Forskel mellem versioner af "Atlas og Pandora 1811 Skagens Rev"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 9: Linje 9:
 
| død=31 | liv=109
 
| død=31 | liv=109
 
}}
 
}}
Den britiske koffardibrig Atlas var med [[ammunition]] og forsyninger på vej til styrkerne på [[Anholt]], da den vistnok 13. februar 1811 strandede på [[Skagens Rev]] pga. det mørkelagte [[Skagen Fyr]] og dårligt vejr.
+
Briggen Atlas var under [[Englandskrigene]] på vej til de britiske styrker på [[Anholt]] lastet med [[ammunition]] og forsyninger, og var vistnok fulgtes over Nordsøen med bl.a. den erobrede oprindeligt danske fregat Venus og [[cruizer-class brig-sloop|kutterbriggen]] [[HMS Pandora (1806)|Pandora]], der 6. februar 1813 var afsejlet fra [[Leith]] i [[Edinburgh]].
  
Transportfartøjet var muligvis fulgtes med den erobrede oprindeligt danske fregat Venus og [[cruizer-class brig-sloop|kutterbriggen]] [[HMS Pandora (1806)|Pandora]], der 6. februar var afsejlet fra [[Leith]] i [[Edinburgh]], for at krydse under Skagen.
+
Under en sydøstenstorm og pga. det mørkelagte [[Skagen Fyr]] var Atlas strandet på [[Skagens Rev]], hvorfor chefen på Venus den 13. februar om eftermiddagen, bestemte at de andre skibe skulle udsætte 5 [[barkasse]]r for at hente Atlas' besætning og sætte ild på skibet, for at lasten ikke skulle falde i danskernes hænder, hvilket lykkedes, trods beskydning af danskerne fra kysten.
Ombord på sidstnævnte var kaptajn John Ferguson, 1 løjtnant, 112 mand og 11 kvinder.
 
  
Chefen Venus bestemte 13. februar om eftermiddagen, at evakuere Atlas' besætning ved udsættelse af 5 [[barkasse]]r og at der skulle sættes ild på Atlas, for at lasten ikke kom  i danskernes hænder, hvilket lykkedes, trods beskydning af danskerne fra kysten.
+
Men da Pandora havde fået sine 2 både ombord igen og kl. 20 ville vende, grundstødte det revet og mistede roret.
 +
Om natten forsøgte man af lette skibet ved at kappe masterne og kaste en del kanoner overbord, men skibet lagde sig på grunden om på siden mens stormen tiltog og der blev hård frost.
 +
Ombord var kaptajn John Ferguson, 1 løjtnant, 112 mand og 11 kvinder, foruden omkring 15 fra det forliste skib Atlas.
  
Men for at Pandora kunne få sine både ombord igen, sejledes så nær revet, at skibet under vending kl. 20 grundstødte og mistede roret.
+
Næste morgen opdagedes forliset fra land og danske både sejlede ud, men kunne ikke komme tæt de skibbrudne.
Masterne kappedes og en del kanoner blev smidt overbord, men skibet sad fast og ud aften tiltog sydøsten-stormen med hård frost.
+
Den 15. februar om morgenen havde søen lagt sig lidt, så der forsøgtes igen og det lykkedes at bjærge 109 overlevende, hvis redningsbåd havde frosset sig fast på dækket.
 
+
Først fandtes 1 officer og 10 mand frosset ihjel, men ialt døde 33 af udmattelse og kulde.
Først den 15. februar lykkedes det danskere at bjærge 109 overlevende skibbrudne, hvis redningsbåd havde frosset sig fast på dækket, hvor 1 officer og 10 mand fandtes frosset ihjel.
 
Der døde 33 af udmattelse og kulde.
 
 
[http://archive.org/details/samlingertiljyd00selsgoog/page/n190]
 
[http://archive.org/details/samlingertiljyd00selsgoog/page/n190]
  

Versionen fra 4. feb 2019, 23:49

13. feb. 1811 Atlas og Pandora

Briggen Atlas var under Englandskrigene på vej til de britiske styrker på Anholt lastet med ammunition og forsyninger, og var vistnok fulgtes over Nordsøen med bl.a. den erobrede oprindeligt danske fregat Venus og kutterbriggen Pandora, der 6. februar 1813 var afsejlet fra Leith i Edinburgh.

Under en sydøstenstorm og pga. det mørkelagte Skagen Fyr var Atlas strandet på Skagens Rev, hvorfor chefen på Venus den 13. februar om eftermiddagen, bestemte at de andre skibe skulle udsætte 5 barkasser for at hente Atlas' besætning og sætte ild på skibet, for at lasten ikke skulle falde i danskernes hænder, hvilket lykkedes, trods beskydning af danskerne fra kysten.

Men da Pandora havde fået sine 2 både ombord igen og kl. 20 ville vende, grundstødte det på revet og mistede roret. Om natten forsøgte man af lette skibet ved at kappe masterne og kaste en del kanoner overbord, men skibet lagde sig på grunden om på siden mens stormen tiltog og der blev hård frost. Ombord var kaptajn John Ferguson, 1 løjtnant, 112 mand og 11 kvinder, foruden omkring 15 fra det forliste skib Atlas.

Næste morgen opdagedes forliset fra land og danske både sejlede ud, men kunne ikke komme tæt på de skibbrudne. Den 15. februar om morgenen havde søen lagt sig lidt, så der forsøgtes igen og det lykkedes at bjærge 109 overlevende, hvis redningsbåd havde frosset sig fast på dækket. Først fandtes 1 officer og 10 mand frosset ihjel, men ialt døde 33 af udmattelse og kulde. [1]

De overlevende sendtes i krigsfangenskab til Ålborg.