Forskel mellem versioner af "Villebøl 1852 Nis Christensen koncession til høkerhandel"

Skift til: navigering, søgning
 
(2 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 35: Linje 35:
 
<div align=right>Til det [[kongelige]] [[amthus]] i [[Haderslev]].</div>
 
<div align=right>Til det [[kongelige]] [[amthus]] i [[Haderslev]].</div>
  
Den mig ved det kgl. amthuses [[skrivelse]] af 28. f. [[måned]] tilstillede [[ansøgning]] fra [[Nis Christensen]] i [[Villebøl]] om [[tilladelse]] til at indrette høkerhandel har jeg den ære herved atter at indsende tillige med en skematisk [[oversigt]].
+
Den mig ved det kgl. amthuses [[skrivelse]] af 28. f. [[måned]] tilstillede [[ansøgning]] fra [[Nis Christensen]] i [[Villebøl]] om [[tilladelse]] til en udvidet høkerhandel, har jeg den ære herved atter at indsende tillige med en skematisk [[oversigt]].
  
 
<s>
 
<s>
Linje 43: Linje 43:
  
 
I afvigte forår blev der meddelt [[supplikanten]] [[bevilling]] til [[høkeri]] og [[krohold]] i hans [[gård]] i [[Villebøl]] efter at han ifølge [[akkord]] ved [[Ribe Amt]] havde påtaget sig at [[slå]] en [[bro]] over [[Kongeåen]], ved hvilken hans [[gård]] ligger.
 
I afvigte forår blev der meddelt [[supplikanten]] [[bevilling]] til [[høkeri]] og [[krohold]] i hans [[gård]] i [[Villebøl]] efter at han ifølge [[akkord]] ved [[Ribe Amt]] havde påtaget sig at [[slå]] en [[bro]] over [[Kongeåen]], ved hvilken hans [[gård]] ligger.
[[Kalvslund sogn]] er vel lille og der findes alt en [[høker]], der herved holdt den udvidede handelstilladelse, men da [[gården]] ligger lige på [[grænsen]] af [[Kongeåen]] på et punkt hvor der nu er passage, er det rimeligt, at en del søgning kan ventes fra [[Jylland]], og jeg [[tillader]] mig derfor så meget (?) mere at [[anbefale]] det ansøgte, som det … er pågældende handelsvilkår (?) er lige før [[fornøden]] for den [[fattige]] klasse, der bebor egnen, for de øvrige i høkerreglementet genstande, og det ville [[berøve]] [[supplikanten]] [[adgang]] til høker…, men hans udsalg er uindskrænket ved hans
+
[[Kalvslund sogn]] er vel lille og der findes alt en [[høker]], der herved holdt den udvidede handelstilladelse, men da [[gården]] ligger lige på [[grænsen]] af [[Kongeåen]] på et punkt hvor der nu er passage, er det rimeligt, at en del søgning kan ventes fra [[Jylland]], og jeg [[tillader]] mig derfor så meget (?) mere at [[anbefale]] det ansøgte, som det … er pågældende handelsvilkår (?) er lige så fornødne for den [[fattige]] klasse, der bebor byen, som de øvrige i høkerreglementet fastsatte (?) genstande, og det ville [[berøve]] [[supplikanten]] [[adgang]] til høker…, men hans udsalg er uindskrænket ved hans [[konkurrent]]s.
  
 
… 13. sep. 1852.
 
… 13. sep. 1852.
Linje 49: Linje 49:
 
__notoc__
 
__notoc__
 
[[kategori:Villebøl Krogård]]
 
[[kategori:Villebøl Krogård]]
 +
[[kategori:Nis Christensen]]
 
[[kategori:Riberhus Birk nævningesager]]
 
[[kategori:Riberhus Birk nævningesager]]
 
[[kategori:Høker]]
 
[[kategori:Høker]]
 
[[kategori:Koncession]]
 
[[kategori:Koncession]]

Nuværende version fra 22. feb 2014, 19:47

Til det kongelige herredsfogderi for Frøs og Kalvslund herreder.

