Ketty 1950 Thorsminde

Skift til: navigering, søgning

21. okt. 1949 IJmuiden[redigér]

Et dampskib, som havde været hjemmehørende i Skotland, Norditalien og Sverige, var i perioden 1902-1922 dansk og hed Dagny og tilhørte bl.a. D/S Dania, hvorefter det blev svensk.

Det aldrende dampskib, som nu hed Ketty, var på vej fra Sundsvall mod Zaandam ved Amsterdam med tømmer, da det 21. oktober 1949 fik lastforskydning og større og større slagside, så slæbebåde satte det på grund i havnen i IJmuiden.

2. feb. 1950 Thorsminde[redigér]

Ketty blev senere hævet, men fik igen problemer ud for den jyske vestkyst natten til den 2. februar 1950 på vej fra Fowey i Cornwall mod Gøteborg lastet med kaolin, da 2. styrmanden meldte sig syg og kaptajn Gunnar Strindin fra Landskrone ved 4-tiden overtog roret. Han satte fuld fart på, men havde fejlberegnet positionen og så til bagbords noget lys han antog at være et skib, men det viste sig senere at være Thorsminde. Ved 7-tiden gik skibet på grund på revlen 200-300 meter fra kysten ud for Dødemandsbjerge ved Nissum Fjord et par km syd for Thorsminde.

Det lykkedes redningsbåden fra Thorsminde at redde alle de ombordværende 16 mænd og 2 kvinder, fortrinsvis hollændere, i land i et område, hvor der endnu ikke var ryddet miner fra 2. verdenskrig. 4 dage senere var stormen stilnet af og besætningen besigtigede vraget, men da det igen blæste op, måtte de reddes i land med en redningsstol. Dagen efter var vraget knækket over og agterskibet sunket ned i sandet.

Vragets kedler og maskine sprængtes vistnok 1963 for at bjærge metaller og i 1981 genfandtes vraget.