Villebøl-Ravning 1830 Jens Obeling Sørensen ½+¼ fæstegård

Version fra 26. okt 2019, 01:14 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Vitterligt gøres hermed, at imellem Anne Maria Jensdatter, gift med Søren Jensen i Villebøl på den ene, og deres yngste søn Jens Obeling Sørensen på den anden side og med vores ældste søns samtykke, er indgået og sluttet følgende overladelses- samt arvekontrakt.

1.

Overlader benævnte Anne Maria og mand for os og vore øvrige arvinger, vores i besid og fæste havende ½ og ¼ part kgl. fæstegård udi Villebøl og Ravning, samt et stykke ejendomseng på Farup Mark (?), bygning, besætning og boskaber, ager og eng, levende og død, inde og uden døre og med al den ret og rettigheder, intet deraf undtagen til min søn Jens Obeling Sørensen, ligesom det nu er og forefindes, således at han gården straks antager, gør sig samme så nyttig og gavnlig, som han selv bedst ved og kan, samt at søge fæste derpå.

2.

Derimod lover og forpligter Jens Obeling Sørensen for sig og arvinger ikke alene at præstere årlig af gården praestanda, men end også at betale al gårdens såvel kongelig som privat gæld, samt 960 rbd. r. s., siger og skriver ni hundrede og tresindstyve rigsbankdaler rede sølv, som gården efter 2 obligationer er pantsat for til Hygum Kirke og desforuden at udrede følgende aftægt:

3.

Først et skikkeligt husværelse på 2 fag, som førhen er indrettet til aftægtsværelse, en dagligstue med 2 sengesteder, 1 jernkakkelovn og ved siden af samme et lidet spisekammer ved den sønder side af bryggerhuset og skorstenen i bryggerhuset har aftægtstagerne fri adgang til at bruge i alle fornødne tilfælde.

Den vanvittige Niels Jensen drager med på aftægten og bliver så længe søsteren Anne Maria lever og er således ved helbred at hun kan forsyne ham med fornøden pleje. Dog bemærkes, at ham leveres af gårdens besidder hvert andet år 2 nye skjorter og hvert andet 1 ny skjorte, så længe han lever, således som ham i kontrakten d. d. 21. feb. 1793 er tilskreven efter sine forældre.

Til livsophold nyder aftægtstagerne årlig 5 td. 2 skp. rug, 9 skp. hvedegryn, 5 fjk. byggryn, 12 do. malt, halvparten til mortensdag og halvparten til majdag, 2 lispund tør flæsk, 2 pund overvægt for ben, 5 rd. eller 8 rbd. rede sølv til humle, hør og salt, fri offer og ekstraskat, fri vogn til kirke, købstad og mølle og ved fornødne tilfælde, fra og tilbage, fornøden brændsel hvilket aftægtsgiveren bjerger og hjemfører ligesom sit eget, 1 ko næst den bedste, levende og aldrig død, og er aftægtsgiveren pligtig at anskaffe samme ko hvert halve år når det forlanges, og fodres og græsses ved gårdens egne bedste køer. Ligeledes tilkommer aftægtstagerne 5 får med uld og yngel af fårene, som også fodres og græsses med gårdens egne får, når fårene tøjres om sommeren. Mens tilfælde at gårdens får kommer på løs drift, tilkommer aftægtstagerne 6 får med uld og yngel. Hvis aftægtsfårene med svaghed eller sygdom uddør, skal gårdens besiddere erstatte indboet (?) med den 3. del, og desforuden fornøden havejord til kål og kartofler, ligesom deres forfædre har haft.

Når aftægtstagerne drager på aftægt, medtager de 2 skabe, 1 bord, fornødne stole, 1 øltønde, 1 jernpande, 1 jerngryde, 1 dragkiste, 1 halvkiste, 1 klokke, med flere små fornødenheder. Bager- og brygger-redskaber bruges til fælles, som holdes af gårdens besidder ved lige, og til hver jul leverer gårdens besidder aftægtstagerne 2 kander brændevin, og desforuden ½ kande brændevin i hver måned.

Når Niels Jensen ved døden afgår, bortfalder den 3. del af kornet, 1½ rd. sl.-h- cour. af pengene og 10 pund flæsk, af fårene vedbliver de 4. Det øvrige aftægt bliver stående, men dør Søren Jensen først, da bortfalder 2 rd. cour. i penge, men det øvrige bliver som ved Niels Jensens død er meldt.

I tilfælde hustruen ved døden afgår førend Niels Jensen, da udtages fra gårdens besidder, efter før benævnte kontrakt af 21. feb. 1793 og da har Søren Jensen sig forbeholdt, om han ligeledes vil drage ud til gårdens besidder, som der er pligtig at give ham i alle fornødne tilfælde, klæde, føde, opvartning, samt lys og varme, og 2 rd. sl.-h. cour. til håndpenge årlig så længe han lever, om det behøves, eller om han finder for godt at flytte fra gården og hen til en eller anden af hans venner, så skal aftægtsgiveren udlevere ham til det sted, hver fra en årlig (?) den 3. del af alt benævnte korn, 12 pund flæsk, uld og yngel af bemeldte 2 får, 4 rd. penge årlig så længe han lever.

Når Søren Jensen og Niels Jensen ved døden afgår førend Anne Maria Jensdatter, da bliver det ved 1 ko altid, uden at omskifte samme 2 gange om året, men når den bliver …, eller ikke kan give 1 kande mælk daglig, skal gårdens besidder give aftægtskonen 1 kande nymalket mælk daglig indtil den kalver igen.

Når forældrene ved døden afgår arver deres nuværende sønner eller arvinger deres livs- og gangklæder, men Jens Sørensen i Plovstrup tilkommer den bemeldte halvkiste, som medtages på aftægten. Alle de øvrige efterladenskaber uden undtagelse hjemfalder til gårdens besidder tillige med aftægten, imod at lade dem kristsømmelig begrave efter sognets skik og brug.

Med denne kontrakt er jeg underskrevne broder fuldkommen tilfreds og giver hermed afkald for fædrene og mødrene arv, og renoncerer tilligemed på min fæsterettighed.

At således imellem kontrahenterne er aftalt og sluttet, som uryggelig skal holdes og efterkommes, bevidner de med deres egenhændige underskrifter, ombedende de kongelige officiales, samme behage med dem til vitterlighed at underskrive og protokollere kontrakten.

Actum Villebøl den 14. aug. og ekspederet den 9. dec. 1830.

Søren Jensen med ført pen
Jens Obeling Sørensen
Jens Sørensen
Til vitterlighed Hagedorn

In fidem Schrader

Jens Olling Sørensen skal fæste ½ og ¼ gård, købt af Søren Jensen ifølge kontrakt af 9. dec. 1830.

pro 1794 blev betalt i fæste for den ½ = 3 rd. cour. og for den ¼ gård 2 rd.
betaler nu resp. 6 og 4 rbd.

Noter[redigér]

Side 521. Album [1]

vid. fol. 512 I.