Forskel mellem versioner af "Althæa 1903 Terschelling"

Skift til: navigering, søgning
m
m
 
Linje 14: Linje 14:
 
[[Skonnerten]] Althæa var indtil 1901 hjemmehørende på [[Thurø]] og derefter i [[Marstal]].
 
[[Skonnerten]] Althæa var indtil 1901 hjemmehørende på [[Thurø]] og derefter i [[Marstal]].
  
Skibet afsejlede 31. marts 1903 fra [[Åhus]] i [[Skåne]] lastet med 180 tons [[granit]]sten bestemt for [[Rotterdam]], og befandt sig natten til den 9. april i den [[sydlige Nordsø]], hvor skipper R. Albertsen i sydsydvest kl. 2.30 observerede et klart hvidt lys, som han antog var fra et fiskerfartøj, men senere viste sig at være [[Brandaris]]-fyrtårnet på [[Terschelling]] og kl. 3.30 huggede skibet i grunden, tabte styret, blev læk og fyldtes.
+
Skibet afsejlede 31. marts 1903 fra [[Åhus]] i [[Skåne]] lastet med 180 ton [[granit]]sten bestemt for [[Rotterdam]], og befandt sig natten til den 9. april i den [[sydlige Nordsø]], hvor skipper R. Albertsen i sydsydvest kl. 2.30 observerede et klart hvidt lys, som han antog var fra et fiskerfartøj, men senere viste sig at være [[Brandaris]]-fyrtårnet på [[Terschelling]] og kl. 3.30 huggede skibet i grunden, tabte styret, blev læk og fyldtes.
  
 
Den 5 mand besætning reddede sig i skibsbåden og få minutter senere sank skibet.
 
Den 5 mand besætning reddede sig i skibsbåden og få minutter senere sank skibet.

Nuværende version fra 12. jul 2021, 18:22

9. april 1903 Althæa[redigér]

Skonnerten Althæa var indtil 1901 hjemmehørende på Thurø og derefter i Marstal.

Skibet afsejlede 31. marts 1903 fra Åhus i Skåne lastet med 180 ton granitsten bestemt for Rotterdam, og befandt sig natten til den 9. april i den sydlige Nordsø, hvor skipper R. Albertsen i sydsydvest kl. 2.30 observerede et klart hvidt lys, som han antog var fra et fiskerfartøj, men senere viste sig at være Brandaris-fyrtårnet på Terschelling og kl. 3.30 huggede skibet i grunden, tabte styret, blev læk og fyldtes.

Den 5 mand besætning reddede sig i skibsbåden og få minutter senere sank skibet. De optoges ½ time senere af slæbedamperen Neptunus og landsattes på Terschelling.

Skibet blev vrag og skibspapirerne gik tabt.

Skipperen fik en bøde på 50 kr for ikke at have benyttet loddet.

' '