Krigsflyulykke under 1. verdenskrig

Skift til: navigering, søgning

Ulykker med udenlandske krigsfly i Danmark under 1. verdenskrig

28. nov. 1914 SønderhoFanø

Lørdag den 28. november 1914 ved 16.30-tiden nødlandede en tysk vandflyver med 2 ombord på lavt vand 250 meter øst for SønderhoFanø ved Nordre Kjeldsand, hvor de 2 nødstedte straks hentedes af en redningsbåd og bragtes til Sønderho Kro. Byfoged Esmann fra Esbjerg tilkaldtes og afholdte ud på natten forhør med officeren Przygoda fra Thorn/Toruń i Pommern og en montør, som forklarede at de samme dag var lettet fra Brunsbüttel mod Helgoland, men stærk blæst med regn og tåge havde slået dem ud af kurs. [a 1]

Ved nødlandingen beskadigedes flyets ene vinge ved at støde mod bunden og forenden sank 1 meter ned på bunden, så halen stak op. En tysk motor-skonnert med 4 civile assistenter ankom om søndagen for at bjærge flyet, men de måtte opgive i den stærke blæst. [a 2]

Om mandagen lykkedes det at bjærge vandflyveren til Sønderho, hvor stumperne oplagdes. Motoren var uskadt og meget værdifuld.

Om mandagen flyttedes de 2 flyvere til Fanø Krogård i Nordby for at afvente videre beslutning om internering og om torsdagen flyttedes officeren til Odense og montøren til Randers.

22. aug. 1915 Peter Meyers Sand/Mandø Flak

Søndag den 22. august 1915 ved 14-tiden var et tysk vandflyver-biplan med maskinskade drevet ind til det sydvestlige hjørne af Peter Meyers Sand syd for Fanø, da myndighederne i Esbjerg alarmeredes. Ved 16.30-tiden og igen et par timer senere kom andre tyske vandflyvere til stede, men de lettede igen sydpå uden at kunne hjælpe. Folk fra Sønderho vadede ud til stedet, hvor havaristerne mente at kunne få flyet i luften ud på aftenen, men det skete dog ikke.

I stedet drev flyet mellem kl. 2 og 3 natten til mandag den 23. august i en frisk kuling fra nordvest til Mandø Flak, hvor det ved senere lavvande stod på fuldstændig tør grund. Besætningen hævdede at have krydset internationalt territorium og ville ikke overgive sig til de om formiddagen ankomne myndighedspersoner fra Ribe, herredsfoged Saxild, fuldmægtig Pontoppidan og kaptajn Kofoed, hvorfor premierløjtnant Frigaard satte vagt på stedet med 3 dragoner, som senere forstærkedes af 5 mandøboere, der også bragte proviant til de sultne havarister. [a 3] [1]

Ifølge dansk lov kunne internering ikke frasiges efter 24-timers fristens udløb natten til tirsdag den 24. august kl. 3, men en time før, kl. 2, fulgte besætningen tysk ordre og overhældte styrerummet med benzin og tændte ild, så styrerummet, flyets hale, overdelen af vingerne og deres geværer ødelagdes. Flyverne interneredes nogle timer hos Claudi Hansen på Mandø, men vækkedes kl. 6 for at blive bragt til Ribe i følgeskab med fuldmægtig Pontoppidan, hvor de tilbragte nogle timer på Klubbens Hotel inden de kl. 16 under stadig bevogtning sendtes med tog til videre internering i Odense.

Ifølge underofficer Queitsch og styrmand Dörrischs forklaring i Ribe Stifts-Tidende var de søndag morgen lettet fra Sild i fly „203“ for at rekognoscere langs Jyllands vestkyst, men fik motorproblemer da de nåede Blåvandshuk og måtte vende om. Noget kan tyde på at besætningerne på 2 vandflyvere er blevet ombyttet efter nødlandingen på havet, idet underofficer Queitsch havde en forstuvet eller brækket fod og styrmand Dörrisch havde et åbent sår i hoften, som han havde fået som marine-artillerist i Belgien, ligesom avisen synes at have forvekslet flynumrene „203“ og „293“. [a 4]

Vraget af vandflyveren adskiltes af marineløjtnant Petersen og en tekniker fra kanonbåden Absalon i Esbjerg, og stumperne bragtes til opmagasinering i hus på Mandø sammen med den tidligere strandede flyvemaskine nummer „24“.

23. okt. 1918 SønderhoFanø

En tysk vandflyver med en løjtnant og en mekaniker ombord nødlandede med maskinskade den 23. oktober 1918 ved SønderhoFanø, hvor redningsstationen hentede de 2 nødstedte, men vel ombord i redningsbåden skød løjtnanten flyet i brand. Besætningen interneredes i Esbjerg.

Flystellet var relativt uskadt og bragtes til Sønderho, hvor en mekaniker fra kanonbåden Absalon dagen efter begyndte at skille det ad, og stumperne opbevaredes i Vagervæsenets hus i Sønderho.

Eksterne links

  • Aviser (a)