Da det kongelige herredsfogderis indberetning af 22. maj d. år angående broanlægget over Kongeåen ved Villebøl, hvilket gårdmand Nis Christensen har erklæret sig villig at udføre mod at erholde koncession til krohold sammesteds m.m., ikke var ledsaget af den ved cirkulære af 2. december 1834 foreskrevne skematiske oversigt over de i omegnen værende kroer m.v., skulle jeg ifølge skrivelse fra 2. departement under ministeriet for hertugdømmet Slesvig af 25. ds. udbede mig en sådan skematisk oversigt tilstillet og anmodes herredsfogderiet om herefter at lade sådanne oversigter følge med dets indberetninger, for så vidt disses beskaffenhed gør det nødvendigt.

Haderslev Amthus, den 29. aug. 1851. W. W. Stockfleth

[redigér]

Til det kgl. herredsfogderi for Frøs og Kalvslund herreder.

Ifølge skrivelse fra det kongelige ministerium for hertugdømmet Slesvig af 24. ds., er der under 22. næst forhen for kromand og høker Nis Christensen i Villebøl udfærdiget en bevilling til sammesteds at drive handel med kaffe, te, sukker og stentøj, imod at erlægge til Haderslev Vesteramtstue en årlig recognition af 4 rd., hvilket herved meddeles det kongelige herredsfogderi i henhold til sammes indberetning af 4. ds. til efterretning og videre bekendtgørelse for den pågældende med tilføjende, at bemeldte koncession er blevet tilstillet den nysommeldte amtstue, hvor den bliver at indløse inden 6 uger med et ekspeditionsgebyr af 14½ rd.

Haderslev Amtshus den 21. sep. (?) 1851. W. W. Stockfleth

[redigér]

Til det kgl. herredsfogderi for Frøs og Kalvslund herreder.

Ifølge skrivelse fra det kongelige ministerium for hertugdømmet Slesvig af 27. dennes er der under samme datum meddelt gårdmand Nis Christensen i Villebøl en koncession til at drive høkerhandel sammesteds, imod til vedkommende amtstue at erlægge en årlig recognition af 15 m. courant.

Idet sådant herved meddeles det kongelige herredsfogderi i henhold til behagelig indberetning af 23./26. maj f. år.og tilføjes til videre bekendtgørelse, at førnævnte koncession er blevet tilstillet amtstuen, hvor den bliver at indløse inden 6 uger med ekspeditionsgebyr til beløb 27 m. 3 sk.

Haderslev Amtshus, d. 2. juni 1852. W. W. Stockfleth

[redigér]

Til det kgl. herredsfogderi for Frøs og Kalvslund herreder.

Det kgl. herredsfogderi ville med bilaget tilbage behageligst forsyne amtet med betænkning over det sub 1485/52 hoslagte andragende fra gårdmand og høker Nis Christensen i Villebøl om udvidet handelstilladelse.

Haderslev Amthus, d. 28. aug. 1852. W. W. Stockfleth

[redigér]

Til det kongelige amthus i Haderslev.

Den mig ved det kgl. amthuses skrivelse af 28. f. måned tilstillede ansøgning fra Nis Christensen i Villebøl om tilladelse til en udvidet høkerhandel, har jeg den ære herved atter at indsende tillige med en skematisk oversigt.

I foråret 1851 indgav supplikanten ansøgning om bevilling til krohold og høkeri, hvilke rettigheder erhvervelserne er betingelse for opførelse af en bro over Kongeåen som supplikanten havde akkorderet med Ribe Amt. Da det er af ringe almindelig interesse at denne bro kom i stand og der ikke tilbød sig nogen anden måde til at realisere denne. … blev der akkorderet (?) ham … de ansøgte bevillinger, uagtet der i det mindste (?) er …

I afvigte forår blev der meddelt supplikanten bevilling til høkeri og krohold i hans gård i Villebøl efter at han ifølge akkord ved Ribe Amt havde påtaget sig at slå en bro over Kongeåen, ved hvilken hans gård ligger. Kalvslund sogn er vel lille og der findes alt en høker, der herved holdt den udvidede handelstilladelse, men da gården ligger lige på grænsen af Kongeåen på et punkt hvor der nu er passage, er det rimeligt, at en del søgning kan ventes fra Jylland, og jeg tillader mig derfor så meget (?) mere at anbefale det ansøgte, som det … er pågældende handelsvilkår (?) er lige så fornødne for den fattige klasse, der bebor byen, som de øvrige i høkerreglementet fastsatte (?) genstande, og det ville berøve supplikanten adgang til høker…, men hans udsalg er uindskrænket ved hans konkurrents.

… 13. sep. 1852.