Sterling 1918 Haugesund

Skift til: navigering, søgning

Den svensk-byggede 2-mastede Nordby-brig Medor solgtes 1902 til Norge, hvor den omdøbtes Sterling.

I 1915 solgtes den til Brantevik i Skåne og sejlede da som 3-mastet skonnert.

26. dec. 1918 Sterling[redigér]

Skonnerten Sterling afsejlede 19. december 1918 fra Gøteborg lastet med papirmasse bestemt for Pasajes/Pasaia i Nordspanien, men straks den kom fri af svenskekysten trak det op til storm og i høj sø i den sydlige Nordsø sprang skibet 23. december læk, så papirmassen sugede vand og udvidede sig og lastrummene var ved at sprænges.

Skibet søgte derfor tilbage i den nordlige Nordsø mod nødhavn i Norge og drev den 25. december forbi Kvitsøy ved Stavanger, fik kl. 19 landkending, men drev videre i mørket forbi Utsira ved Haugesund med nødblus tændt, indtil det ved 1-tiden natten til den 26. første gang grundstødte på et skær ved Førlandsvågen, kom atter fri og landsattes derefter i selve Førlandsvågen indenfor brændingen.

Den 8 mand besætning kom i livbåden og roede i læ af en holm indtil vinden ved 5-tiden løjede af og det lysnede, hvorefter man kom i land. Mandskabet logeredes derpå i sømandshjemmet i Haugesund.

Vraget lå den 27. december med hele styrbord siden og rigningen under vand. Det blev ved besigtigelse den 7. januar 1919 kondemneret og ligger i dag på 18 meters dybde.