Lintrup 1803 aftægt til Peter Nissen på Willemaygård
Vitterlig gøres hermed, at imellem Peder Nissen på Willemaygaard i Lintrup sogn på den ene, og Oluf Nissen fra Holm på den anden side er indgået og sluttet følgende aftægtskontrakt.
Da sælgeren Peter Nissen har solgt hans ⅓ part kongelige fæstegård, Willemaygaard kaldet, til bemeldte Oluf Nissen efter kontrakt af dags dato, så lover og forpligter da sidste at give Peter Nissen og hustru årlig så længe de lever årlig følgende aftægt:
Forbeholder sælgeren Peder Nissen og hustru sig så længe de lever af gården til aftægt, som også i overladelses- og købekontrakten er bemærket og anført 7 fag hus, som af gårdens besidder sættes i forsvarlig stand og vedligeholdes. Fremdeles 80 skar agerland ved den vester side bred og længde fra vejen til engen, et lidet stk. kålgårdsjord afgrænset norden huset, og 5 til 6 skar ditto bred sønden og østen for huset til esken (?), samt eng til 4 læs hø efter uvildige mænds skønsomhed, af hvilke 2 læs i Fuglbæk ved åen, hvoraf de selv engens brede tages, og siden så langt op fra åen som behøves til 1 læs hø i Willemay neden for agerlandet, til 1 læs hø i skoven, hvor der skal gives tillæg, såfremt der ikke bliver til 1 læs udi Willemay. Fremdeles et stk. hede, sønden for agerlandet og vejen til sønden til den store høj, til øster til den grønne ager, og brændseljord til 6 forsvarlige læsser årlig, samt årlig 2 lispund godt røget flæsk fra den forreste ende af svinesiden, fri offer og ekstraskat som gårdens besidder betaler, også hentes (?) … aftægtstagerne årlig 8 læs tørv, men ikke over 1 mil borte.
Såfremt aftægtstagerne, enten manden eller hustruen skulle dø førend det yngste af deres børn opnår sit 18. års alder, da nyder børnene frugterne så længe af aftægten.
Agerlandet pløjes og drives af gårdens besiddere til rette tid og leveres af ham heste og vogn til mølle og til kirke i alderdom og svaghed, samt 1 …, 2 gange om året, dog hverken i høste eller plovtide, ligeledes leveres af gårdens besidder hø, korn, gøde og brændsel, og når aftægtstagerne ikke kan gøre noget derved; så forretter gårdens besidder det fornødne håndarbejde. Ligeledes forbeholder aftægtstagerne sig af gårdens landerier 4 skip grønland til møntrug og forsvarlig gøde dertil, ligesom gårdens eget land, samt 2. og 3. kærve af samme land, og endnu den 3. del af den lagte rug og boghvedesæd.
Efter begge aftægtstageres død og når det yngste barn er 18 år gammel, som før er meldt om, hjemfalder alt forestående aftægt til gården tilbage igen, de den arvingerne efter dem lader dem kristsømmelig begrave efter sognets skik og brug, og alt deres efterladenskaber falder til deres arvinger.
At således imellem kontrahenterne er forakkorderet og sluttet, som uryggelig skal holdes og efterkommes, bevidne de med egenhændige underskrifter sub annonciatione omnium exceptionum, ombedende de kongelige herredsbetjente, samme behage til vitterlighed at ratificere og protokollere kontrakten, som er sluttet på Røddinggård den 16. juli, men ekspederet på Frøs og Kalvslund Herreders ting i Hygum, den 24. sep. 1803.
Kontrahenterne er også forvarede (?) derover, at det står aftægtstagerne frit for, at borthyre aftægtsparten, dog skal de være skyldig først at tilbyde gårdens besiddere dem, når samme vil give ligeså meget, som de fremmde, på hvilket fald da er nærmest dertil.
Nis Conradsens egenhændig tegnet kors i fuldmagt for sin søn Oluf Nissen Til vitterlighed Bertelsen J. Kloppenburg
Vid. hovedbog fol. 288.
Noter
1803-60, side 551-552. Album