Eden 1920 Bulbjerg

Skift til: navigering, søgning

5.-6. sep. 1920 Eden[redigér]

Skonnerten Eden ejedes først af et partrederi i Marstal, kom senere til Brantevik i Skåne og 1914 til Finland, hvor den ejedes af skipper P. Kääriä fra den nu russiske ø Lövskär/Lavansaari, men han flyttede vist til Hangö.

Den var med skipper Jansson på vej fra Finland til Hull med trælast, men sprang under uvejr i Nordsøen læk og søgte mod Norge, men fik 5. september 1920 kl. 17 i stedet landkending med Jyllands vestkyst og kæntrede 16 sømil nordvest for Hanstholm kl. 19.30.

Da dækslasten kl. 20.30 rev sig løs, gik redningsbåden overbord og af den 10 mand besætning sprang vistnok 4 mand i vandet, men kun styrmanden og en matros fik fat i båden, der var slået læk og fyldt med vand. Da ingen andre ville med begyndte de 2 mand efter en times tid at ro mod land og indkom næste morgen ved 7-tiden til Lild Strand.

Fra Torup Strand mente man om formiddagen at have set en engelsk trawler henne ved det kæntrede skib, der flød på lasten, og i al fald var den vistnok 6 mand tilbageværende besætning forsvundet, da redningsbåden fra Lild Strand om eftermiddagen var ude ved det, ligesom en del både fra Lild, Torup og Slettestrand.

Næste morgen kl. 9 tog Svitzers redningsdamper Viking vraget på slæb, fra ud for Bulbjerg mod Frederikshavn.