Estonia 1994 Østersøen

Skift til: navigering, søgning

28. sep. 1994 Estonia[redigér]

Viking Sally på Commons

En RoRo-færge bygget 1980 i Vesttyskland sejlede under følgende navne:

Estoniaforliset/Estoniakatastrofen skete natten mellem 27. og 28. september 1994, da M/F Estonia med 989 personer ombord, heraf 552 svenskere, var på vej fra Tallinn til Stockholm i hårdt vejr og med fuld fart ca. halvvejs omkring kl. 1 svensk tid ramtes af en hård sø, som ødelagde bovporten, hvorefter skibet fik slagside mod styrbord og kl. 1.48 sank på 90 meters dybde i den ydre del af den Finske Bugt i Østersøen.

Blandt de 852 omkomne var 501 svenskere med det svenske socialdemokratiske riksdagsmedlem Lennart Pettersson og sangeren Pierre Isacsson som de kendteste, foruden 5 danskere, heriblandt Venstre-folketingsmanden Knud Ølgaard fra Gredstedbro, som også var formand for TV Syd, hvis lig ikke blev fundet. Der bjærgedes kun 95 omkomne, resten sank med skibet.

Blandt de 137 overlevende var danskeren Morten Boje Hviid, som efter 6 timer i en redningsflåde i det 8 grader kolde vand, samledes op af en redningshelikopter. De 2 danskere var deltagere i et fredsseminar, som skulle foregå i de 2 hovedstæder Tallinn og Stockholm, samt ombord på færgen, hvor de 32 deltagere var forsamlet i eget mødelokale, aftenen inden ulykken.

Bl.a. i Stockholm rejstes et Estoniamonument til minde om de omkomne. Forliset gav anledning til en TV-dokumentarserie i 3 dele kaldet Livlinan som brast, som vistes på TV i 2002, og en konspiratorisk spillefilm kaldet Baltic Storm fra 2003, med deltagelse af bl.a. skuespillerne Donald Sutherland og Gitte Hænning.

Nyere avis

Bog

Person