Forskel mellem versioner af "Hjortvad 1782 skifte efter Sinnet Christensdatter"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 27: Linje 27:
  
 
På den høje [[skifteforvalter]] s.s. hr. [[kammerherre]] og [[stiftsbefalingsmand]] [[Christian Urne|Urne]]s vegne  ''Ronnenberg''
 
På den høje [[skifteforvalter]] s.s. hr. [[kammerherre]] og [[stiftsbefalingsmand]] [[Christian Urne|Urne]]s vegne  ''Ronnenberg''
<center style='white-space:pre'>På de [[umyndige]] børns vegne    ''[[J. Lauritzen]]''</center>
+
<center style='white-space:pre'>På de [[umyndige]] børns vegne    ''[[Jens_Lauridsen|J. Lauritzen]]''</center>
 
<center style='white-space:pre'>Som vitterlighedsmænd  ''Peder Gregersen  Almstok  [[Mads Sørensen]]''</center>
 
<center style='white-space:pre'>Som vitterlighedsmænd  ''Peder Gregersen  Almstok  [[Mads Sørensen]]''</center>
  
Linje 167: Linje 167:
 
<center style='white-space:pre'>På egen og mine brødres vegne      ''Jørgen Mortensen''</center>
 
<center style='white-space:pre'>På egen og mine brødres vegne      ''Jørgen Mortensen''</center>
 
<center style='white-space:pre'>På de 2 [[umyndige]] døtres vegne, som [[formynder]]    ''[[Niels Pedersen|N. Pedersen]]''</center>
 
<center style='white-space:pre'>På de 2 [[umyndige]] døtres vegne, som [[formynder]]    ''[[Niels Pedersen|N. Pedersen]]''</center>
<center style='white-space:pre'>Som vurderings- og vitterlighedsmænd  ''[[Mads Sørensen]]  [[J. Lauritzen]]''</center>
+
<center style='white-space:pre'>Som vurderings- og vitterlighedsmænd  ''[[Mads Sørensen]]  [[Jens_Lauridsen|J. Lauritzen]]''</center>
  
 
= =
 
= =
Linje 174: Linje 174:
 
Den [[myndige]] søn Jørgen Mortensen fra [[Døstrup]] havde vel og i [[dag]] været her i [[stervbo]]gården [[nærværende]], men nu vidstes der ikke hvor han var afbleven.
 
Den [[myndige]] søn Jørgen Mortensen fra [[Døstrup]] havde vel og i [[dag]] været her i [[stervbo]]gården [[nærværende]], men nu vidstes der ikke hvor han var afbleven.
  
For den umyndige søn Niels Mortensen i [[Ballum]] blev indsat som [[formynder]] [[selvejer]] [[J. Lauritzen]] her af [[Hjortvad]] til hans pertes og den at opagte ifølge [[loven]].
+
For den umyndige søn Niels Mortensen i [[Ballum]] blev indsat som [[formynder]] [[selvejer]] [[Jens_Lauridsen|J. Lauritzen]] her af [[Hjortvad]] til hans pertes og den at opagte ifølge [[loven]].
  
 
Den 3. og [[myndige]] søn Nis Mortensen, var lige således mødt ved denne som ved forrige [[samling]].
 
Den 3. og [[myndige]] søn Nis Mortensen, var lige således mødt ved denne som ved forrige [[samling]].
Linje 196: Linje 196:
 
[[Actum ut supra]]. ''Ronnenberg''
 
[[Actum ut supra]]. ''Ronnenberg''
  
<center style='white-space:pre'>''[[Niels Pedersen]]  Holden Jacobsen  [[J. Lauritzen]]  Jørgen Mortensen''</center>
+
<center style='white-space:pre'>''[[Niels Pedersen]]  Holden Jacobsen  [[Jens_Lauridsen|J. Lauritzen]]  Jørgen Mortensen''</center>
<center style='white-space:pre'>Som [[testes]]    ''[[Mads Sørensen]]      [[J. Lauritzen]]''</center>
+
<center style='white-space:pre'>Som [[testes]]    ''[[Mads Sørensen]]      [[Jens_Lauridsen|J. Lauritzen]]''</center>
  
 
== Noter ==
 
== Noter ==

Versionen fra 18. okt 2017, 11:15

Skifteforretning efter enken Sinnet Christensdatter i Hjortvad sluttet d. 26. juni 1784.


