1950 Vedtægter for Landbrugs- og Husholdningsskolen Kjærgård
Vedtægter for 'Landbrugs- og Husholdningsskolen Kjærgård'
Skolen er en selvejende institution. Dens navn er 'Landbrugs- og Husholdningsskolen Kjærgård'. Dens hjemsted er matrikel nr. 1a og 1b af Kjærgård, Hunderup sogn, Ribe Amt, og den har til formål at dygtiggøre ungdommen i dens gerning i henholdsvis landbrug og husholdning i henhold til lovene af 4. juli 1942 om folkehøjskoler, landbrugsskoler og husholdningsskoler. Med hensyn til skolens formueforhold henvises til tillæg til nærværende vedtægter.
Skolen er oprettet på initiativ af og ved indskud fra Ribe Amts vestre Landboforeninger, Ribe Amts Husmandsforeninger og Hunderup Kommune, samt fra de lokale landbo- og husmandsforeninger og endelig fra institutioner og private.
For indskuddene udstedes beviser, der tjener som medlemsbevis. Ethvert indskud på 50 kr. og derover giver adgang til stemmeret ved skolens generalforsamlinger. Ingen kan ved erhvervelse af flere indskudsbeviser opnå mere end én stemme ved generalforsamlingen.
Indskudsbeviserne kan transporteres til navngiven person, men transporten skal, for at have gyldighed, være noteret i institutionens bøger.
Indskud kan stadig tegnes. Disse udgør ved starten ca. 150.000 kr.
Der påhviler ikke medlemmerne nogen økonomisk forpligtelse udover det indbetalte indskud, der ikke giver medlemmerne ret til udbytte at nogen art, men alene adgang til at afgive stemme ved fremmøde på generalforsamlingen.
Et eventuelt overskud ved skolens drift tilfalder institutionen (dog med eventuel begrænsning i henhold til § 9) og vil i passende omfang være at anvende til tilvejebringelse af en kapital til imødegåelse af fremtidige års eventuelle underskud og i øvrigt til bedste for skolen, f. eks. til byggeforanstaltninger og lignende. Denne kapital vil i det omfang, den overstiger den fornødne driftskapital, være at anbringe efter reglerne for anbringelse af umyndiges midler.
Skolens højeste myndighed er generalforsamlingen. Ordentlig generalforsamling afholdes I gang årlig efter forudgående bekendtgørelse i dagspressen med et varsel af 14 dage.
Ekstraordinær generalforsamling, hvorom bekendtgørelse skal ske på samme måde og med så langt varsel som muligt, skal afholdes inden 14 dage efter at
- enten 5 bestyrelsesmedlemmer har forlangt det,
- eller når 50 medlemmer skriftligt forlanger en sådan generalforsamling afholdt.
Dagsorden må indsendes samtidig med begæring om afholdelse af ekstraordinær generalforsamling.
Den selvejende institution ledes af en bestyrelse på 13 medlemmer samt skolens forstander. Ribe Amts vestre Landboforeninger, Ribe Amts Husmandsforeninger, husholdningsforeningerne tilknyttet landboforeningerne, husmandsforeningernes husholdningsudvalg, samt Hunderup sogneråd vælger hver et medlem. De 8 øvrige medlemmer vælges på generalforsamlingen ved almindelig stemmeflerhed, og halvdelen afgår skiftevis hvert år, og første gang ved lodtrækning. Valget gælder for de 13 medlemmer for 2 år, og genvalg kan finde sted.
Bestyrelsen varetager de anliggender vedrørende institutionen, der ikke henhører under generalforsamlingen eller forstanderen. Den træffer sine afgørelser ved almindelig stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed gør formandens stemme udslaget.
Bestyrelsen vælger selv sin formand, næstformand og kasserer, og disse udgør sammen med to andre medlemmer af bestyrelsen forretningsudvalget, der ved almindelige løbende forretninger forpligter institutionen ved sin underskrift.
Bestyrelsen antager en forstander (hvis valg skal godkendes af Undervisningsministeriet). Denne forestår den daglige ledelse at skolen, tilrettelægger undervisningen og har det fulde ansvar for skolearbejdet, alt efter de af bestyrelsen angivne retningslinjer. forstanderen har indstillingsret til bestyrelsen med hensyn til personaleansættelse og afskedigelser. Forstanderen skal være fastlønnet, dog kan med ministeriets godkendelse kostforplejningen overdrages og det til skolen knyttede landbrug overtages i forpagtning af forstanderen, ligesom denne kan oppebære indtil 10 % af skolens eventuelle driftsoverskud.
Skolens regnskabsår går fra 1. maj til 30. april. Hvert år inden 1. juni har kassereren (hvilken post kan overtages at forstanderen) at udarbejde driftsregnskab og status for skolen. Regnskabet skal forsynes med underskrift og revisionspåtegning af 2 af generalforsamlingen for 2 år valgte revisorer, af hvilke én afgår hvert år, første gang ved lodtrækning. Den ene af revisorerne skal være anerkendt regnskabskyndig. Revisionen skal være afsluttet hvert år inden første juli, hvorefter det reviderede regnskab tilstilles bestyrelsens formand til forelæggelse på den førstkommende ordentlige generalforsamling, der afholdes i sidste halvdel af juli, til godkendelse.
Ændringer i nærværende vedtægter kan kun foretages, når de vedtages på 2 efter hinanden følgende generalforsamlinger med mindst 14 dages mellemrum og vedtages med ⅔ af de afgivne stemmer, og skal, ligesom køb, salg og pantsætning af fast ejendom, godkendes af Undervisningsministeriet.
Skulle forholdene stille sig således, at det bliver umuligt eller dog uønskeligt at fortsætte skolens drift, kan 2 på hinanden følgende generalforsamlinger, jfr. § 11, med Undervisningsministeriets godkendelse, træffe bestemmelse om skolens ophør, i hvilket tilfælde skolens formue skal anvendes til gavn for uddannelse at egnens ungdom på vilkår, som fastsættes i en fundats, som skal godkendes af Undervisningsministeriet.
Således vedtaget på den ordinære generalforsamling den 26. juli 1950. Kjærgård, Hunderup pr. Bramminge, den 26. juli 1950.
I bestyrelsen for Landbrugs- og Husholdningsskolen Kjærgård: