Skagerak 1966 Nordøstlige Nordsø

Skift til: navigering, søgning

7. sep. 1966 Skagerak[redigér]

Motorfærgen Skagerak var bygget i 1965 på Aalborg Værft til Kristiansands Dampskibsselskap og indsattes som færge over Skagerrak mellem Kristiansand og Hirtshals, sammen med søsterfærgen MF Skagen.

På grund af storm over Kattegat blev begge færgers afgange i hver sin havn natten til onsdag den 7. september 1966 forsinket, så Skageraks planlagte afgang fra Kristiansand kl. 1.30 udskudtes til kl. 5.45. Ombord var 47 besætningsmedlemmer og 97 passagerer, heriblandt en skoleklasse fra Rask Mølle på vej hjem fra et venskabsbesøg i Hønefoss og på lastdækket var 15 biler, 2 campingvogne og 7 jernbanevogne.

Ved 11-tiden ramtes skibets agterende af en kæmpe brodsø, som slog de 2 agterluger ind, så dækket kom under vand og vandet løb ned i maskinrummet. Inden længe slukkedes skibets motorer og generator, så skibet lå hjælpeløs i havet med mere og mere vand og fik slagside. Kl. 11.21 kaldtes Mayday til Skagen Radio og en for samtiden bemærkelsesværdig redningsaktion sattes igang.

I redningsaktionen deltog bl.a.:

De vigtigste skibsofficerer forblev på færgen i forsøg på at få den ind til Hirtshals, men måtte ved 19-tiden reddes og et par timer senere lagde færgen sig helt om på siden og sank 13 km sydvest for Hirtshals, 9 km vest for Lønstrup i Nordsøen på 25 meters vanddybde..

Kaptajnen Anstein Dvergsnes fik siden en bøde på 2000 kr for at sejle under ugunstige forhold og vagthavende styrmand H. Rosenkilde fik en bøde på 1000 kr for ikke at have kontrolleret agterportenes låseanordninger.

Nyere avis

Person