E.534 Sollok 1929 Grådyb
7. okt. 1929 Sollok
K.1907 E.534 Sollok |
1913-1929 (16) |
17 brt. |
Historisk Atlas |
✝ 3 |
Fiskekutteren Sollok indkøbtes 1919 fra København af S. Sørensen i Esbjerg og solgtes 1926 til fiskeskipper Johan Christian Ebsen fra Langli.
På vej hjem efter fiskeri i Nordsøen under en stormende sydvestlig kuling ned gennem Ringkøbing Dyb fulgtes E.272 Edith og E.534 Sollok, da førstnævnte den 7. oktober 1929 ved 12-tiden i nærheden af anduvningsbøjen ved Grådyb Barre tog en brodsø over, som fyldte maskinrummet og druknede motoren, hvorefter der kastedes anker og sattes nødflag.
Skipper Ebsen på Sollok manøvrerede hen til Edith og forblev i nærheden. Efter ca. 3 kvarters forløb fik Edith atter en bråddsø over, så ankergrejerne brækkede. Da det viste sig umuligt at få skibet læns, blev det forsøgt at opnå forbindelse med Sollok.
Herved blev Sollok slået rundt af søen og vendte bunden i vejret. En mand af besætningen sås liggende i søen og der kastedes bøjer og liner ud, men alle forsøg på at redde den pågældende var forgæves.
Edith drev kl. 17 i land på Skallingen udfor Svenske Knolde/Høje Knolde, hvor 2 mand ved egen hjælp kunne redde sig i land over bankerne ved lavvande. Den 19. oktober bragtes Edith flot ved hjælp af en bjærgningsdamper og der var 23. oktober søforklaring og søforhør i Esbjerg.
Den 18. oktober fandtes ved Sønderho et lig, der på sin forlovelsesring identificeredes, som en af de omkomne fiskere, den 20-årige svensk-fødte Theodor Martinsen. Den 30. oktober fandtes nordvest for gasbøjen ved Grådyb Barre liget af skipperen.
Ministeriet for Søfart og fiskeri rejste året efter til minde om besætningen på fiskekutteren Sollok, som satte livet til på søen under forsøg på at komme nødstedte kammerater til hjælp, en mindsten foran Halle Restauranten på Esbjerg Fiskerihavn, som senere er flyttet til Fiskeri- og Søfartsmuseet. Der er nævnt 4 navne på stenen, men den ene var muligvis fra det andet skib.
Det gamle skib Edith eksisterede i øvrigt helt indtil 2013 i København.