MH.73 Nerok 1914 Arnager

Skift til: navigering, søgning

1. jan. 1914 Nerok[redigér]

Den nybyggede minetrawler Nerok var med kaptajn Henry J. Laws på overførselsfart fra værftet i Middlesbrough til Liepāja/Libau (nuværende Letland) for at overtages af Ruslands flåde, der havde udset marineløjtnant Balimor til at blive dens fører og han var derfor med som passager. Men under vestsydvestlig storm 1. januar 1914 kl. 21.30 grundstødte skibet ca. 600 meter nordvest for Arnager havn på Bornholms sydkyst.

Alarmeret af damppiben samledes fiskere fra Arnager hurtigt ved strandingsstedet, men kunne intet gøre før Rønne redningsvæsens ankomst, der blev forsinket i snevejret. Imens gik passageren og den 6 mand engelske besætning i skibsbåden, men kæntrede straks og faldt i det kolde vand.

Umiddelbart skylledes 5 mand i land i bevidstløs tilstand, hvoraf det lykkedes at genoplive den russiske løjtnant og den noget mere livløse maskinist John Hayes. Senere på dagen inddrev et dødt lig mere, hvorimod kaptajnen manglede. Man mente at have hørt hans dødsskrig ude fra skibet, hvorfor redningsmandskabet fra Rønne havde raketapparatet i funktion, men heller ikke den senere ankomne redningsbåd fandt liv.

De 4 fundne druknede begravedes 6 januar på Nylars kirkegård og først 14. marts fandtes liget af kaptajnen, som begravedes sammesteds.

Skibet var strandet på kun ca. 1 meter vand og stort set uskadt og kunne efter få dage bringes flot af Svitzer og bugseres til København for reparation, hvorefter det leveredes til køberen.

Nylars kirkebog & avisartikler