Forskel mellem versioner af "Grønlandsk helikopterulykke"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 51: Linje 51:
  
 
Piloten overlevede.
 
Piloten overlevede.
 
==== 22. nov. 1971 [[Søndre Strømfjord]] ====
 
[[Fil:Nuuk-heliport-Air-Greenland-OY-HAI-sikorsky-s61n.jpg|thumb|left|OY-HAI før havariet i 1971]]
 
{{heli
 
| oy=2778.html | dana=OY-HAI | navn='Akigssek' <br>('Rype')
 
| år =1969-1973
 
| hes =23676
 
| nor =OY-HAI
 
| aipd =OY-HAI.html
 
| asn=151348
 
}}
 
En [[Grønlandsfly]]-[[helikopter]] af typen [[Sikorsky S-61]]N nødlandede den 22. november 1971 på isen i [[Søndre Strømfjord]] efter at [[is]] i indsugningen medførte flameout på begge motorer.
 
 
Ved ombygning fik helikopteren tilføjet et isskjold foran indsugningen og en radarnæse.
 
 
==== 25. okt. 1973 [[Vestgrønland]] ====
 
Samme [[Grønlandsfly]]-[[helikopter]] [[Sikorsky S-61]]N styrtede den 25. oktober 1973 i havet omkring 40 km syd for [[Godthåb]] under en ruteflyvning fra [[Nuuk Lufthavn|Godthåb]] mod syd til Frederikshåb/[[Paamiut Lufthavn|Paamiut]] med 3 besætningsmedlemmer og 12 passagerer omkom.
 
Under den dyre og langvarige eftersøgnings- og bjærgningsaktion fandtes kun ligene af 4 af de omkomne.
 
 
{{heli
 
| oy=2778.html | dana=OY-HAI | navn='Akigssek'
 
| asn=33618
 
| hr=[http://arktiskinstitut.dk/index.php?id=20&showUid=812]
 
}}
 
Ifølge aftale mellem [[Søværnet]] og [[politimester]]en indledtes eftersøgningen til søs i det formodede nedstyrtningsområde i farvandet vest for Agpanguit-pynten nord for Buksefjordens udmunding, ved at der udspændtes en ankerkæde mellem [[Søværnet]]s inspektionskutter Maagen og politikutteren Nanuak, som gennemtrawlede området.
 
 
Efter resultatløs eftersøgning indledtes den 20. oktober samarbejde med det amerikanske eftersøgnings- og bjærgningsfirma Seaward Inc. og i stedet spændtes en [[side-scan sonar]] efter Nakuak i en line 15 meter over havbunden.
 
I løbet af 1½ døgn fandtes helikoptervraget endelig på 200 meters dybde.
 
 
Til hjælp ved bjærgningen hyredes en mini-[[ubåd]] med besætning, som med fly til [[Søndre Strømfjord]] og efter omlæsning med [[helikopter]] til inspektionsskibet Fylla, bragtes til havaristedet sammen med sandsuger-skibet Gustav, som var det eneste skib med tilstrækkelig løftekapacitet til selve bjærgningen.
 
Miniubådens første dykning ved vraget foregik 11. december, men på andendagen viklede en af løftelinerne sig uheldigvis ind i ubådens skrue så den ikke kunne komme op ved egen hjælp og kun ved indgåelse af større risici lykkedes det at ubåden op til overfladen i tide.
 
<ref group=a>[http://marinehist.dk/SVNORI/SVNORI-1973-40-46.pdf Maagen søger helikopter/Den nedstyrtede helikopter] - Søværns-orientering 7./21. dec. 1973</ref>
 
 
Først omkring den 1. februar 1974 var man igen klar til bjærgningsforsøg af helikoptervraget, men ved opkomst til overfladen gik det i flere stykker.
 
Man koncentrerede sig derfor om at bjærge hovedvraget, der bragtes 1½ sømil fra havaristedet ind på ca. 12 meter vand ved Agpanguit-pynten, hvorfra det senere endeligt bjærgedes.
 
