Edmond Gustave 1912 Fjaltring

Version fra 26. apr 2020, 15:22 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

8. nov. 1912 Edmond Gustave[redigér]

Det franske dampskib Edmond Gustave med kaptajn E. Bellini var på vej fra hjembyen Marseille til Stettin lastet med fosfat og oliekager, da det i tåge og strømsætning den 8. november 1912 kl. 5 strandede lidt syd for Tuskær redningsstation syd for Fjaltring.

Mandskabet på dampskibet nægtede samme aften og næste eftermiddag at gå fra borde, da redningsbåden fra Tuskjær var ude og begge nætter blev redningsmandskabet i beredskab på stranden.

Den påbegyndte bjærgning måtte den 10. november indstilles, da en stiv vestlig kuling med høj sø blæste op og efterhånden satte dampskibet over revlen ind mod land, hvorfor mandskabet endelig besluttede at forlade skibet. I 2 hold bjærgedes de 26 mand i redningsbåden og først kl. 16 var aktionen tilendebragt.

Nogle dage senere blev dampskibet taget af grunden af Ægir og Viking fra Svitzer, efter at en del af ladningen var kastet over bord.

For udvist mod og udholdenhed påskønnedes redningsbådens 12 mand besætning med en fransk redningsmedalje, strandfoged Jesper Olesen med et sølvbæger og opsynsmanden ved redningsstationen med en prismekikkert med inskription.