Anno 1782 d. 27. jan. efter at det var anmeldt at afg. selvejer Hans Jacobsens enke i Hjortvad, Sinnet Christensdatter ligeledes ved døden var afgået, indfandt sig på den høje skifteforvalter s.s. hr. k-herre og stiftsbefalingsmand Urnes vegne hans fuldmægtig G. P. Ronnenberg af Ribe i formeldte enkes stervbo her i Hjortvad for at tage den afdødes efterladenskab under lovlig registrering og vurdering til påfølgende skifte og deling imellem arvingerne som er følgende:

I den afdødes 1. ægteskab med Morten Nissen 4 sønner, navnlig:

Ved forretningen var nærværende Peder Gregersen af Ribe og Mads Sørensen her af byen, og på de 4 umyndige børns formynderes vegne (som førhen for dem er indskrevne og antagne) Jens Laursen sognefoged og selvejer her i Hjortvad. Hvilken forestående forklaring om arvingerne blev gjort af næstmeldte J. Laursen og Mads Sørensen her af byen. Som de eneste der ved denne forretnings foretagelse kan de give nogen oplysning om boets tilstand og beskaffenhed siden dér nærværende ejere af gården hvordan afdøde enke og efterladenskab befindes ej er nærværende men udrejst for at foranstalte ligets jordefærd.

Men forinden man skred til forretningens egentlige fremme tilkendegav før berørte 2 mænd at den afdødes sidste mand Hans Jacobsen ved købekontrakt havde overladt og afstået denne gård og al dens tilliggende og besætning samt møbler undtagen nogle visse dele hvorom kontrakten nærmere skal kunne give oplysning.

Men som nu udi her formedelst sønnens fraværelse kunne erholdes til eftersyn og skal samme kontrakt tillige fastsætte hvad den afdøde, tillige med hendes mand, derefter skulle have såvel i afståelse eller købesum som aftægt så længe de levede.

Da nu manden, der efter en 5 uger førend sidste Michaelis ved døden er afgået og arvingerne således efter ham er vorden tilskiftet hvad dem derved i arv kunne tilkomme; så kunne og samme skifteforretning udvise hvad den nu afdøde enke på den tid måtte være tildelt.

grund heraf og de nærværende erklærede og forsikrede, at indtil videre om hvad i før bemeldte skifte findes anført er eller kan komme dette stervbo til gode eller være samme vedkommende, alene undtagen hendes liv- og gangklæder mv. fra de tilhørende som befandtes i 2 her i gården stående og arvingerne ved før bemeldte skifte tilskrevne kister, altså efter at det fornødne til hendes jordefærd deraf var udtaget, der alene bestod i nogle ringe stk. linned. Siden besidderen af gården ifølge kontrakten skal være forbunden at besørge det øvrige, fandt skifteretten ikke at være fornøden og ej eller kunne foretage videre, end alene førbemeldte 2 kister blev forseglede, indtil nærmere boets åbning efter loven vorder foretagen. Actum ut supra.

På den høje skifteforvalter s.s. hr. kammerherre og stiftsbefalingsmand Urnes vegne Ronnenberg

På de umyndige børns vegne J. Lauritzen
Som vitterlighedsmænd Peder Gregersen Almstok Mads Sørensen


Anno 1782 d. 21. marts blev dette skifte atter foretaget til for først at åbne og registreret boet efter førnævnte enke Sinnet Christensdatter, der formedelst lovlig forfald og forhindringer hidtil har været udsat, og nu som meldt til videre behørig fremme foretaget af den høje skifteforvalters fuldmægtig G. P. Ronnenberg, såvel som af hr. rådmand og birkedommer Lundrettens vegne, i overværelse af 2 vitterligheds- og vurderingsmænd, navnlig Mads Sørensen og Jens Lauritzen af Hjortvad, og var tillige nærværende en af den afdøde enkes myndige sønner Jørgen Mortensen fra Døstrup, såvel på egne, som pro tempore på de 2 hans fraværende brødres vegne, ligesom og på de 2 døtres vegne, som formynder for dem Niels Pedersen af Hjortvad.

