Kategori:Tvis Kloster

Version fra 29. jan 2012, 13:19 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Cistercienserklosteret ved Tvis øst for Holstebro oprettedes 24. marts 1163 med et gavebrev til abbed Peder i Herrevad Kloster i Skåne fra prins Buris Henriksen, omfattende gården Tvisel med bl.a. møller og fiskevand og til munkenes underhold birkerne Felding, Hjerm, Kvistrup og Skjern. Buris blev 1167 pågrebet for at stræbe efter kongemagten og lemlæstet, derimod er folkesagnet om hans tragiske skæbne ved Vestervig Kloster og forholdet til Valdemar den Stores søster 'liden Kirsten', nok ikke er helt troværdigt. [1] [2] [3] [4] [5] [6]

Ved reformationen omdannedes klosteret med ca. 200 tilhørende bøndergårde til krongods, som 1537 forlenedes og 1547 solgtes til den udvalgte sidste katolske Ribe-bisp Oluf Mogensen Munk og blev derved en hovedgård.

Det nedlagte klosters forfaldne bygninger og klosterkirken i nordfløjen nedrevedes 1698 med Christian 5.'s tilladelse, mod indretning af en sognekirke i (eller ved) klosterets gamle spisesal i vestfløjen. Sognekirken afløstes 1884 af en ny bygget i Tvis by syd for og nedrevedes 1889 af sognerådet uden forinden at indhente tilladelse fra øvrigheden, som afslog.

I dag gennemskærer Tvis Møllevej den oprindelige klosterkirke i nord, kirkegården ses endnu og op mod kraftværkssøen nord for er Tvis Mølle 1997 rekonstrueret som den så ud i 1700-tallet. Et klokkestøberi, som støbte de endnu i brug værende klokker i Hjerm, Lomborg og Vejrum kirker, menes at være fundet i området.

Underkategorier

Denne kategori har kun den nedenstående underkategori.

T

Sider i kategorien "Tvis Kloster"

De nedenstående 2 sider er i denne kategori, ud af i alt 2.