsmåde: 1. år brak, 2. år rug, 3., 4. og 5. år efter forpagterens eget skøn, 6. år kløver til græsning eller bjergning, 7. og 8. år til græsning.
De 2 tofter syd for gården og den til samme hørende mark østen for Bavngård Gudsnapmark kaldet, drives således: 1. år brak, 2. år vintersæd, 3. og 4. år forårssæd, 5. år kløver til græsning eller bjergning og de 3 følgende år græsning. Mergel må forpagteren ikke afbenytte. Intet træ, hø eller halm, og ingen gødning må under noget som helst påskud bortføres fra gården.
Efter 6 år af forpagtningstiden er udløben har såvel bortforpagteren som forpagteren ret til efter 1 års varsel at fordre det he omhandlede forpagtningsforhold ophævet, imod til den anden at betale en sum af 200 rd., skriver to hundrede daler preussisk courant. Dødsfald kan derimod fra ingen af siderne ophæve kontrakten.
Såfremt bortforpagteren inden forpagtningstidens udløb skulle afgå ved døden, bortfalder de i § 4, sub. III bestemte præstationer.
Dersom forpagterne udebliver med forpagtningsafgiften over en måned efter forfaldstiden, pådrager restancen af skatter og andre afgifter for over 3 måneder, forringer gårdens bygninger, fraviger den foreskrevne driftsplan eller i øvrigt ikke efterkommer de af ham herved overtagne forpligtelser, da er bortforpagteren berettiget til uden videre at fordre ophævelsen af det her omhandlede forpagtningsforhold.
Til sikkerhed for de af bortforpagteren herved overtagne forpligtelser pantsætter han alt havende og ankommende gods og formue, i særdeleshed hans gård i Bavngård, og tillader denne kontrakts protokollation på sit folium i skyld- og panteprotokollen, selv uden hans personlige nærværelse.
Alle med denne kontrakts udfærdigelse forbundne omkostninger betaler parterne hver med halvdelen.
Det til bekræftelse have kontrahenterne egenhændig denne kontrakt underskrevet, under frasigelse af alle herimod gående indsigelser, udflugter og påfund.
Således sket Bavngård den 8. marts 1870, udfærdiget og underskrevet i den kongelige amtsret i Rødding den 17. marts 1870.
Til sollennisation og tillige til underskrifternes bekræftelse. Jürgensen
Protokolleret i Frøs og Kalvslund Herreders skyld- og panteprotokol bind I fol. 364 og indført i bibog litra P. pag. 331.
Rødding, d. 27. maj 1870. Kongelig amtsret. Jürgensen