Pervoj 1758 Tornby

Skift til: navigering, søgning

30. sep. 1758 Pervoj[redigér]

Den russiske orlogsfregat Pervoj/Perwoy/Pervyj, som betyder 'den første' på russisk, afsejlede i 1758 på sin jomfrurejse med kaptajn Khariton Laptev (kendt fra 2. Kamtjatka-ekspedition sammen med V. Bering) fra Arkhangelsk ved Hvidehavet via Murmansk mod Sankt Petersborg. I stormvejr ved Norges vestkyst fik skibet problemer med master og ror og måtte repareres i Bergen (eller Stavanger).

Mikkelsdag den 30. september 1758 var skibet kommet ud af kurs og nået til den nordlige del af Jammerbugt syd for Hirtshals, hvor ankrene kastedes 200 meter fra den nuværende kystlinje ud for Kragestranden, men skibet endte med at strande på en revle 700 meter længere mod syd ud for Tornby Strand ved Strandvejen 100 meter fra kysten.

Ombord var op mod 481 russere (andre steder angives ca. 450), hvoraf 419 skal have reddet sig levende i land og 62 omkom, hvoraf nogle skal være begravet i Tornby Klitplantage ved den store vandreklit kaldet Russerbakken. Fra en selvbygget teltlejr nær kysten forsøgte omkring 100 russere at bjærge flest mulige af deres effekter, mens de øvrige indkvarteredes i private hjem i de omkringliggende sogne, heriblandt kaptajnen, som indkvarteredes på Asdal Hovedgård og den 58-årige skibspræst, som indkvarteredes på Horne Præstegård, hvor han døde efter et par måneder. Mændene fra teltlejren sendtes senere til Nibe og andre til bl.a. Ålborg.

Der blev 26. marts 1759 lavet kontrakter med lokale skibsredere om hjemsendelse af søfolkene til Tallinn, hvilke kontrakter indleveredes til Bangsbo Museum.

I 1874 blev der sandsynligvis bjærget nogle af kanonerne og i 1944 genfandt vragdykkeren Sigurd Damgaard vraget, som i 1983 også fandtes af Hirtshals Sportsdykkerklub og i 1987 forsøgtes dets 2 kæmpestore ankre forgæves bjærget.

Nyere avis