Friedrich der Große 1852 Læsø Kobbergrund

Skift til: navigering, søgning

26. okt. 1852 Friedrich der Große[redigér]

En prøjsisk fregat opkaldt efter kong Friedrich der Große afsejlede 11. oktober 1852 med skipper Hensie fra Liverpool lastet med mahogniblokke, bomuld og ris bestemt for hjemstedet Danzig, men stødte under storm på Læsø Kobbergrund og totalforliste uden overlevende, kort efter den 26. oktober 1852 om morgenen var blevet set mellem Læsø og Anholt af følgeskibet Zeitgeist, der ligeledes forliste, men ved Voerså.

Dronninglund Herreds forstrand inddrev de sidste dage i oktober og først i november 99 blokke mahognitræ, 19 baller bomuld og en betydelig del vragstykker, hvoraf flere var mærkede Friedrich der Große og en arm fra hans buste, der fungerede som galionsfigur, inddrev på Sønderklit.

Ca. 3 sømil sydøst for Læsø fandtes det adskilte vrag af et større skib sunket på 6-7 meter vand ned til mærset, hvor der på toppen af den ene endnu faststående mast var fastsurret et nøgent lig af en svær mand i 40-50 års alderen med mørkt hår og skæg, som på den ene finger bar en glat guldring mærket 'C.G. 1847, den 23de Septbr. 1847' og stemplet 'Z'.

Kun ubetydeligt af takkelagen bjærgedes.

Byrum kirkebog & avisartikler