Rhone 1867 Britiske Jomfruøer

Skift til: navigering, søgning

29. okt. 1867 Rhone[redigér]

Royal Mail Steam Packet Company-damperen Rhone var et passagerskib og Royal Mail Ship, som selveste kejser Pedro 2. af Brasilien besøgte på dens første tur mellem Southampton og Brasilien.

I 1867 overflyttedes skibet til postruten mellem Southampton og Caribien og ville da normalt bunkre kul i Charlotte AmalieSankt Thomas, men pga. udbrud af gul feber der, lå den sammen med postskibet Conway i Great Harbour på nordsiden af Peter Island i de Britiske Jomfruøer, da der 29. oktober 1867 blev orkan.

Midt under orkanen forsøgte de 2 skibe at forlade havnen, mens orkanens øje var henover og det lykkedes for Conway, som dog fangedes af orkanen og drev i land nord for på sydsiden af den største britiske jomfruø Tortola.

Værre gik det for Rhone, hvis anker havde sat sig fast i koralrevet i Great Harbour og derfor måtte kappes, inden der forsøgtes at undslippe til åbent hav mod sydøst ved at gå østen om Dead Chest Island over mod Salt Island, men mens skibet var der, drejede vinden rundt og skibet forliste på den undersøiske Blonde Rock, og sank hurtigt lige øst for med stævnen på 24 meter dybde og bagenden på 9 meter. Stedet kaldes i dag Rhone Marine Park og er et yndet dykkermål.

Omfanget af ulykken forværredes af, at passagerer fra Conway under orkanen var overført til Rhone, som ansås for mere sikker, men ud af ca. 145 ombordværende overlevede kun 25. Kaptajn Robert F. Woolley skal være faldet overbord og druknet straks ved grundstødningen.

Mange af de omkomne begravedes på Salt Island, der i dag er ubeboet. På Southampton Old Cemetery rejstes et mindesmærke for de 2 postdampere Rhone og Wye, som begge forliste under samme orkan med mange omkomne.