Forskel mellem versioner af "Bavngård 1802 Hans Andersen ejendomssted"

Skift til: navigering, søgning
m
Linje 1: Linje 1:
[[Vitterlig]] gøres hermed, at imellem [[Andreas Nielsen]] i [[Bavngård]] som [[sælger]] på den ene, og [[Hans Andersen]] af [[Ravning]], som [[køber]] på den anden side, er ingået og sluttet følgende '''''[[købekontrakt]]'''''.
+
[[Vitterlig]] gøres hermed, at imellem [[Andreas Nielsen]] i [[Bavngård|Baumgaard]] som [[sælger]] på den ene, og [[Hans Andersen]] af [[Ravning]], som [[køber]] på den anden side, er ingået og sluttet følgende '''''[[købekontrakt]]'''''.
  
 
<center>1.</center>
 
<center>1.</center>
[[Sælger]] og aldeles [[afstår]] bemeldte [[Andreas Nielsen]] fra sig og sine [[arvinger]] hans hidindtil påboende ''[[ejendomssted]]'', kaldes [[Bavngård]], og med alt den [[ret]] og [[rettigheder]] i [[ager]] og enge, [[krat]], [[hede]] og [[mose]], [[husbygninger]] samt indavlet hø og [[korn]], [[gødskning]] i [[gården]], ligesom alt nu forefindes, intet deraf undtagen eller forbeholden i nogen måde, således til benævnte [[Hans Andersen]] og [[arvinger]], at han stedet [[cum]] pert. må [[antræde]] næste [[mikkelsdag]] a. c., gøre sig samme så [[nyttig]] og [[gavnlig]], som han selv bedst ved og kan, og gives ham siden [[lovformelig]] '''''[[skøde]]''''' derpå.
+
[[Sælger]] og aldeles [[afstår]] bemeldte [[Andreas Nielsen]] fra sig og sine [[arvinger]] hans hidindtil påboende ''[[ejendomssted]]'', kaldes [[Bavngård|Baumgaard]], og med alt den [[ret]] og [[rettigheder]] i [[ager]] og enge, [[krat]], [[hede]] og [[mose]], [[husbygninger]] samt indavlet hø og [[korn]], [[gødskning]] i [[gården]], ligesom alt nu forefindes, intet deraf undtagen eller forbeholden i nogen måde, således til benævnte [[Hans Andersen]] og [[arvinger]], at han stedet [[cum]] pert. må [[antræde]] næste [[mikkelsdag]] a. c., gøre sig samme så [[nyttig]] og [[gavnlig]], som han selv bedst ved og kan, og gives ham siden [[lovformelig]] '''''[[skøde]]''''' derpå.
  
 
<center>2.</center>
 
<center>2.</center>
Linje 17: Linje 17:
  
 
= =
 
= =
[[Vitterlig]] gøres hermed, at mellem [[Andreas Nielsen]] i [[Bavngård]] på den ene og [[Hans Andersen]] [[sammesteds]] på den anden side, er indgået og sluttet følgende '''''[[aftægtskontrakt]]'''''.
+
[[Vitterlig]] gøres hermed, at mellem [[Andreas Nielsen]] i [[Bavngård|Baumgaard]] på den ene og [[Hans Andersen]] [[sammesteds]] på den anden side, er indgået og sluttet følgende '''''[[aftægtskontrakt]]'''''.
  
 
Da bemeldte [[Andreas Nielsen]] har overladt og solgt hans påboende ''[[ejendomssted]]'' i [[Bavngård]] til [[Hans Andersen]] efter '''''[[kontrakt]]''''' af i [[dags dato]], så lover og forpligter samme [[sub hypotheca bonorum]] at give [[Andreas Nielsen]] og [[hustru]] så længe de lever årlig følgende '''''[[aftægt]]''''':
 
Da bemeldte [[Andreas Nielsen]] har overladt og solgt hans påboende ''[[ejendomssted]]'' i [[Bavngård]] til [[Hans Andersen]] efter '''''[[kontrakt]]''''' af i [[dags dato]], så lover og forpligter samme [[sub hypotheca bonorum]] at give [[Andreas Nielsen]] og [[hustru]] så længe de lever årlig følgende '''''[[aftægt]]''''':

Versionen fra 7. maj 2012, 18:26

Vitterlig gøres hermed, at imellem Andreas Nielsen i Baumgaard som sælger på den ene, og Hans Andersen af Ravning, som køber på den anden side, er ingået og sluttet følgende købekontrakt.

1.

Sælger og aldeles afstår bemeldte Andreas Nielsen fra sig og sine arvinger hans hidindtil påboende ejendomssted, kaldes Baumgaard, og med alt den ret og rettigheder i ager og enge, krat, hede og mose, husbygninger samt indavlet hø og korn, gødskning i gården, ligesom alt nu forefindes, intet deraf undtagen eller forbeholden i nogen måde, således til benævnte Hans Andersen og arvinger, at han stedet cum pert. må antræde næste mikkelsdag a. c., gøre sig samme så nyttig og gavnlig, som han selv bedst ved og kan, og gives ham siden lovformelig skøde derpå.

