Hjortlund-Kalvslund kirkevej 1809

Skift til: navigering, søgning

Til deres højvelbårenhed hr. landråd og amtmand von Ahlefeldt.


Underdanig Promemoria.

Den vej jeg skal passere til mit anneks, bør til alle tider, efter de allernådigst kongelige anordninger ej alene være fremkommelig, men og uden fare passeres; da nu dette ikke er tilfældet med et stykke af min sognevej over et stykke hedeland, som formodentlig tilhøre hr. gårdmand Jacob Pedersen i Kalvslund, på hvilket man om vinteren, når sneen ligger, må være i frygt for at sætte heste og vogn, hvilket i sidst afvigte vinter oftere var tilfældet, haver jeg sagt til begge sognefogeder, såvel Riberhus som Haderslevhus (da jeg ej ved under hvilket amt det omtalt stykke vej ligger) at der måtte sørges for, at vejen blev i lovbefalet stand; men da endnu intet er begyndt at forbedres og sikkert ej heller noget vil blive foretaget med vejens forbedring, førend dertil udfærdiges højere ordre, ansøger jeg underdanigst herved deres højvelbårenhed, om deres gunstigste bistand i at forhjælpe mig til, at vedkommende blive pålagte, jo før jo heller (såsom vinteren nu daglig tilstunder) at besørge min sognevej istandsat således, at jeg til alle tider om vinteren uden fare kan fremkomme på samme.

Hjortlund Præstegård d. 23. sep. 1809. Underdanig R. Leerbech

Sowie mann an die Königliche Westeramthausvogtei zur gefälligen Verfügung als hin nach ... (?)

Haderslebener Amthaus, den 4. Okt. 1809.

C. v. Ahlefeldt

№ 2.

I anledning af pastor Leerbeks andragende om at vejen imellem Kalvslund Kirke og Hjortlund ej er i forsvarlig stand, især et stykke over Jacob Pedersens hede i Kalvslund, som han foregiver ej at vides om at være Riberhuser eller Haderslevhuser, mens da han ofte har holdt an med mig at sørge for at få bemeldte vej i standsat, haver jeg forklaret ham, at jeg ikke kunne, såsom Jacob Pedersen var en riberhusundersåt, og bemeldte grund riberhusejendom, mens da et stykke vej som sider (?) færdig lige til Jacob Pedersens mark, som tilhører Anders Jepsen som er en haderslevhusundersåt, og som haver været færdig, siden Jørgen Jørgensen tidl. Hos ham haver jeg forhørt om hvorledes det er gået til med dets istansættelse, som han siger at være forfærdiget ved hjælp af de haderslevhusiske undersåtter i Kalvslund … at de riberhusiske, altså synes mig at de stiller jeg … … … forlig siden Jørgen Jørgensen … … hvorledes det er gået til med dets istandsættelse, som han siger at være forfærdiget ved hjælp af de haderslevhusundersåtter i Kalvslund uden hjælp af de riberhusiske, altså synes mig at de riberhusiske må sørge for sammes istandsættelse så vidt det er riberhusejendom, og jeg haver og talt med den riberhussognefoged om han ville sørge for at få det i standsat, mens han gav som svar at han ikke kunne så længe han ingen ordre (?) …

Hvad vejen over alt angår da kan den ej blive i ordentlig (?) tilstand, for her i Hjortlund sogn findes riberhusundersåtter som haver del i samme vej, uden disse kan … tilholdt ligeså vel som de haderslevhuser, at sætte deres vej i stand.

Hjortlund, d. 25. okt. 1809. Ch. Conratsen


An das Königliche Amtshaus.

Pflichtmäßiger Bericht des Kammerraths und Hausvogts Sørensen zu Hadersleben über die Beschwerde des Pastors Leerbech zu Hjortlund wegen der schlechten Beschaffenheit des Calslunder Kirchenwege.

Anlagen:

Eingabe des Pastors Leerbech.
Erklärung des Kirchenvogts loci.

Erstattet den 22. Dezember 1809.

Der Kirchenweg von Hjortlund nach Calslunder Kirche ist in soweit die Refection (?) den Haderslebener Untertanen ablegt (?), schon vor Jahre in Stand gesetzt (?). Die schlechte Heidestrecke, worüber der Pastor Leerbech sich beschwert hat, gehört einem Riper Amts untergehörigen und irre ich nicht, gibt es noch außerdem auf obigen Wege hier und da tiefe stellen, die die dortige Riper-lodseigner ausbessern sollen.