<ref group=a>[http://marinehist.dk/SVNORI/SVNORI-1974-01-09.pdf Helikopter-bjærgningen i Grønland/Helikopter-bjærgningen indledt/Helikopteren bjærget/Helikopter-bjærgningen/Helikopterbjærgningen satte rekord] - Søværns-orientering 18. jan./1./8./15. feb./8. marts 1974</ref>
 
<ref group=a>[http://marinehist.dk/SVNORI/SVNORI-1974-10-19.pdf Lokaliseringen af helikoptervraget/En tak til Søværnet] - Søværns-orientering 15. marts/19. april 1974</ref>
 
 
Ulykken skyldtes muligvis en fejl ved hovedrotoren, men årsagen blev aldrig opklaret.
 
  
 
==== 1. sep. 1974 [[Fiskenæsset]] i Sydvestgrønland ====
 
==== 1. sep. 1974 [[Fiskenæsset]] i Sydvestgrønland ====

Versionen fra 20. apr 2021, 14:30

Grønlands Selvstyre forvalter Grønlands Lufthavne (Mittarfeqarfiit), der driver 13 offentlige lufthavne, 6 heliporte og 40 helistop, her ordnet efter størrelse:

Helikopterselskaber i Grønland

Ulykker med danske helikoptere i Grønland

Herunder forstået dansk indregistrerede helikoptere og andre beregnet til civilt brug.

5. aug. 1958 Narsarsuaq i Sydgrønland

En helikopter fra Grønlands Geologiske Undersøgelser af typen Agusta-Bell 47J Ranger fløjet af Flyvevåbnets Eskadrille 722, havarerede den 5. august 1958 ved Narsarsuaq.

13. maj 1967 Nuuk Lufthavn

En Grønlandsfly-helikopter af typen Sikorsky S-61N havde været på værksted og var den 13. maj 1967 først på aftenen klar til en testtur i Nuuk Lufthavn, men en blokade i det hydrauliske system forårsagede alvorlige styringsproblemer, så helikopteren faldt ned og havarerede.

Alle 3 ombordværende overlevede.

11. juni 1971 Fiskenæsset i Sydvestgrønland

En Heliswiss-helikopter af typen Bell H-13 Sioux havarerede den 11. juni 1971 i en fjord ved Fiskenæsset/Qeqertarsuatsiaat i Sydvestgrønland, vistnok på vej tilbage fra indlandsisen sydøst for.

Piloten overlevede.

1. sep. 1974 Fiskenæsset i Sydvestgrønland

En privatejet helikopter af typen Agusta-Bell 47J Ranger havarerede den 1. september 1974 ved Fiskenæsset/Qeqertarsuatsiaat i Sydvestgrønland.

Helikopteren tilhørte indtil 1967 Grønlands Geologiske Undersøgelser og blev fløjet af Flyvevåbnets Eskadrille 722.

7. aug. 1979 Grønland

En svenskejet Osterman Aero-helikopter af typen Agusta-Bell AB 206A JetRanger havarerede den 7. august 1979 i Grønland.

8. sep. 1983 Nanortalik i Sydgrønland

Piloten overlevede et havari den 8. september 1983 med en helikopter af typen Bell 206B Jet Ranger II ved Nanortalik i Sydgrønland.

Vraget blev senere sejlet til Danmark og solgt til Norge, men er vist ikke kommet ud at flyve igen.

11. sep. 1987 Sisimiut i Vestgrønland

Piloten omkom, mens copiloten mistede en hånd og overlevede, da de den 11. september 1987 med en Grønlandsfly-helikopter af typen Sikorsky S-61N fik maskinskade og styrtede ind i en klippe ved Holsteinsborg/Sisimiut i Vestgrønland imens de i en wire løftede beton til byggeri af en skilift.

4. jan. 1991 Uummannaq i Vestgrønland

Under en redningsaktion 4. januar 1991 på vej ud for at hente en såret fanger, opsamlede en GLACE (Greenlandair Charter)-redningshelikopter af typen Bell 212 fra NiaqornatNuussuaq-halvøen i Vestgrønland fra sygehuset i Uummannaq distriktslægen, men trods vindstille og god sigtbarhed styrtede den kl. 17.39 lokal tid ned 7 km vest for Uummannaq og sank ned gennem nyisen.

Af de 5 ombordværende fandt man ligene af 2 heliportmedarbejderne 22-årige Dario Eriksen og 39-årige Gert Broberg, hvorimod den 58-årige pilot Sven Inge Petterson fra Vesterås i Sverige, den 39-årige mekaniker Erik Holm fra Nuuk og distriktslægen Jens Møller Jensen forsvandt i dybet.

Vraget bjærgedes senere på 530 meter vanddybde.