2.

Derimod lover og forpligter køberen Hans Andersen for sig og sine arvinger sub hypotheca bonorum, ikke alene at præstere årlig af stedet cum pert. præstanda, fra antrædelses dato af, men endogså at betale derfor til sælger Andreas Nielsen der for akkorderede købesum 180 rd., siger et hundrede og firsindstyve rigsdaler til næste mikkelsdag, som er protokollerede gæld på stedet, og overleveres køberen af sælgeren stedet frit for al gæld.

End ydermere lover og forpligter køberen, at give Andreas Nielsen og hustru årlig aftægt, som aftægtskontrakten rede i dags dato nærmere udviser.

At således imellem kontrahenterne er forakkorderet og sluttet, som uryggelig skal holdes og efterkommes, bevidne de med egenhændige underskrifter sub renunciatione omnium exceptionum, ombedende de kongelige herredsbetjente samme behage til vitterlighed at ratificere og protokollere kontrakten som er sluttet Bavngård den 14. juli, men ekspederetFrøs og Kalvslund Herreders ting i Hygum den 12. aug. 1802.

Anders Nielsen Hans Andersens egenhændig tegnet kors.
Til vitterlighed Bertelsen J. Kloppenburg

Collatum J. Kl. vid hovedbog fol. 514.


Vitterlig gøres hermed, at mellem Andreas Nielsen i Baumgaard på den ene og Hans Andersen sammesteds på den anden side, er indgået og sluttet følgende aftægtskontrakt.

Da bemeldte Andreas Nielsen har overladt og solgt hans påboende ejendomssted i Bavngård til Hans Andersen efter kontrakt af i dags dato, så lover og forpligter samme sub hypotheca bonorum at give Andreas Nielsen og hustru så længe de lever årlig følgende aftægt:

  1. Til husværelse de 2 øster fag hus i gården, som aftægtsgiveren lader sætte i forsvarlig stand med loftskud, sengested, vinduer og døre, når og til hvad tid det forlanges, og holdes af samme forsvarlig vedlige.
  2. Til livets ophold nyder aftægtstagerne årlig 2 tønder rug, 4 skipper boghvedegryn, 2 skipper byggryn, 4 skippe malt, hvoraf den halve del leveres til hvert mortensdag, og halvparten om majdag, 1 ko og 1 får fri på foder og græs ved stedets egne kreaturer, af hvilke aftægtstagerne nyder yngel og uld.
    Til kålhave nyder aftægtstagerne et stk. jord alt hvad som findes vester gangen udi den gamle kålhave og beholder aftægtstagerne det stk. jord fra sydøst som af kålhave lige i østen til den sønder ende af Gudsnap dige, derfra i nør til det dige langs fra ved landevejen, og derfra ved den gamle dige i sønder til første hjørne, som aftægtstager må gøre sig så nyttig, som han selv bedst ved, vil og kan.
  3. Til ildebrændsel nyder aftægtstagerne årlig 4 læs tørv og 2 læs klyne, som stedets besidder årlig lader grave, rygte og hjemkøre, og desforuden tillades aftægtstagerne at grave 4 læs klyne på egen bekostning udi den såkaldte mose ved landevejen, og betaler stedets besidder for aftægtstagerne fri offer og ekstraskat.
  4. I fald aftægtstagerne skulle blive sat i enkemandsstanden skal stedets besidder være forbunden til at lade aftægtet være følgagtig til hvad sted aftægtstager det forlanger og ved hans dødelige afgang lader stedets besidder ham forsvarlig begrave efter sognets skik og brug.
    Efter Andreas Nielsens død nyder hans enkekone årlig til livets ophold 1 tønde rug, 4 skipper malt, 3 skipper boghvedegryn, 1 skip byggryn, den bedste ko at malke hver anden dag, som findes i gården.
    Det før benævnte får beholde hun på før beskrevne måde til hendes død, tillige huset og kålhave samt førhen beskrevne brændsel samt hvert nytår nyder hun af stedets besidder 32 sk. og ved hendes dødelige afgang lader stedets besidder hende kristsømmelig begrave efter sognets skik og brug på hans bekostning.
    Efter begge aftægtstagernes dødelige afgang hjemfalde alt aftægtet til stedet tilbage igen, men deres efterladenskaber skiftes mellem deres børn, da enhver af parterne tager de deres … faders og den anden moderens andel.

At således imellem kontrahenterne er forakkorderet og sluttet, som uryggelig skal holdes og efterkommes, bevidne de med egenhændige underskrifter sub annonciatione omnium exceptionum, ombedende de kongelige herredsbetjente, samme behage til vitterlighed at ratificere og protokollere kontrakten, som er sluttet i Bavngård den 14. juli, men ekspederetFrøs og Kalvslund Herreders ting, Hygum den 12. aug. 1802.

Hans Andersens egenhændig tegnet kors. Anders Nielsen
Til vitterlighed Bertelsen J. Kloppenburg

Collatum J. Kl. vid hovedbog fol 514.

Noter

1802-59 og 1802-60, side 319-322. Album