Forskel mellem versioner af "Kongeå vandingskanaler 1874 indsigelse"
Hp (diskussion | bidrag) |
(Ingen forskel)
|
Versionen fra 1. sep 2013, 05:29
I henhold til aftalen ved det møde med interessenternes formænd for vandingsanlægget ved Villebøl, som hr. ingeniør-kaptajn Dalgas havde foranlediget hos mig den 14. maj sidstleden for at træffe mindelig overenskomst med hensyn til den protest jeg må vedlægge med dette anlæg eller de fordringer der fra min side må stilles, tillader jeg mig, efter at have overvejet dette anliggende, som jeg nødig ville lægge nogen hindring i vejen for, som pligten til at værne om min ejendom og dermed min og min families subsistens ikke nødvendig påbyder, ærbødigst at underrette interessentskabet om de vilkår som jeg tror at burde stille for at tilstås det tilsigtede anlæg.
- Opstemningen i kanalerne må foregå gradvis (?) i den tid på foråret, da Kongeåen har mest vandrigdom. Om denne gradvise opstemning der måtte ske ved, at én eller flere stigborde ved stemmeværket nogen tid holdes enten i en vis højde indtil den fulde opstemning sker, måtte nærmere bestemmelser træffes, hvorom forslag imødeses.
- Sker der gennembrud ved interessenternes værker, da er interessenterne in solidum ansvarlige for det tab og den tidsspilde, der herved måtte forårsage mig. Tabet ved at mit værk som følge af sådant gennembrud må stå stille, bliver at bestemme til en vis sum for hver time efter nærmere overenskomst, anden skade erstattes efter skøn af dertil af Ribe Herredsret udnævnte mænd. I dette som i ethvert andet tilfælde er jeg berettiget til at henholde mig til formanden for interessentskabets bestyrelse, der på dettes vegne er pligtig at modtage varsel. Det opgives mig hvert år inden opstemningen sker, hvem formanden for bestyrelsen er.
- Afløb fra vandledningerne og overrislingen må selvfølgelig ledes tilbage til Kongeåen og derhos ikke føres mere vestlig end til Gredstedbro, således, at jernbanelinjen udgør den vestligste grænse for afløbet tilbage i Kongeåen.
- Interessenterne giver, hver gang opstemningen skal begynde, ejeren af Jedsted Mølle 8 dages varsel og underretter ham ligeledes med mindst 24 timers varsel om dets ophør.
- Hvilket tab den formindskelse i vandkraften ved min ejendom og den forringende indflydelse på ejendommens værdi i handel og vandel og dermed som pantesikkerhed, et så storartet anlæg og en så betydelig afbenyttelse af Kongeåens vand vil medføre, vil vanskelig kunne afgøres. Men for at fjerne de vanskeligheder og ubehageligheder og fritage interessentskabet for de forsinkelser i anlæggets iværksættelse dette spørgsmåls bedømmelse og afgørelse kunne fremkalde, vil jeg gå ind på at tilbyde at frafalde mine indsigelser og krav mod en affindelsessum, hvilken sum jeg ikke skønner at kunne sætte lavere end 3.500 rd., selvfølgelig når de øvrige under tid … betingelser antages.
Jedsted Mølle, d. 6. juni 1874. H. J. Fogh
Noter
Ribe Herredsfoged: Landvæsenskommissionssager mm. B86A-5227.