Krigsflyulykke under 1. verdenskrig

Skift til: navigering, søgning

Flyulykker i Danmark under 2. verdenskrig

9. april 1940 Værløse

Som led i operation Weserübung tirsdag den 9. april 1940 blev Værløselejren, der husede Københavns luftforsvar, kl. 5.25 angrebet af en eskadrille tyske Messerschmitt Bf 110 langdistancejagere i 5 angrebsbølger i løbet af ca. 45 minutter, hvorved mere end 90 % af lejrens fly blev ødelagt, heriblandt et rekognosceringsfly der netop var på vej i luften. Løjtnant Vilhelm Godtfredsen og sekondløjtnant Gustav F. Brodersen omkom, da flyet ramte jorden. [1] [2]

23. april 1942 Tinglev

Et Avro Manchester IA L7463 ZN-S bombefly fra No. 106 Squadron RAF var lettet fra RAF Coningsby i Lincolnshire og fløj over Listerdyb ind over Sønderjylland for at bombardere en flyvemaskinefabrik for He 111 bombefly nord for Rostock, men på tilbagevejen efter at have passeret Broager Land ramtes flyet ved 3-tiden af FLAK fra Flensborg, så der udbrød en voldsom brand i venstre motor. Inden flyet styrtede ned ved Visgårde mellem Bjerndrup og Bajstrup øst for Tinglev overlevede 6 besætningsmedlemmer ved at springe ud med faldskærm, men den 20-årige pilot Harry Murdock Stoffer nåede ikke ud og omkom i flammerne. Han blev begravet på Åbenrå Kirkegård. [3]

29. april 1942 Holbøl

Et Vickers Wellington III X3716 bombefly fra No. 9 Squadron RAF var lettet fra RAF Honington for at bombardere flådebasen i Kiel, men på tilbagevejen blev flyet iagttaget af den tyske radarkæde i ret stor højde og ved 2-tiden over Padborg angrebet af en tysk Messerschmitt Bf 110 natjager ført af Paul Szameitat, hvorved bobbeflyets haleparti blev skudt af og ramte jorden lidt sydvest for Øster Gejl og andre flyrester faldt ned i et toenhalv kilometer langt spor mod nordøst bl.a. på Holbøl Mark tæt ved hovedvejen, i Holdbi Plantage og 100 m nord for Kelstrup Plantage, hvor selve flyvraget faldt ned.

Et besætningsmedlem blev fundet dræbt i en af vragdelene, 3 andre lå døde på jorden og først en uge senere fandtes ligene af de 2 piloter ved hhv. Smedeby grusgrav og i Holdbi Plantage. De 6 dræbte blev begravet i Åbenrå. Der står en mindesten ved den gamle hovedvej.

24. sep. 1942 Bov

En Handley Page Halifax II W1274 fra No. 405 Squadron RCAF var lettet fra RAF Topcliffe i North Yorkshire, men ved 4-tiden inden det nåede bombemålet Flensborg, ramtes det af FLAK og styrtede ned i Elsø Mose i Bov Sogn nær gården Mulsmark. Der fandtes 6 dræbte, heraf 3 i flyet og 3 slynget ud, som begravedes i Åbenrå.

Brandbomber fra flyet ramte gården Duebjerg 1 km nordøst for Kollund, hvor udlængerne nedbrændte.

8. jan. 1943 Åbenrå

Et Avro Lancaster bombefly blev skudt ned over Søst Skov ved Jørgensbjerg sydvest for Åbenrå. Der blev fundet 5 lig.

20./21. april 1943 Storebælt

Natten mellem 20. og 21. april 1943 blev 2 engelske bombefly på vej mod bombemål i Stettin ramtes af FLAK ved Nyborg og styrtede ned over Storebælt: [4] [5]

18. aug. 1943 Nordborg

En Avro Lancaster JA851 på vej hjem efter et angreb på den tyske raketforsøgsstation i Peenemünde blev ramt af en tysk natjager og styrtede ned ved Holm vest for NordborgAls. Alle 7 ombordværende omkom, deriblandt en der blev fundet på Stensbæks marker og piloten, som først en måned senere blev fundet på stranden ved Halk. De blev begravet i Åbenrå. [6]

13. nov. 1943 Rønshoved

Under navnet Kinder-Land-Verschickung-Lager Strandhotel Randershof, fungerede Rønshoved Strandhotel som hjem for 60 udbombede børn fra Hamborg, da det nedbrændte ved et engelsk flyverangreb. Et barn blev svært skadet og alle børnene mistede deres ejendele.