Siden den yngste datters førhen beskikkede formynder Holden Jacobsen af Obbeling ej i dag var nærværende, hvorefter da i før meldtes var nærest (?), passerede som følger:

Efter at seglene på de ved forrige samling anførte kister var befundne rigtige og ulæderede, blev de nu anførte til vurdering således:

1 stor egekiste med jernbeslag 4 rd.
hvor udi fandtes
1 søsterens fruentimmerkjole 1 rd. 4 m.
1 sort do. af hjemgjort tøj 1 rd.
1 gl. do. skørt 1 m.
1 do. trøje 2 m.
1 sort og hvid stof-trøje 2 m.
1 brun do. 4 m.
1 søsters do. 3 m.
1 brun vadmels-skørt 1 rd.
1 grøn do. 3 m.
1 rød og hvid kalemanks trøje 1 m.
2 brune skørter af hjemgjort tøj 5 m.
1 blå kattuns forklæde 3 m.
1 ulden sort damask kurv med sølvsager 1 rd. 2 m.
1 kyse 4 m. og 1 par tøfler 2 m. er 1 rd.
4 udsyede og 1 slet tørklæde 1 rd. 4 m.
7 hovedlien de 6 med kniplinger 3 m.
5 slette do. 1 m.
19 stk. køreklæder 4 m.
4 hvide tørklæder 3 m.
1 silke do. 4 m.
2 hjemgjorte do. 2 m. 8 sk.
1 par sko med sølvspænder 1 rd.
1 egekiste uden beslag 4 rd.
der udi
bancosedler 84 rd.
3 stk. danske dukater 6 rd.
i sølvmønt 18 rd. 4 m. 5 sk.
hvilke penge af den høje skifteforvalter-
fuldmægtig blev tagen i forvaring til videre

Videre fandtes af afg. H. Jacobsens klæder såsom:

1 blå klædes kjol og vest samt 1 par læder bukser med de i
vesten værende 3 dusin sølvknapper og i bukserne 10 stk. do.
10 rd.
1 stribet bryst dug og undertrøje 1 rd. 3 m.
1 vest af skind med metal knapper 1 rd.
1 kannevas trøje 12 sk.
1 rød klædes rejseslag 1 m.
2 gl. sorte koks og veste samt 1 par bukser 2 m.
1 sølvbeslagen spanskrør 1 rd.
1 par sko med sølvspænder 2 rd.

Dernæst forefandtes i bemeldte kiste i blandt andre papirer :

En af Jørgen Jacobsen i Nagbøl af 30. juli 1776, til den afdødes mand udstedte panteobligation 49 rd.
af hvilken kapitalobligationen ingen renter findes afskreven at være betalte, samme blev fremlagt til skiftebrevets indlemmelse 1 do. fra Peder Jensen i Mejlby, dateret 23. juni 1768 som denne bør (?) komme til gode med 40 rd.
på hvilken heller igen renter findes afskreven betalte.
Denne forskrivning blev ligesom næst forrige påtegnet til denne forretnings indlemmelse.
10 stk. sølv spiseskeer á 1 rd. 10 rd.
1 sølv lommeur 8 rd.
1 skrin 3 m.
2 tinfade 1 m. 8 sk.
1 do. halvkande 1 m.
1 jern bilægger med 4 messingknapper 10 rd.
1 messing strygejern 2 m.

Sidstnævnte 5 poster tillige med før anførte 2 kister og sal. H. Jacobsens gangklæder tilfalder hans datter Inger Maria Hansdatter, efter den ved skiftet efter bemeldte H. Jacobsen forefundne ekstrakt, i hvis følge og den afdøde kones efterladte klæder bliver at dele imellem begge hendes efterladte døtre. Men her alene til erindring er bleven anført og vurderet, og følgelig ikke kan komme under nogen anden el. videre deling ved dette skiftes endelige slutning.

I alt 266 rd. 4 m. 1 sk.

I en af før anførte kister forefandtes ellers endnu adskillige gl. papirer, til hvis eftersyn for hånden ikke gaves tid at indlade sig med, men blev til videre vurd. lagt i sidste vurderede kiste; alene den foran påberåbte original kontrakt imellem afg. H. Jacobsen og stedsøn Chr. Mortensen blev udtaget til denne forretnings indlemmelse, og lyder således:

Fremdeles anmeldte de nærværende af arvingerne såvel som Jens Lauritsen at afdøde Sinnet Christensdatter skal have lånt hendes broder Peder Christensen i Årup, Gram sogn, noget før jul sidst 50 rd., men de vidste ikke om derpå var nogen håndskrift meddelt eller ikke.