Alle meine Ansagen sind aber bis ohne erfolg gewesen.

Ich komme aus Ersehung die Schwierigkeiten die … gemeinnützigen Veranstaltung in den gewissen Dörfern in Wege stehen.

Nur die höhere Einwirkung kann diese haben.

Ich habe daher die mir mitgeteilte Eingabe des Pastors Leerbeck remittieren und Ehrenvolle Hoch- und Wohlgeborner ganz gehorsamt ersuchen stellen, bis den Königlichen

… … (affotografering mangler)

An das königliche Amtshaus zu Ripen.

Promemoria.

Der Pastor Leerbech zu Hjortlund hat sie selbst über die schlechte Beschaffenheit des Calslunder Kirchenweges beschweret geführt. Da nach dem bereiche des Kammerraths und Hausvogts Lorenzen, den ich nebst der Erklärung des Kirchspielvogts zu Hjortlund hierbei anzuschließen mir die eher gebe, die schlechte Wegestrecken indess dortigen Amtseingesessenen gehören, so ersuche ich ein königliches Amtshaus ganz ergebenst, es gefällig zu veranlassen, dass zur forder sonnst in ordnungsmäßigen Stand mögen gesetzt werden.

Haderslebener Amtshaus den 27. Dez. 1809.


I anledning af forestående og forfølgende bilag, ville hr. kancelliråd Lund behagelig pålægge vedkommende sognes beboere, snarest at istandsætte den påklagede kirkevej, ligesom de også behageligen ville have indseende med sådant også sker, samt tilmelde mig om det efter foranstaltet undersøgelse befindes at være rigtig at ikke kun Ribe Amts vejstrækninger er i slet stand.

Ribe, den 30. dec. 1809. Mou

№ 1.

Det er blevet påklaget af sognepræsten hr. pastor Leerbek, at hans kirkevej er i meget slet tilstand og næsten ufremkommelig i for over et stk. hedeland, som tilhører gårdmand Jacob Pedersen i Kalvslund.

Kammerråd Lorentsen har desuden opgivet at der desuden på præstens kirkevej findes adskillige huller, som riberhuserne skulle istandsætte.

Sognefogeden Jens Lauritzen tilholdes derfor herved straks at foranstalte indbemeldte vej, så vidt de riberhusiske underdanere i Kalvslund sogn angår, forsvarlig istandsat, og derom uden 14 dage meddele mig udførlig underretning, hvorfor sognefogeden ville underrette mig om den haderslevhusiske andel vej er istandsat og i så fald når dette er sket.

Den haderslevhusiske sognefogeds erklæring følger til eftersyn, men som med indberetningen sendes mig tilbage.

Ribe, den 31. dec. 1809. J. J. Lund

Til s. t. hr. kancelliråd Lund i Ribe.


№ 2.

Hr. pastor Leerbechs kirkevejKalvslund Mark er ikke så meget ufremkommelig som han påklager. Det omtalte stykke hedejord, der tilhører Jacob Pedersen er tre gange så lang over som Annes Jepsens, som de haderslevhuser for nogle år siden, har opfattet vejen på og et i for.. lov mig vide noget derom.

Og da der i Kalvslund ikke kun er 4 halve gårde riberhuser, men haderslevhusernes antal er 9 halve gårde foruden præstens halve annexgård, og de andre veje på deres bymark holder de i stand efter gårdsparten uagtet hvis jord vejen løber igennem.

Så sender af hvor urimelig den haderslevhusiske sognefogeds begæringer da de riberhuser de kan komme til at gøre 7 skar til hver halv gård, imod at en Haderslev halv gård har gjort en.

Så beder jeg mig underrettet om ikke hele byen skal sætte præstens vej i stand efter gårdspart, uagtet hvis grund den løber igennem.

Hjortvad, d. 11. jan. 1810. J. Lauritzen

I anledning af forestående høje ordre til krav jeg den 31. dec. 1809 således til sognefogeden i Kalvslund sogn som bilaget № 1 viser.

Hans svar følger sub № 2.

Heraf vil det blive indlysende at det er haderslevhusernes og ikke riberhusernes skyld, at det påklagede vejstykke ikke er sat i fuldkommen stand, og at riberhuserne er villige til at sætte deres part af vejen i stand, når haderslevhuserne fremdeles deri vil tage del efter gårdspart.

Ribe, den 3. feb. 1810, underdanig J. J. Lund