13. april 1992 Syd for Julianehåb i Sydgrønland

På en af Iscentralens indeskærs rutineflyvninger mellem Narsarsuaq og Julianehåb/Qaqortoq i en GLACE (Greenlandair Charter)-helikopter af typen Bell 206B JetRanger III, omkom den norsk-fødte pilot Arne Holmen og isobservatøren Søren Rytter Larsen, da helikopteren den 13. april 1992 i fint vejr styrtede ned på en lille ø længere mod syd. [p 1]

Før radiokontakten tabtes var der ingen indikationer om problemer, men de første undersøgelser af vraget viste, at helikopteren under normal flyvning pludselig var kommet ud af kontrol, så rotorbladene var faldet af rotorhovedet, hvorefter helikopteren faldt stejlt til jorden.

1. marts 1993 Innaarsuit i Vestgrønland

En Grønlandsfly-helikopter af typen Bell 212 var på vej fra sygehuset i Upernavik nordpå til Tasiusaq med den 33-årige Tabitha Bidstrup og hendes nyfødte tvillingepiger og 1½ årige søn, da det uden varsel mandag den 1. marts 1993 kl. 12.20 styrtede ned på isen 9 km nord for Innaarsuit. Styrtet blev overværet af fangeren Johannes Kristensen, som slog alarm og en Sikorsky S-61 redningshelikopter sendtes afsted fra Aasiaat med kort optankning i Upernavik. [a 1]

Imens var 3 hundeslæder fra Innaarsuit nået ud til ulykkesstedet og fangerne fandt vraget af helikopteren med knust forparti og 4 døde ud af 7 ombordværende, heraf den 47-årige svenske pilot Torsten Adelholm, den 39-årige svenske mekaniker Pär Dahlberg, den 28-årige heliportmedarbejder Aron Petersen og den ene af de nyfødte piger. [a 2]

De overlevende var den ene nyfødte pige, drengen som havde forfrysninger og moderen Tabitha Bidstrup, som med begge ben og en arm brækket da lå bevidstløs. De blev med hundeslæde kørt ind til Innaarsuit, hvor hendes mand Jokum Bidstrup efter en times hundeslædekørsel fra Tasiusaq også ankom. Redningshelikopteren fløj familien til sygehuset i Upernavik inden de kom videre til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

13. sep. 1996 Ilulissat Isfjord

Den ene af de 2 ombordværende omkom, da en helikopter fra Air Alpha Greenland af typen Eurocopter AS350 Écureuil på en filmningsopgave ved Jakobshavn Isbræ 13. september 1996 fik motorproblemer og styrtede i Ilulissat Isfjord og sank.

Undersøgelser viste at ulykken var forårsaget af, at fotografen under optagelserne med sit udstyr utilsigtet kom til at lukke delvist for brændstoftilførslen, hvilket resulterede i mistet motorkraft.

16. juli 2000 Nuuk Lufthavn

Piloten og en tekniker slap uskadte, da de søndag den 16. juli 2000 i Nuuk Lufthavn havarerede med en Grønlandsfly-helikopter af typen Hughes-369D, de skulle have fløjet til Narsarsuaq. Helikopteren stod parkeret på den sydøstlige del af forpladsen og det var pilotens hensigt foretage en mindre flyvning ud til flyvepladsen ved at sidesvæve med næsen op mod vinden, for at foretage start derfra, men efter passage af et skur kom helikopteren i læ og begyndte en rotation om sin egen akse, som piloten ikke var i stand til at stoppe.

Mens helikopteren ukontrolleret bevægede sig hen over forpladsen i nordvestlig retning kom den på kollisionskurs mod en parkeret DHC-7 flyvemaskine, men det lykkedes helikopterpiloten hæve sig henover denne, hvorefter han forsøgte at lande i sikkerhedszonen vest for kontroltårnet. Ved sætningen på højre mede rullede helikopteren videre og kom til stop liggende på højre side. Umiddelbart efter evakuering blev der lagt skum ud af brand- og redningstjenesten og brand forhindredes, men helikopteren var ødelagt.

