Fanø 1699 bevilling til færgefart

Version fra 23. mar 2012, 19:29 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Hans kgl. majestæts til Danmark og Norge bestaltede kammerherre, stiftsbefalingsmand over Ribe Stift og amtmand over Riberhus Amt, jeg Hans greve af Schack til det grevskab Schackenborg, herre til Gram og Bennich, ridder, gør vitterligt, at som såvel af land- og birkefogedenFanø som og af en del af indbyggerne sammesteds fornemmes, at fremmede og rejsende, som på ølandet Fanø kunde have noget at forrette, bliver ofte, formedelst mangel på fartøj i farten, forhindret, idet, når de kommer til færgestedet Strandby, er undertiden ingen både på bemeldte Fanø færdige til dem at overføre, så at de altid belejlig tidoppebie, hvorved så, vel deres fart forsømmes som og kongens breve og befalinger, som på ejlandet skulle kundgøres, ofte bliver liggende og ikke, som det sig burde, kunne blive befordret.

I lige måde fornemmes og, at førbemeldte land- og birkefoged samt indbyggere begærer, at en mand måtte tillades brød at bage og på Fanø falholde på det, at den gemene mand, som ej kunde have de midler selv at bage brød, det til købs kunne tilkomme.

Da som hans kgl. majestæt har ved privilegium af 7. oktober 1689 allernådigst benådet Oluf Christian Engelstoft et værtshus i Jerne sogn i bemeldte Strandby med mad og alle slags drikkevarer for fremmede og rejsende at indrette og holde, så har jeg bevilget og tilladt som og herved bevilget og tillade Oluf Christian Engelstofts hustru Anne Pedersdatter og et af deres børn deres levetid må tilligemed alene holde både og fartøjer, fremmede og rejsende samt kongens forordninger og befalinger fra Strandby til Fanø og derfra igen til Strandby at overføre og nyde derfor til færgeløn efter forordningen af 29. april 1684. [1]

Så må han og i lige måde være tilladt brød at bage og på Fanø til salgs at falholde for alle og enhver, som sligt kunne behøve at købe og det efter en billig pris, kornets indkøb og taksten på bagt brød efter politiforordningen, og skal til den ende hermed være forbudt, at nogen, anden enten på Fanø eller det faste land boende skal være tilladt folk, , bagt brød eller nogen slags vare med deres fartøj enten frem eller tilbage at må overføre eller brød dér falholde eller sælge uden Oluf Chr. Engelstoft, hans hustru og et af deres børn alene, eller og de som sligt i deres vilje og minde have kunne og det under varens forbrydelse og anden efter loven og forordningerne påbudte straf.

Dog skal herved ikke være ment, at indvånerneFanø med deres både og fartøjer jo fra det faste land må afhente, hvad varer af ilding, korn og deslige, som de til deres fornødenhed selv kunne behøve.

Imidlertid kan bemeldte Oluf Christian Engelstoft ved allerunderdanigst gørende ansøgning anholde hans kgl. majestæt om allernådigste konfirmation at erlange.

Dette til bekræftelse under min hånd og signet. Ribe, den 22. juli 1699.

(L. S.) H. greve af Schack

Noter[redigér]

  1. angår færgefarten mellem Middelfart og Snoghøj

[1]