Maria Toft 16. marts 1943 Terschelling

Version fra 6. maj 2021, 01:28 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

2. april 1940 Nordlige Nordsø[redigér]

Det neutrale D/S Jutlandia-dampskib Maria Toft var på fra København til Tyne i ballast og befandt sig i den nordlige Nordsø 10 sømil sydøst for den sydligste af Shetlandsøerne Fair Isle, da det 2. april 1940 ved 15.30-tiden blev angrebet af en tysk flyvemaskine, der i lav højde beskød dækket med maskingevær og nedkastede bomber, hvoraf én faldt ca. 10 meter agten for skibet. Ved angrebet såredes en mand i foden af en maskingeværkugle og en del af det opstående og dækket beskadigedes.

Der søgtes nødhavn i Methil i Skotland for at få lægehjælp til den sårede og skibet befandt sig der stadig ved besættelsen 9. april og beslaglagdes da af Ministry of War Transport.

27. maj 1940 Dunkerque[redigér]

Skibet deltog i den britiske evakuering af Dunkerque (i den sydøstlige del af Doverstrædet) og var under lastning, da havnen 27. maj 1940 ved 15-tiden kom under tysk flyangreb og blev stærk beskadiget, især da et nærved liggende fransk ammunitionsskib, som var antændt af en flybombe, ved 20-tiden eksploderede.

Skibet sank som havnespærring vistnok ved selvdestruktion, men hævedes senere af tyskerne og slæbtes til København, hvor det 18. juni 1942 efter endt reparation tilbageleveredes til D/S Jutlandia og indgik i hjemmeflåden.

16. marts 1943 Terschelling[redigér]

Skibet var i konvoj på vej fra Rotterdam til Fredericia lastet med kul og befandt sig i den sydlige Nordsø 4 sømil sydvest for Terschelling lystønde, da det 16. marts 1943 kl. 0.15 ramte en sømine, der eksploderede ud for agterkanten af 4. luge om styrbord, så skibet fik stærk styrbord slagside og kæntrede og sank i løbet af 7-8 minutter.

Den 19 mand besætning og (eller inklusiv) en tysk ledsageofficer gik i skibsbåden og blev senere optaget af et andet skib og landsat i Cuxhaven.