Johannes Mærsk/Johanna august 1944 Sortehavet

Skift til: navigering, søgning

august 1944 Johannes Mærsk / Johanna[redigér]

D/S af 1912-dampskibet Johannes Mærsk var i Glasgow under lastning af kul til København, mens besættelsen af Danmark foregik og det blev 13. april 1940 beslaglagt af Ministry of War Transport, lå sidst i april 1940 endnu i Glasgow, men 7. maj 1940 i Rouen, hvor det beslaglagdes af Frankrig og omdøbtes Sainte Gisele, der for Vichy-regeringen kom under bestyrelse af et rederi i Caen.

I Marseille var skibet ét af 9 (tidligere) danske skibe, som 25. november 1942 rekvisitioneredes af Tyskland og for Mittelmeer-Reederei efter planen skulle besejle Sortehavet, men kun dette skib, som omdøbtes Johanna, og ét mere nåede så langt.

Skibet afsejlede i august 1944 fra Istanbul gennem Bosporus mod Burgas i Bulgarien, men forsvandt og sagdes at være torpederet i Sortehavet. I virkeligheden viste det sig, at det 9. august var nået til Burgas og fortsatte til Varna, hvor det overdroges til bulgarske myndigheder og som alle øvrige skibe i havnen rekvisitioneredes efter byens fald i september 1944 til Sovjetunionen.

Johanna overdragedes til det ukrainske statsejede Black Sea Shipping Company og sejledes via Konstanz til Tuapse i Krasnodar.

Den 27. december 1944 omdøbtes skibet Ма́ршал Толбухин / Marskal Tolbukhin efter den sovjetiske marskal og helt Fyodor Tolbukhin og sejlede derefter under sovjetisk flag indtil det pga. alder og slitage 8. juni 1963 blev taget ud af drift og vistnok i 1965 blev skrottet i Østtyskland.