1777 Bøvling Amt
← Lundenæs Amt | Danmarksbeskrivelse (1777) af Nicolay Jonge Bøvling Amt i Ribe Stift [1] |
Ginding Herred → |
Bøvlingamt grænser mod østen til Viborgstift, mod vesten til Vesterhavet, mod norden til Limfjorden og mod sønden til Lundenæsamt.
Dette amts kontribuerende bøndergods udgør over 9.700 tdr. hartkorn, foruden herregårdes og præstegårdes fri hartkorn. Bøvlingamt er tilligemed Lundenæsamt samlet under en amtmand, ligeledes under en amtsforvalter, og begge amters kongelige amtstue holdes i Ringkøbing.
Dette hele Bøvlingamt, tilligemed de tre nærmeste herreder af Lundenæsamt lige indtil Skjernå, udgjorde det gamle Harsyssel, og endnu ofte kaldes med dette navn.
Udi dette amt er stor strækning af lutter heder og er her nogle af de nye kolonier anlagte i kong Frederik 5.’s tid på Alheden. Temmelig store heder falder imellem Holstebro og Lemvig ved Timgård, og på den østre side af amtet. Ved havsiden falder temmelige sandklitter, hvilke dog ikke gøre skade med sandflugt som andensteds.
På havbredden, især ved Harboøre, opsamles en del rav eller bernsten. Ved havkanten i Fjaltringsogn ligger den af de sejlende bekendte høje og store klint, Bovbjerg kaldet, hvilken er overmåde farlig for søfarende i hårdt vejr at strande ved, formedelst søens stærke brændinger ind på landet. Ved Bovbjerg begyndes det store jyske rif i havet, som er så farligt for de sejlende, thi det strækker sig i bredden langs op mod norden forbi Harboøre og Thyeland til Hanklint i Ålborgstift, men i længden til den klippe Rokol i Irland.
I dette amt findes mængde af rindende vand, som både driver mangfoldige vandmøller, og tillige giver skøn fiskeri. Men det betydeligste fiskeri falder enten i Limfjorden og de andre mindre fjorde, nemlig Nissumsfjord og Ringkøbingsfjord, eller fornemmelig i Vesterhavet. Af Nissumfjord løber en arm ind imellem Næssogn og Bøvlingsogn, og kaldes Bøvlingfjord, som mod vesten falder ud i havet igennem Torskminde. Udi Bøvlingfjord fanges skønne laks, fede torsk, helt og flyndere, og i samme fjord ved Ulsund fanges mængde af aborrer og gedder. Ved havsiden begynder fiskerit i april og da fanges store torsk, helleflyndere, hvillinger, koller, langer, rokker, sild, store hummere, taskekrabber, kabliau, som nedsaltes og afsendes bort til andre stæder. I Limfjorden falder al slags fisk af sild, helt, brasen, aborrer, ål, ørreder to slags, dels lakseørreder, dels heltørreder. De, som bor ved Harboøre fisker både i havet og i Limfjorden, thi havet og Limfjorden går hverandre på en trehundrede alen nær, så det er forunderligt, at havet ikke gennemskærer det smalle land, ikke desto mindre har dog havet undertiden gået over bredderne, og skyllet salt vand ind i Limfjorden, hvilket den fisk helt især ej kan tåle.
Udi Bøvlingamt er tre købstader, nemlig: Lemvig, Holstebro og Ringkøbing.
De søhavne eller losse- og ladepladser, hvorfra de andre købstæder afhente deres varer, er Struer ved Limfjorden i Giemsingsogn, som allerede er anmeldt og Ringkøbing ved havsiden.
Bøvlingamt er tolv mil langt, og består af disse fem herreder, som er:
Vi mærker nu hvert herred i særdeleshed.