Forskel mellem versioner af "1735 Ribe Toldkammer"

Skift til: navigering, søgning
m
Linje 15: Linje 15:
  
 
== Noter ==
 
== Noter ==
 +
{{doku||||5599358}}
 
[http://dendigitalebyport.byhistorie.dk/1735/?indberetning=107]
 
[http://dendigitalebyport.byhistorie.dk/1735/?indberetning=107]
  

Versionen fra 2. nov 2013, 11:18

Udi underdanigst følge af deres excellences høje ordre dateret 8. hujus insinueres herved vores allerunderdanigste forklaring om de befalede poster, så vidt af toldvæsenet dependerer.

Til varernes ind- og udførsel her ved toldstedet bruges, foruden ét eneste skib her ved byen haves, Hjertinger, Ho, Oksby og nogle få holstenske skibe; fremmede er her i nogle år ikke brugte. Skibsfarten er her så slet beskaffen, at den fast ej kan blive slettere, thi her har i nogle år ikke været et eneste skib med stykgods og kram-vare alene, men det kommer alt i ringe partier med kalkskibene, hvoraf kan sluttes tilstanden med handel og vandel.

Til Ribe haves én eneste smakke på 11 læster tilhørende borgeren skipper Hans Mandøer ibidem og sine medredere.

Farten her fra og til er fornemmelig på Øster-Riisøer i Norge, hvorhen undertiden føres rug, dog mest går skibene baglastet did, og hjemhenter tømmerladning og jern. Fra Amsterdam kommer kalk, sten, noget stykgods og specerier, som 4 købmænd her i byen én á 2 gange årlig lader komme. Det som did føres er lidt honning og voks, meget sjælden kornvare.

Til Hamborg og Altona udføres rug og undertiden fede-vare, ligesom det dér er i pris. Fra Altona kommer også den ringe del af købmandsvare, men fra Flensborg indføres på vogne al hør og hamp item noget vin, brændevin i ankre og fra markederne andre ringe partier af alen-tøj. 3 humleførere hidfører 2 á 3 gange årlig humle på deres karrer, og her udi består al Ribe bys udenlandsk handel. Sluttelig kan vi underdanigst med sandhed anføre, at Ribe bys handel på en tid af 20 år har øjensynlig aftaget år for år, og vi vide ikke, at den står til at ophjælpe, uden byen og borgerskabet kunne obtinere den næring som landmænd og bønder her omkring urettelig nyder og bruger, hvilket magistraten med anden byens lejlighed upåtvivlelig nøjagtig demonstrerer som den største hovedpost til Ribe bys opkomst.

Vi forbliver med underdanig devotion og lydighed deres excellence højvelbårne hr. gehejmeråd og stiftsbefalingsmand nådige herres underdanigste tjenere. Ribe Toldkammer den 16. juli 1735.

O. Schanche A. Frausing

Noter

Statens Arkiver [1]