Ida 1890 Finske Bugt

Version fra 16. jul 2021, 21:28 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

28./29. aug. 1890 Ida[redigér]

Briggen Ida med skipper H.P. Nielsen var på vej fra Kronstadt til Grangemouth vest for Edinburgh lastet med 124 stander planker og fulgtes med den norske bark Æren i den Finske Bugt, hvorfra der observeredes, at Ida under storm 27. august 1890 mistede begge sine undermærssejl. Næste morgen observeredes Ida igen på afstand, men om eftermiddagen rejste sig en orkanagtig storm og kontakten mistedes.

Senere fandtes vraget af Ida ved Peraküla nær Osmussaar/Odensholm i udkanten af den Finske Bugt i kæntret tilstand med kølen i vejret og masterne knækkede i højde med dækket og flydende på lasten af bjærgningsdamperen Meteor eller det estiske skib Franchen, som indbragte det til Helsingfors.

I vraget fandtes en tavle med optegnelser fra vagten, som viste at skibet 28. august kl. 13 befandt sig ved Odensholm, da stormen blev orkan. Sejlene ødelagdes og efter at være ramt af en brodsø var alle mand ved pumpen, hvor der kl. 16.30 var 2 meter vand. Kl. 19.30 var vandet svundet til 1½ meter, flere sejl sattes til og hen på natten enten kl. 21 eller kl. 1 var der læns ved pumpen, hvorefter vagten blev sat og den ene vagt gik ned.

Mere var der ikke noteret og ulykken syntes at være kommet pludselig. Hele den 8 mand besætning, hvoraf de fleste var bornholmere, omkom.

Efter auktion i Helsingfors sattes vraget vistnok i stand og atter i fart.