18. juli 2000 Nord for Nuuk

Den svensk-fødte pilot omkom, da han i en Grønlandsfly-helikopter af typen Hughes-369D på en solo-flyvning fra Kangerlussuaq til Nuuk tirsdag den 18. juli 2000 kl. 10.06 lokal tid udsendte nødmelding og minuttet efter styrtede ned 32 km nord for Nuuk, hvor helikopteren brød i brand og piloten indebrændte. [a 3]

En anden tilsvarende helikopter, som samtidig var igang 50 km nord for, blev straks rekvireret til assistance, men efter ankomsten kl. 12.25 blev der konstateret, at der pga. brandens omfang ikke var muligt at komme piloten til undsætning. Vraget af helikopteren på nær den yderste del af halepartiet udbrændte. En time efter styrtet nåede også en redningshelikopter med forskellige myndigheder frem til ulykkesstedet, herunder den havariinspektør, som var i Nuuk Lufthavn for at undersøge helikopter-havariet der 2 dage før.

Havarikommissionen fandt i sin foreløbige undersøgelse af motoren ingen fejl som kunne være årsag til havariet, men det vurderedes at piloten, mens der udsendtes nødmeldinger, havde stoppet motoren og autoroterede. Inden afgangen fra Kangerlussuaq var der i kabinen under bagsædet blevet installeret en 294-liters ekstra brændstoftank, som ifølge de foreliggende oplysninger blev opfyldt og kontrolleret for lækage og funktion uden bemærkninger. Det fremgår ikke i den foreløbige undersøgelse, om piloten kan have glemt eller haft problemer med tilkobling af ekstra-tanken.

1. maj 2003 Kangaamiut i Vestgrønland

En tidligere Grønlandsfly-helikopter, men nu Air Greenland, af typen Eurocopter AS350 Écureuil havarerede 1. maj 2003 ved en glideulykke i Kangaamiut/Gammel Sukkertoppen i Vestgrønland.

18. april 2007 Jakobshavn Isbræ

De 3 besætningsmedlemmer og 24 ombordværende slap uskadte, da de den 18. april 2007 kl. 15 ombord i en Air Greenland-helikopter af typen Sikorsky S-61 på en turist-flyvning fra Jakobshavn/Ilulissat var fløjet 40 km mod øst til Kangia ved Jakobshavn Isbræ og ved ankomsten måtte foretage en hård nødlanding fra 10 meters højde, da den ene af helikopterens motorer satte ud. [a 4] [a 5]

Havarikommisionen fandt ud af, at fejl afstand mellem tandhjulene i et vinkelled (Front Frame Accessory Drive) og slidte lejer i leddet havde medført at leddet begyndte at takke over, hvorefter en sikkerhedsanordning pludselig lukkede brændstofforsyningen ned. [n 2] [n 3] [n 4] [n 5] [n 6]

Den havarerede helikopter blev bjærget og solgt og derefter repareret.

23. aug. 2007 Sydøstgrønland

Piloten og 2 passagerer slap uskadt, da de i en helikopter fra Bel Air Aviation af typen Eurocopter EC120 Colibri chartret af NunaMinerals den 23. august 2007 om eftermiddagen efter et mislykket forsøg med landing på en klippeblok på øen Skjoldungen i Sydøstgrønland, hvor rotoren gik i jorden, i stedet nødlandede på en nærved liggende gletsjer i 800 meters højde, hvor helikopteren skred 50 meter inden den kom til standsning. [a 6] [a 7] [5]

Passagererne var 2 ud af en gruppe på 7 geologer fra NunaMinerals, som var i felten i forbindelse med sediment indsamling. De forulykkede evakueredes samme eftermiddag af en redningshelikopter udsendt fra Narsarsuaq.

29. aug. 2007 Maamorilik i Vestgrønland

Piloten og den enlige passager kom lettere til skade, da de onsdag den 29. august 2007 kl. 10.20 i en Air Greenland-helikopter af typen Eurocopter AS350 Écureuil lettede fra helipaden ved kysten i minebyen Maamorilik i Vestgrønland på en tur, der skulle have gået op over mine-fjeldet Den Sorte Engel, men en påmonteret wire kom i spænd i et rækværk og slyngedes op i rotoren, hvor et rotorblad revedes af og et andet beskadigedes, så helikopteren styrtede over klippekanten og lagde sig om på venstre side i havet på 1-2 meter vanddybde. [a 8]

I Havarikommissionens stærkt forsinkede redegørelse konkluderedes, at menneskelige faktorer ledte til havariet, som en kombination af følgende forhold: [n 7] [n 8]

