Villebøl 1786 landuddelings-akt

Version fra 19. apr 2011, 22:47 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
Fejl ved oprettelse af thumbnail: Filen mangler
Forsiden

Land Uddeelings-Acte over Willebölle Bye i Calslund Herred pro 1786

Land Udskiftnings Intrument
over Willeböll Byens Marck i Calslund Sogn og Herred
over Agger, Eng og Fælled
efter den Kongl. Forordning om Fælledskabs Ophævelse
af Dato 26. Jan. 1770

Actum Villebøl den 7. juli 1786.

På det fra det kongelige amtshus i Haderslev under 25. okt. 1785 på lodsejerne i Villebøl deres forestilling udstedte commissorio haver vi underskrevne officiales efter foregående afgiven citationer til sandemændene og lodsejerne i Villebøl os i dagVillebøl mark indfunden, og efter at vi havde taget markens situation og beskaffenhed i øjesyn blev befunden for lodsejerne bekvemmeligt at være at en af lodsejerne skulle af byen udflytte han til de langt bortliggende agerlanderier, hvor til efter lang samtale og gjorte forestillinger lodsejerne Jens Pedersen på følgende måde fandt sig hertil villig, nemlig at de 3 udi byen forblivende lodsejere, som er Jørgen Jørgensen, Søren Nissen og Jens Jensen, som har lige mange landerier udi besid, skulle betale ham til udflytningshjælp udi rede penge 138 rd., skriver et hundrede ottte og tredive rigsdaler af hvilken sum han den halve part betales om St. Peders dag 1787 og resten når hans bygninger er færdige, som og være ham med fornøden hånds arbejde til bygningers brydens og stenbroens istandsættelse behjælpelig og fornøden kørsel med de samtlige gamle bygnings materialer fra det gamle til det nye byggeplads, hvilken kørsel og skal finde sted med de nye mursten som han køber i byen, som og med det behøvende ler, udi hvilke forbemeldte hånd- og spandtjenester udflytterne tager lig del med de 3 udi byen forblivende, endvidere leveres 30 traver tag enhver kærv til 10 pund beregnet, som og fornøden tæklyng og tækreb, udi hvilken tæklyngs og rebs leverance udflytterne lige del, de udi byen forblivende kører januar 100 læs møg i denne sommer hen til sin agermark og aflæsser den på det sted som han denne anviser.

Udflytteren Jens Pedersen udflytter med sin gårds bygninger altså hentil de vesten byen længst bort liggende agerlanderier, og tager samme såvel som sine fælleds og hedelanderier udi en strækning fra øster til vester og fra synder til nord og da udflytteren ny kan erholde græsning nok udi fra fælles, er han det manglende tilstanden udi Jens Pedersens land eng som og den synder del af Ravnskær efter graven udi samme. Herved reserverede de udi byen forblivende lodsejere sig den frihed til at plukke tæklyng på det sted af hans hede, som hertil er udset, og af landmåleren opmålt.

Derefter blev delingen over de til de udi byen forblivende lodsejere frahørende samtlige ager, enge fælleds og hede landerier således foretagen, at enhver af lodsejerne skulle tage deres ager og fælleds landerier udi 2 stykker således at den som bekom det vesterste i den første deling skulle bekomme sin andel vesterst i den anden deling, og engen såvel som heden der fald for ethvert lod skulle med samme kombineres og forbindes, hvad det øvrige eng, som enten én eller anden ny kunne få ved sin agerlåger anbelanger, da fås samme fra byen til udflytteren Jens Pedersen samtlige lodsejere, undtagen Jens Jensen var med forbemeldte deling velfornøjede og for at stille Jens Jensen tilfreds tilbød Søren Nissen ham tusk til på foreskrevne måde og deling. Datum ut supra.

Chr. Outzen Feldmann

J. Jørgensen Søren Nissen A. Knudsen Mads Thomsen Terkel Jensen

Actum Villebøl d. 12. august 1786.

