Forskel mellem versioner af "Kalvslund 1776 Niels Thøgersen fæstegård"
Hp (diskussion | bidrag) m |
Hp (diskussion | bidrag) m |
(Ingen forskel)
|
Versionen fra 23. mar 2012, 19:29
er vi underskrevne Hans Pedersen af Kalvslund på den ene side og Niels Thøgersen af bemeldte Kalvslund, som ægter min steddatter Anne Cathrine Pedersdatter, på den anden side indgået og sluttet efterfølgende forening og kontrakt angående min hidtil i fæste havende gård, som jeg på vor gunstige husbonds approbation har afstået på følgende konditioner:
- Betaler førnævnte Niels Thøgersen al den på gården hæftende gæld såvel som, fra dato af, alle kongelige kontributioner, såvel som husbondens landgilde, og hvad andet af stedet udredes bør.
- Forskaffer Niels Thøgersen mig trende fag forsvarligt nyt hus, 9 alen vid og 10 alen lang inden vægge med 1½ fag loftskud, ovn og skorsten, vinduer og døre, sengested og hvad andet til husets istandsættelse fornødent gøres og behøves, hvilket aftægtshus gårdens beboere altid holder upåklagelig ved lige.
Desuden skal være så megen grund fri ved enden af huset, at jeg kunne bygge et fag eller to ved huset, og jeg skulde have det fornøden, hvilket da skal ske på min egen bekostning.
Jeg skal og forundes gårdsrum til at sætte brændsel og grøde på, så og fornøden kåljord.
Huset skal stå sønden og østen ved gården i nordvest hjørnet af toften og kåljorden sønden for ved Hans Jessens dige.
Huset skal være i stand til mikkelsdag 1777 og kåljorden indhegnet inden pinsedag 1777. - Stedets beboere giver mig årlig til aftægt 12 skæpper tør rug, 5 skæpper malt, 2 skæpper byggryn, 2 skæpper boghvedegryn og en skæppe bygmel, som alt skal være ren og forsvarlig, den halve part til mikkelsdag og den anden part til majdag, og 18 pund tør flæsk og 1 rigsdaler 2 skilling til humle og salt.
- Når jeg Hans Pedersen drager ud i aftægtshuset, tager jeg med mig den næstbedste ko, som findes på stedet, hvilken jeg selv holder ved lige, ifald den bliver gammel eller nogen vanlykke tilslår, med at anskaffe mig selv en anden i stedet derfor. Jeg tager også tvende får af dem, som findes på stedet, hvoraf jeg selv nyder uld og yngel, men stedets beboere holder mig fri med foder og græs ligesom koen, med alt ligesom sit eget. I lige måde reserverer jeg mig halvparten af de fire bistader, som findes ved stedet.
- Nyder jeg en seng, den bedste i huset, og desuden til at sætte den i stand med i penge 2 rigsdaler, ¼ øltønde, en kærne, en strippe, en liden messingkedel og en balje, en kedelske, en ildtange, en skovl, 1 spade og et lidet bord, således som det kan være tjenlig til at bruge.
- Nyder jeg årlig 12 læs tørv og 3 læs klyne, som jeg selv graver og røgter, så længe jeg har evne og kræfter dertil, og når jeg det ikke formår, skal aftægtsgiveren det selv grave og røgte og altid besørge med kørsel hjem til huset i rette tid som sit eget.
- Nyder jeg også uden nogen modsigelse mine liv- og gangklæder, 1 væv, et lidet skrin og en gammel egekiste, mit håndværktøj og mine bøger, som altid har været mine egne.
- Forskaffer gårdens beboere mig uden betaling mit korn til og fra møllen som sit eget, samt en vogn til kirken, når jeg det behøver.
- Ifald jeg efter guds vilje bliver syg og sengeliggende, skal gårdens beboere forsyne mig med al fornøden pleje og opvartning samt besørge mine linklæders toning med videre, jeg måtte have fornøden, og skulde jeg finde for godt at gifte mig, nyder min hustru, om hun måtte overleve mig, fri husværelse i huset ½ år efter min død, men hun skal det øvrige ingen del have i min efterladenskab.
- Så længe gud giver mig helbred og sundhed, betaler jeg selv mit højtidsoffer og ekstraskatten, men siden betales den af gårdens beboere mig med en sømmelig jordefærd, hvorimod de beholder min efterladenskab, som jeg udtager, undtagen min seng, mine får, mit håndværktøj og mine livklæder, som min broderdatter Ellen Christensdatter skal have efter min død, undtagen min bedste kjole, som min stedsøn, Peder Pedersen, skal have.
- Lover stedets beboere at give Nis Andersen og Peder Pedersen hver en blå hjemmegjort klædeskjole og Else Margrethe en hjemmegjort klædeskjole, som og uden betaling at gøre hendes trolovelse, når hun sig i ægteskab måtte indlade.
Denne kontrakt, som på begge sider ubrødelig skal holdes og efterkommes, indstiller vi til vor husbonds gunstige approbation.
Kalvslund, den 12. maj 1776.
Så længe stedets beboere beholder gården og dens bygninger etc. item besætningen i forsvarlig stand, samt betaler hans majestæts skatter etc. og husbondens landgilde til rette tid og sted, er denne kontrakt ratificeret og bevilliget.
Nielsbygård, ut supra Termansen