30. aug. 1944 Nørre Vorupør

Allieret flystyrt ved Ålvandet

Et Avro Lancaster PB202 bombefly fra No. 582 Squadron RAF lettet fra RAF Little Staughton i Cambridgeshire var på vej til et bombardement af Stettin og Königsberg, men ramtes i 3600 m højde af en Junkers Ju 88 natjager over Thy, hvor det under nødlandingsforsøg over gården Udemark ved Førby Sø øst for Nørre Vorupør strejfede en klit og knustes i Ålvandet. De 7 omkomne begravedes først på Førby Hede, men ligene flyttedes i 1947 til Nørre Vorupør kirkegård. [7]

dec. 1944 Kruså

En tysk natjager lettet fra Flensborg flyveplads styrtede en tåget nat ned i en lade ved gården Harkær øst for Kruså, hvorved 2 besætningsmedlemmer omkom, mens 2-3 overlevede.

12. jan. 1945 Flensborg Fjord

Et Handley Page Halifax III NP947 bombefly fra No. 424 Squadron RCAF var på en minelægningsaktion fra Ærø til Flensborg Fjord, men blev ved 21-tiden angrebet af en JU 88G-1 natjager fra Karup og styrtede i fjorden ved Schausende nord for Lyksborg. Bortset fra en enkelt nåede besætningen at springe ud med faldskærm, men kun navigatøren James G. Agnew overlevede. En anden var tilsyneladende frosset ihjel, hængende i et træ med sin faldskærm i Holbøl Mose. Andre fandtes længe efter og var svære at identificere.

På Kollundbjerg eksploderede 3 søminer udkastet fra flyet, mens én ikke eksploderede, hvorved gården Sønderborgvej 27 og selve hovedvejen blev kraftigt skadet.

5. marts 1945 Fårhus

Piloten Josef Quarda omkom, da han i sin Focke-Wulf Fw 190A-8 dagjager under en øvelse foretog et skinangreb mod et troppetransporttog på vej sydpå mod Padborg Station, men blev vådeskudt af tysk FLAK, hvorefter flyet ved en mavelanding øst for Fårhus brød i brand og han indebrændte i cockpittet. Han blev begravet i Flensborg.

21. marts 1945 København

Shellhusbombardementet

Ved Shellhusbombardementet 21. marts 1945 deltog 18 de Havilland Mosquito F.B.VI-bombefly, 2 Mosquito B.IV-rekognosceringsfly og 30 P-51 Mustang F.III-jagerfly lettet fra RAF Fersfield i Norfolk, som i 3 angrebsbølger á 6 fly skulle bombardere Gestapos hovedkvarter Shellhuset i København. Der dræbtes 55 tyske soldater, 47 danske Gestapo-medlemmer og 8 modstandsfolk ved Shellhuset, foruden 125 personer i civilbefolkningen, deriblandt 86 børn og 18 voksne fra Den Franske SkoleFrederiksberg, som i 2. og 3. bølge blev angrebet ved en fejl.

Angriberne mistede 4 Mosquito-bombefly fra No. 140 Wing RAF og 2 Mustang jagerfly, hvorved 9 besætningsmedlemmer omkom:

Blandt de 8 omkomne modstandsfolk var kontreadmiral Carl Hammerich, premierløjtnant Karl Wedell-Wedellsborg og kaptajn P.V.T. Ahnfeldt-Mollerup, de 2 sidstnævnte var medlem af en modstandsgruppe kaldet Den lille Generalstab.

Eksterne links

  • Aviser (a)
  • Nyere aviser og nyhedsmedier (n)