Da Jens Jensen af Villebøl ved sidste forretning ej fandt sig fornøjet med den ham tildelte låger såvel i ager som enge landerier siden han skulle tage samme på 2 steder hvorover Søren Nissen tilbød og ofrede sig at overlade ham sin ager og engelåger så snart samme var opmalede og da sligt nu er sket, haver vi officiales med de til yderligere udnævnte sandemænd os i dag på stedet indfunden for at forene (?) begge parter herover, hvorpå Jens Jensen resolverede sig til på den af Søren Nissen under 1. juli d. anno gjorte tilbud at ville overlade ham sin ager og engelåger, når han med den ham under forbemeldte dato tildelte låge så sig fornærmet, at modtage Søren Nissens låger, og derimod overlader til Søren Nissen den ham under førbemeldte dato tildelte låger med hvilket mageskifte begge parter så sig fornøjede så at lågernes tildelelse angående ej nogen disputer fandtes under lodsejerne mere, mens da så sig alle dermed hel vel fornøjede.

Derefter blev dem en vej anvist på gaden som skulle gå fra byen til synder på den forhøjning der findes på gaden som er omtrent midt for byen. Indhegningen som skal sættes for gaden som bliver liggende udi fælledskab sættes af de 3. udi byen forblivende lodsejere udi stand. Og da lodsejer ej vidste nogen mere disputer imellem sig angående deres samtlige landeriers deling, men erklærede at være med samme i alle poster såvel fornøjede blev forretningen sluttet af vedkommende velbetænkt og godvilligen underskreven. Datum ut supra.

Chr. Outzen F. C. Feldmann

Maz Thomsen A. Knudsen Terkel Jensen

P. S.

Mod de 4 inderster som bor i Ravning på den til Villebøl henhørende hele gård til leje haver det sit forblivende således som desangående udi landopmålingsinstrument findes opført og skal enhver af lodsejerne forsyne sin inderst med græsning til en ko for betaling.

Udi eftergrøden i de fremmedes enge græsser lodsejerne herefterdags ligesom før til fælleds.

Chr. Outzen Feldmann

Jens Pedersen Søren Nissen J. Jørgensen Jens Jensen

Bonitering over Villebøl agermark og er samme således som følger.

Begyndes ved Bæks mark

... ...

Enge bonitering.

Først begyndes vester ved Bæks mark.

... ...

Bonitering over Villebøl fælled.

... ...

Dette tilståes af os samtlige lodsejere at være rigtig.

Villebøl den 24. nov. 1785. Attesteres af os underskrevne sandemænd.

Thomsen Knudsen
J. Jørgensen S. Nissen J. Pedersen J. Jensen

Opmålings beskrivelse på hvor meget ethvert bonnete nummer indeholder af agerland.

... ...

Hvor meget ethvert bonnete nummer indeholder af engbund.

... ...

Hvor meget ethvert bonnete nummer indeholder i fælleden.

Da nu foranførte samtlige landerier Villebøl tilhørende var boniterede, opmålt og efter bonitet udregnede, og til afdelingen fuldført, blev af lodsejerne de vedkommende officiales og sandemænd forslagende til at erholde et lokal syn over samme separation, hvilket blev holden den 7. juli 1786 og blev enhver af lodsejerne, sin låge bestemt, således som følger.

Nummer 1.

  1. Jens Pedersen, som er besidder af en halv gård i Villebøl og en fjerdepart gård af Ravning, bekom til Villebøl gård af agerland efter bonitet 698.597 ¼ alen
    og til Ravning ¼ part gård 196.754 ½ alen.
    Hvilket tog sig på at udflytte af byen med sine husbygninger vesterst på Villebøl Mark, hvor han erholdt, alt hid i besid havende landerier i en samling af følgende nummer.
    Agerland ... ...
    Derforuden afstod han efter sandemænds godbefindende og sin egen tilståelse til Abod på bonitet, en tønde land til Jørgen Jørgensen.
  2. Dernæst bekom han af engbund til sin halve Villebøl gård efter bonitet 98.752 ¾ alen
    og til den ¼ part gård af Ravning efter bonitet 19.460 ½ alen
    hvilket tillagtes ham vesters på Villebøl Mark norden sin agerlod fra Bæk mark og i øster af følgende ... ...
    Der foruden bekom han en liden del ind ved øster sub på sidst ermeldte eng, til vederlag, for noget som afgik fra sit fælled at pålige fra åen og til landet hvis indhold var ... ...
  3. Bekom han til sin ½ gård af Villebøl fælled efter bonitet 171.187 alen
    og til tin ¼ part gård af Ravning efter bonitet 180.159¼ alen
    hvilket ham tillagtes han synder og norden sin agerlod. ... ...