Og da de nærværende arvinger erklærede, at intet videre fandtes efter den sal. afdøde end hvad foran er anført og vurderet, undtagen hvad dette bo kan tilflyde i stervboet efter afg. Christen Mortensen, må skiftets videre foretagelse dels formedelst den fraværende arving, som ikke vides hvor er, og dels af andre gyldige årsager nødvendigudslettes til en anden bekvem tid, som vedkommende nærmere skal blive bekendtgjort.

Så blev forretningen for denne side ophævet stervboen i Hjortvad ut supra. Ronnenberg Lund
På egen og mine brødres vegne Jørgen Mortensen
På de 2 umyndige døtres vegne, som formynder N. Pedersen
Som vurderings- og vitterlighedsmænd Mads Sørensen J. Lauritzen

Anno 1782 d. 7. aug. blev dette skifte atter foretaget til videre fremme af den høje skifteforvalter-fuldmægtig Ronnenberg i overværelse af de samme 2 testes som førhen er anførte, og var alle vedkommende såvel formyndere som arvinger herom forud givet fornøden kommunikation. Hvorefter da og var mødt Niels Pedersen her af Hjortvad på den ældste datters vegne, såvel som på hendes halvsøsters vegne hendes førhen ved skiftet efter hendes fader H. Jacobsen antagne og indsatte formynder og farbroder Holden Jacobsen af Obbeling.

Den myndige søn Jørgen Mortensen fra Døstrup havde vel og i dag været her i stervbogården nærværende, men nu vidstes der ikke hvor han var afbleven.

For den umyndige søn Niels Mortensen i Ballum blev indsat som formynder selvejer J. Lauritzen her af Hjortvad til hans pertes og den at opagte ifølge loven.

Den 3. og myndige søn Nis Mortensen, var lige således mødt ved denne som ved forrige samling. Og endskønt skifteforvalter-fuldmægtig havde ventet at enten af arvingerne el. formyndere imidlertid og siden seneste samling havde erholdt nogen efterretning fra ham.

Så var det endnu ligeså ubekendt hvor han til vished måtte opholde sig, som det har været førhen, som årsagen til, at der ikke med skiftets forkortelse kunne tages, ellers af vedkommende er ønskende tur, men desårsag ventelig vil ske lovlig indkaldelse og publikation om dette dødsfald. Og det ellers videre eragtende fornøden til dette bos fremme imidlertid besørges.

For det øvrige erindrede jeg Marie Hansdatters formynder om det ikke var bedst, at hendes sal. faders gangklæder, som hende efter før berørte kontrakt er tilskrevet, bliver udbragt i penge, hellere end at de henlå og bedærvedes, dersom erbød sig at besørge samme på bedste måde for sin myndling. Og da ingen herimod havde at erindre, og dette formynderens forlangende sigter til nytte for den umyndige Inge Hansdatter. Så blev sligt og akkorderet og klæderne til den ende af den førhen anførte kiste udtaget og her overleveret.

Den før anmeldte Peder Jensen af Mejlby som debitor hertil boet for kapital 40 rd. havde ligeledes indfundet sig ved denne forretning, og erbød sig at betale og indfri hans obligations indhold når forlanges.

Hvis renter er forfalden til sidste Sankt Hans dag, og hvorfor Hans Jacobsen er beneficeret, ved det han bekom for og eftergrøden for f. år.

Ved de henlagte papirers nærmere eftersyn kunne her i dag ikke foretages noget, siden endnu en anden forretning her i stervbogården, efter forrige beboere skulle foretages.

Og da ingen af nærværende havde videre ved denne samling at erindre, så blev dette skifte til videre foretagelse og mulig (?) udsat indtil videre, som da alle vedkommende skal vorde forud betimelig bekendtgjort.

Actum ut supra. Ronnenberg

Niels Pedersen Holden Jacobsen J. Lauritzen Jørgen Mortensen
Som testes Mads Sørensen J. Lauritzen

Noter

№ 84, fol. 772. Statens Arkiver: billedviser album