Bertie 1900 Bovbjerg

Version fra 16. jul 2021, 03:00 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

20. sep. 1900 Bertie[redigér]

Den norske bark Bertie var på vej fra Dieppe i Frankrig til Sundsvall i Sverige i ballast, men blev 20. september 1900 ved 21-tiden ud for Bovbjerg påsejlet af damptrawleren Bürgermeister Smidt, som ufortrødent fortsatte mod Bremerhaven, uden at komme til hjælp.

Kaptajn Thomassen pakkede resolut sin 17 måneder gamle datter Dagny ind i puder og tæpper og kastede hende over på dækket af damptrawleren, så hun i det mindste ville redde livet, hvorimod moderen ikke nåede over. Sejlskibet havde fået en stor lækage i den ene siden, men det lykkedes at holde vandet ude, ved at lægge siden op mod vinden og sætte alle sejl.

Med blus tændt opdagedes skibet ved 22-tiden tæt under land sejle nordpå ud for Trans, inden det strandede på inderste revle ud for Bovbjerg. Kl. 0.30 var der etableret forbindelse til skibet fra land med raketapparatet, men redningsbåden fra Tuskjær var også gået ud og kl. 0.15 var alle 13 ombordværende reddet i land, inkl. kaptajnens hustru.

I Lemvig erfarede familien Thomassen 2 dage senere gennem det tyske konsulat, at dampskibets og det forsvundne barns var ankommet til Bremerhaven. Det viste sig at skibets kaptajn lå og sov og vagthavende styrmand ikke havde holdt udkig.