L 1 Helgoland 1913

Skift til: navigering, søgning

Tysk luftskibsulykke
[redigér]

13 mennesker druknede
[redigér]
Helgoland, 9. september

Marineluftskibet »L I« er i aften ved 7-tiden sunket 18 sømil nord for Helgoland. Hele dagen havde det været roligt vejr, men henimod aften blæste det op til en orkanagtig storm med regn. Straks, da der indløb efterretning om ulykken hertil, afgik der flere torpedobåde til ulykkesstedet.

L I“, der førtes af kaptajnløjtnant Hanne, blev grebet af den pludselige orkanagtige storm og trykket ned mod vandet, hvorved det brækkede over og sank i løbet af en times tid.

Af besætningen er der reddet syv personer, mens 13 sandsynligvis er druknede.

Hamborg, 10. september

Det er nu konstateret, at der om bord på „L I“ ialt befandt sig 20 personer, hvoraf kun 7 reddedes.

Som følge af det kolde vejr, luftskibet i flere timer havde opholdt sig i, havde gassen trukket sig stærkt sammen, og desuden havde skibet på sin højdefart mistet 2400 kubikmeter gas. Vægten af besætningen var derfor efterhånden kommen til at overstige bæreevnen.

Fra torpedobådene så man, hvorledes luftskibet kastede hele vandballasten over bord for at standse faldet.

Som følge af den ringe bærekraft virkede horisontalroret ikke længere fuldstændigt. Skibet styrtede i Vesterhavet med en fart af 20-22 meter i sekundet.

Grunden til, at besætningen var så talrig, var, at der skulle foretages en manøvre på 30 timer, og da øvelserne skulle have en fuldstændig krigsmæssig karakter, måtte skibet hele tiden opholde sig i 13-1500 meters højde for at undgå fjendens skud.

Efter nedstyrtningen holdt gondolerne sig endnu nogle sekunder over vandet, men blev derefter trukket ned af ballonhylstret og metalstativet.

Flere montører, der stod ved motorerne, såvel som manden ved roret, sprang over bord og blev reddede, medens alle de, der var i kahytterne, kvaltes.

Der vil blive gjort forsøg på at hæve skibet og slæbe det ind til land.

Noter[redigér]

Afskrift af avisartikler i Ribe Stiftstidende: onsdag d. 10. sep. 1913