Nummer 2.

Sognefoged Jørgen Jørgensen, besidder en halv gård i Villebøl og en fjerdepart gård af Ravning.

  1. Engbund ...
  2. Agerland ...
  3. Fælled ...

Nummer 3.

Søren Nissen, besidder en halv gård i Villebøl og en fjerdepart gård af Ravning.

  1. Agerland ...
  2. Engbund ...
  3. Fælled ...

Nummer 4.

Jens Jensen, besidder en halv gård i Villebøl og en fjerdepart gård af Ravning.

  1. Agerland ...
  2. Engbund ...
  3. Fælled ...

Vi ermeldte 4 lodsejere i Villebøl haver i besid den vester gård i Ravning, bekom til samme følgende landerier, som i Ravnings uddelings instrument findes beskreven.

... ...

Af det dem tilhørende landerier af Ravning Mark hvoraf enhver lodsejere er bleven sin andel tillagt efter ansøgnings tilladelse, ved deres eget, som før anførte uddelings instrument udviser.

Dernæst består Villebøl Marks indhold, foruden de deraf ekstraherede veje, af følgende agerland ..., engebund ..., fælled ...

Vi 4 Villebøl besidderes på Ravning andel er med beregnet. Enhver tønde beregnet á 20.480 kvadrat alen.

Til efterretning.

Alle de for fremtiden behøvende fornødne veje er ved anførte opmåling og udtagning blevet ekstraheret og udlagt på samme måde, som lodsejerne fandt det for tjenestlig og bekvemmeligt, for fremtiden at vedligeholde, samt den bredde som enhver blev bistemmet med, hvilket er sket således som følger.

  1. En vej fra byen og i vester til Bæks mark blev udlagt - 18 alen bredde
  2. Fra ermeldte vej vesten for Ravnkær i nør til Amay eng - 6 alen bredde
  3. En enge østen Ravnskær til Amay eng - 6 alen bredde
  4. Engevej øster Biædere til Christen Olufsens eng - 6 alen bredde
  5. En skrå vej fra gaden ad sydvest til heden og videre over heden til det vester tørve jord - 10 alen bredde
  6. Kirkevejen fra byen og til Kalvslund Mark - 12 alen bredde
  7. En vej fra kirkevejen og i øster over sønder Våg siden i sønder til Bavngård mark - 10 alen bredde
  8. Den såkaldte Ravning Rivervej fra Ravning Mark og ad sydvest som den førhen har gået til Kalvslund Mark - 10 alen bredde

Foranskrevne opmåling, udvejning og deling haver jeg underskreven med største beopagtelse, og muligst akkuratesse fuldbragt, som med god samvittighed bevidnes.

Villebøl den 4. august 1786.

Peder Pedersen Cassoe af Øhrstedt

(på tysk)

Hvad forestående markskels afgørelse i henseende til ager og eng angår, som i afvigte forår er aftalt, og til hvis berigtigelse de fornødne skelsten i dag satte, dermed er jeg fuldkommen fornøjet; men hvad betræffer min bondes Christen Conradsen påboede steds tilhørende hede og fælleds græsning på Villebøl bys ejendom, derom forbeholder jeg mig efter lovlig og forordningsmæssig indkaldelse, nærmere at oplyse det fornødne, og reserverer min ret i alle lovlige tilfælde.

Datum ut supra

Peter Wass

Ekspediert Hygum d. 11. Juli und Roost d. 14. Ejusd. 1787.

Chr. Outzen F. C. Feldmann