Om borgere i købstæderne

Version fra 29. maj 2011, 22:20 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
1.

Vil nogen være borger i nogen købstad, da skal han gøre sin ed for borgmester og råd, derefter skal han give for sit borgerskab noget efter politi-ordningen, og før må han ej bruge borgerlig næring, under hans faldsmål, fyrretyve lod sølv til kongen og byen.

2.

De skulle holdes for borgere og nyde borgerlig ret og frihed, som således deres borgerskab soret have, og gør og give al borgerlig og byens tynge, og selv holde hus og ildsted i byen, og ingen anden, om endskønt han i nogen anden købstad borgerskab har taget, og sig for borger ladet indskrive.

3.

Ingen borger må flytte af byen, før end han på rådhuset lovlig har til borgmester og råd sit borgerskab opsagt, og gjort rede og rigtighed for hvis han i byens bestillinger har forestået, og ham af øvrigheden har været betroet.

Men hvis øvrigheden fornemmer, at han uden rigtighed agter at flytte, da må de både hans gods og hans person arrestere lade, i hvad påskud han og gøre kan, med mindre han vederhæftige forlovere sætter, eller billig forsikring i rørligt, eller urørligt, gods stiller.