Forskel mellem versioner af "Kirkereparation 1793 Ø. Lindet Lintrup Hjerting Kalvslund"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 96: Linje 96:
 
[[Kategori:Øster Lindet Kirke]]
 
[[Kategori:Øster Lindet Kirke]]
 
[[Kategori:Lintrup Kirke]]
 
[[Kategori:Lintrup Kirke]]
[[Kategori:Hjerting Kirke (Vejen Kommune)]]
+
[[Kategori:Hjerting Kirke, Vejen]]
 
[[Kategori:Kalvslund Kirke]]
 
[[Kategori:Kalvslund Kirke]]
 
[[Kategori:Tørninglen kirkevisitation 1754-1856]]
 
[[Kategori:Tørninglen kirkevisitation 1754-1856]]

Versionen fra 17. aug 2012, 13:33

Til det højkongelige amtshus, vester del, og sammes p. t. … S. T. amtsforvalter Jöensen i Haderslev.


Ydmygst promemoria!

Jeg har for nogle dage siden haft den ære at modtage deres velbyrdigheds brev af 29. august dette år angående reparationen ved Lintrup Kirkes brøstfældighed, som er sandelig ikke liden, da jeg tillige med hr. pastor Bojsen i afvigte måned har beset den. De behager at forlange min mening derom.

Jeg kan ikke sige, at overslaget til materialerne og omkostningerne er for store, thi skulle der blive noget af bly eller andre materialer til overs, henhører det til kirkens inventarium og gemmes, da det altid kan bruges til sin tid og kirken ej behøver altså at købe det. Hvor der er en ærlig og redelig kirkeværge, som ham, Daniel Thielsen, der under præstens opsigt besørger alting ved reparationen, går det sandelig allerbedst.

Ved licitationen tabes mere end vindes; arbejdet bliver gerne uforsvarlig og leveres noget, som var købt til reparationen, beholder manden, der ha påtaget sig arbejdet ved licitationen, selv kirken skal dog udbetale summen. Jeg ved eksempler derpå og deres velbyrdighed vel også.

Nylig er sket en reparation ved Øster Lindet Kirke; arbejdet var til licitation, samme blev fuldført, men vedkommende, har jeg hørt, skal dermed ikke være bleven vel fornøjet.

I betragtning deraf, da tillige dagene kortes, vejrliget bliver ubestandig, og kirketagets reparation er højfornøden, har jeg taget mig den frihed at give min samtykke til, jo før, jo bedre, at begynde på bemeldte reparation, fuldkommen forsikret over, at deres velbyrdighed har intet imod det, der er til kirkens fordel.

Hjortlund, d. 3. sep. 1793, ydmygst Chr. Föersom


Højædle og højvelbårne hr. von Møsting, deres kongelige majestæts kammerherre og amtmand i Haderslev.


Underdanig promemoria!

Deres højvelbårenheds gunstige brev angående licitationenreparationen ved Kalvslund Kirke har jeg haft den ære at modtage, og ses deraf, at licitationen er falden godt ud. Dog er mine ringe tanke, at det var bedre, at arbejdet blev overladt til Søren Nissen at besørge, end til Jacob Höfner. Arbejdet vil blive langt bedre, og gå hurtigere og lettere for sig. Jeg mener og at det skulle have nogle onde følger i henseende til licitationer for fremtiden. Ellers overlades alting til deres højvelbårenhed selv.

Hjortlund, d. 8. april 1794, underdanig Chr. Föersom


Underdanigst P. M.

Da reparationen ved Hjerting Kirke af hr. byg- og murermester Jacob Høffner nu er fuldbragt, hvor over bemeldte Høffner medbringer … beviset, men da bemeldte hr. Høffner nu æsker for pengene som han ved licitationen for … er akkorderet, og Hjerting Kirkes hele kapital ikke er mere end 86 rd. 40½ sk. (dette års indkomster medberegnet).

Så tager jeg mig herved den underdanige frihed, med min underdanigste forespørgsel at søge deres velbårenhed, hvorledes og på hvilke vilkår, de øvrige penge som hr. Høffner har til gode er at bekomme om deres velbårenhed selv vil bære omsorg og få dem udbetalt til kreditoren, eller dets omsorg skal mig som kirkeværgen pålægges.

Jeg fortrøster mig deres gunstige svar, og forbliver, højvelbårne hr. amtsforvalter, deres underdanige tjener.

Øster Hjerting d. 3. maj 1794,

på min faders vegne som er syg undertegner sig Johan Mørk


Understående dato har vi undertegnede 2 mænd tillige med stedets kirkeværger besigtiget Hjerting Kirke, angående den hovedreparation som hr. Jacob Höffner, byg- og murermester af Haderslev, ved licitation og derpå sluttede kontrakt, har forpligtet sig til at istandsætte, og da bemeldte reparation af bemeldte J. Höffner alt nu er færdig, så kan vi ikke andet skønne end at samme arbejde ja efter vores indsigt er i alle måder forsvarlig, og ved de os foreviste konditioner overensstemmende, hvilket vi med hånds underskrift bevidner og stadfæster.

Hjerting d. 3. maj 1794.

Jacob Ludewigsen p. t. sognefoged Jacob Thygesen Joh. Mørck på min faders Simon Mørks vegne


Underdanig promemoria!

Af kirkepenge i herredet er ingen at få, da de allerede til 1. maj er udsatte på rente.

Underdanig Chr. Foersom


Hygum, d. 4. juli 1794.
Underdanig promemoria!

Jeg har i nogen tid været i Hjortlund for at få præstegården takseret, det øvrige jeg ville sælge, vurderet, og siden auktioneret, desuden haft meget at gøre med mine sagers forflytning her til Hygum. Dette er årsagen, hvorfor jeg skriver så sildig til deres højvelbårenhed.

Jeg skrev straks, da jeg ved min hjemkomst forefandt deres brev angående Hjerting kirkes restance, til hr. Boisen, og bad ham at formane kirkeværgerne der at gøre anstalt til betalingen, men fik til svar dagen efter, at kirkeværgerne var ikke hjemme.

Nu vil jeg give ham igen den erindring, at pengene nødvendig skal betales til kirkeregnskabet her i Hygum Præstegård, som plejer at foretages i august måned, men jeg ønskede helst sidst i måneden, da min kone er syg, og alting i uorden og forstyrrelse.

Deres højvelbårenhed tage ej unådig og, at jeg, da de 6 år af kirkernes korn og kvægtienders forpagtning er anspist rede, har ansat d. 17. juli til nye forpagtning.

Forretningen skal jeg, som sædvanlig, have den ære at indsende til deres approbation.

Underdanig Chr. Foersom


Til højvelbårne hr. kammerherre og amtmand von Møsting á det højkongelige amtshus á Haderslev.


Højvelbårne hr. kammerherre og amtmand, nådig og højbydende herre.

Deres højvelbårenhed missive til S. T. hr. provst Foersom angående de resterende penge for Hjerting Kirkes reparation er mig undertegnede rigtig insinueret.

Jeg har og brugt og mulig umage for at jeg kunne have fået samme penge til låns, men de er ingen steder at bekomme, jeg var altså ikke at finde nogen råd til bemeldte penge betaling.

Lader derfor underdanigst deres højvelbårenhed desårsag ville have mig undskyldt. Jeg er i dybeste underdanighed.

Øster Hjerting, d. 10. juli 1794. Deres højvelbårenheds underdanigste tjener

Simon Jessen Mørk kirkeværge

Noter

Billede