  • helikopteren blev klargjort til slingoperationer før start
  • en ikke-planlagt passagerflyvning skulle udføres mellem slingoperationerne
  • passageren var klar, havde lagt sin bagage ind i helikopteren og var klar til afgang
  • piloten fulgte ikke korrekt procedure for inspektion før start

7. juni 2008 Nuuk Lufthavn

Den 60-årige danske instruktør og 32-årige norske elev overlevede, da de på en træningsflyvning lørdag den 7. juni 2003 om eftermiddagen i en Air Greenland-helikopter af typen Aerospatiale Eurocopter AS350 Écureuil fra Nuuk Lufthavn havarerede under anflyvning sammesteds. [a 9] [a 10]

Helikopteren blev under øvelsesturen fløjet af eleven med det hydrauliske system koblet fra og umiddelbart inden havariet forsøgte instruktøren at overtage kontrollen, men samtidig gik rotoren i jorden og helikopteren totalhavarerede. De 2 ombordværende kunne selv kravle ud ved egen hjælp.

31. maj 2011 Prins Christians Sund i Sydgrønland

Piloten og 2 passagerer slap uskadt, da de i en helikopter af typen Agusta-Bell 206B på en kort lokal flyvning fra en midlertidig plads ved kystradiostationen i Prins Christians Sund/Ikerasassuaq i Sydgrønland ned til havnekajen med formål at tanke helikopteren op, i stedet faldt i havnen, hvor helikopterens pontoner straks blæstes op, så den kunne holde sig flydende.

Havarikommissionen konkluderede, at hændelsen indtraf da piloten som følge af manglende motorydelse ikke havde tilstrækkelig inerti i rotorsystemet til at bremse nedgangen mod havnekajen og gennemføre en normal landing. Medvirkende årsag var, at piloten valgte at gennemføre en autorotationslignende stejl anflyvning med reduceret motorydelse, der ikke blev genetableret i tilstrækkelig grad før landingen skulle udføres. Endvidere havde pilotens relativt lave typeerfaring sandsynligvis indflydelse på hændelsesforløbet. [n 9]

22. aug. 2011 Kangilinnguit i Sydvestgrønland

De 3 besætningsmedlemmer og 2 passagerer overlevede, da de ombord i en af Søværnets helikoptere af typen Westland Lynx Mk90B den 22. august 2011 kl. 16.16 styrtede i havet umiddelbart ved siden af inspektionsskibet Hvidbjørnen, der lå til kaj ved Marinestation Grønnedal (Kangilinnguit) i Sydvestgrønland. Helikopterens luftpuder udløstes straks, så den ikke sank. [6] [a 11] [a 12]

Umiddelbart inden helikopteren ramte vandet hørtes et smæld og det viste sig da også senere, at dens drivaksel var knækket.

Ulykker med amerikanske helikoptere i Grønland

Muligvis er nogle af de nævnte ulykker sammenfaldende, pga. forkert angivet dato.

19. dec. 1956 Grønland

En sølvfarvet amerikansk redningshelikopter af typen Sikorsky SH-19B Chickasaw (ombygget til søredning) væltede den 19. januar 1956 om på siden og havarerede i Grønland.

24. juli 1958 Nordgrønlands indlandsis

En sølvfarvet vistnok amerikansk redningshelikopter af typen Piasecki H-21 Work Horse havarerede den 24. juli 1958 på Nordgrønlands indlandsis øst for Thule Air Base, hvor vragresterne spredtes.

26. aug. 1959 Thule Air Base

Den 43-årige danske passager orlogskaptajn Knud Alexander Edvards omkom onsdag den 26. august 1959 ved et styrt med en sølvfarvet USAF-redningshelikopter af typen Piasecki SH-21B (Work Horse) nær Thulebasen. Vraget droppedes i bugten. [7]

28. aug. 1959 Thule Air Base

Alle 7 ombordværende omkom, deriblandt den 50-årige Livingston Lord Satterthwite fra Pennsylvania, ved et styrt den 28. august 1959 med en USAF-helikopter ved Thule Air Base. [p 2] [p 3]

27. sep. 1959 Thule Air Base

De 2 piloter og 5 passagerer omkom under en ambulanceflyvning den 27. september 1959 ved Thule Air Base med en helikopter fra den amerikanske hær.

Eksterne links

Samtidige aviser (a)

Nyere aviser (n)

Personoplysninger (p)