1777 Holmans Herred
← Jerlev Herred | Danmarksbeskrivelse (1777) af Nicolay Jonge Holmans Herred i Koldinghus Amt [1] |
Elbo Herred → |
Holmansherred grænser mod norden til Vejlefjord, mod sønden til Bruskherred, mod østen til Eldboeherred, og mod vesten til Jerlevherred.
Dette herred består af seks landsbykirkesogne, som er:
Indholdsfortegnelse
Vi mærker nu hvert sogn især.
Pjestedsogn[redigér]
ligger midtvejs imellem Snoghøj og Vejle og menes dets rette navn at være 'Bedested', som efter jysk udtale nævnes 'Biedsted', fordi byen ligger på den alfarvej, hvor rejsende har bedet med heste og vogn, og præstegården har i fordum tid været en herberggård.
Til sognet hører:
- Pjedstedby
- Gammellykke, et enligt sted
- Gammelbymølle
I marken ses et hedensk offersted, nemlig en meget stor sten oplagt oven på tre andre store stene, og omsat med to rader mindre kampestene.
Gårslevsogn[redigér]
er annekset til Pjestedkirke. Dertil hører:
- Gårslevby
- Mørkholtby
- Ransby
- Nebbegård, en fri, men ukomplet herregård, beliggende på et fornøjeligt sted imellem Ransfjord eller Lillestrand, og en smuk skov, dens ejer betaler årlig 10 daler til sognepræsten for hans tiende efter en Højesterets dom. På gårdens grund ligger en mølle og nogle huse, dens fri hovedgårdstakst er 24 tdr. 4 skp. 3 fjk. 2 alb., skovskyld 1 fjk. 1 alb., mølleskyld 1 td. 4 skp. 3 fjk., bøndergods 39 tdr. 1 fjk. 2 alb., skovskyld 3 fjk., tiender 30 tdr. 4 skp.
Vindingsogn[redigér]
hvortil den residerende kapellan i Vejlekøbstad altid er sognepræst, består af
- Vindingby
Gaverslundsogn[redigér]
består af
- Gaverslund eller Gauerslundby, uden for byen ligger en høj, belagt med store stene, kaldet Gavlsgrav, hvori den høvding eller næssekonge Gavl ligger begravet, hvorefter byen og sognet har navnet
- Andkierby
- Sellerupby, hvor fordum har ligget en adelig gård, som nu er en bondegård, og kaldes Selleruphovgård
- Sellerupmølle
- Brejningby
- Børkopby
- Børkopmølle
- Brønstedby
Smidstrupsogn[redigér]
består af
- Smidstrupby
- Storevellingby
- Lillevellingby, hvor der ligger en lystgård, kaldet Vellinggård, prægtig opbygget
- Smidstrupmølle
- Tyvkierby, hvor nogle onde veje falde
- Hostrupby
- Rushauge, en enlig gård
Disse tre sidste ligge i Bruskherred.
Skierupsogn[redigér]
er annekset tit Smidstrupkirke. Dertil hører:
- Skiærupby, hvor der i fordum tid har været et kongeligt jagthus, en jagtstald og en barfred eller asylum. Sammesteds holdte der altid før suveræniteten fire bøndervogne, som kaldtes holdsvogne, hvilke skulle køre i kongelige ærinder og i ægt med adelen, når deres vej faldt der forbi, men både kongens jagtstald og barfreden, blev i krigstiden år 1627 af polakkerne opbrændt. På Skiærupmark er en kilde, kaldet Tyreskleve, fra hvilken dronning Thyra Dannebod, når hun boede på den herregård Tirsbek, lod hente sit vand til mad og drikke.
- Svinholtby
- Brandtlund, et enligt sted af 6 tdr. 2 alb. hartkorn, smukt opbygget
Tilforn var her en vandmølle, kaldet Lundemølle, som i fjendtlige tider er ødelagt og derunder ligger Skierupøstergård, og 6 husmænd i Skierupby.